Pakiet 3 wybitnych win z winiarni Coppo. WINA DOSTĘPNE W POŁOWIE MAJA PO WCZEŚNIEJSZYM ZAMÓWIENIU.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
W skład pakietu wchodzą wina:
MONCALVINA – Moscato d’Asti Docg – Canelli
Z 52 gmin, które mogą nosić nazwę Moscato d'Asti DOCG, tylko 22 są uwzględnione w prestiżowej podstrefie "Canelli", gdzie Moscato jest uprawiany od XIII wieku. Tylko winogrona z winnic położonych powyżej 165 metrów nad poziomem morza mogą być ręcznie zbierane na potrzeby Moscato d'Asti DOCG "Canelli".
APELACJA: Moscato d’Asti Docg „Canelli”
ODMIANA WINOGRON: 100% Moscato Bianco di Canelli
WYSOKOŚĆ WINNICY: 200-280 m n.p.m.
SYSTEM SZKOLENIA WINNICY: Guyot
OKRES ZBIORÓW: wrzesień 2021
ZBIÓR: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg
SYSTEM WINIFIKACJI: po delikatnym tłoczeniu następuje powolna fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aż w kontrolowanej temperaturze zawartość alkoholu sięgnie 5%. Podczas tego procesu dwutlenek węgla wytworzony w wyniku fermentacji jest wychwytywany przez wino, nadając mu naturalną musującą lekkość.
KOLOR: słomkowo-żółty ze słabymi zielonymi refleksami
NOS: nuty kwiatowe wraz z nutami brzoskwini i gruszki
SMAK: świeży i aromatyczny
PAROWANIE: ciasta, ciasteczka, desery owocowe
TEMPERATURA SERWOWANIA: 10°
POJEMNOŚĆ: 0,75 l
MONTERIOLO – Piemonte DOC Chardonnay
Chardonnay, wbrew temu co wielu uważa, nie jest nowością w Piemoncie. Winogrono to obecne jest w regionie od pierwszej połowy XIX wieku, dzięki Filippo Asinarimu, hrabiemu z San Marzano i Costigliole, ważnej postaci polityczno-wojskowej. Po powrocie z Francji, gdzie współpracował z Napoleonem, przywiózł kilka krzewów Chardonnay ze słynnych winnic Montrachet, z zamiarem ich uprawy w Costigliole. Chardonnay rośnie w Piemoncie do dziś, ponieważ połączenie gleby i mikroklimatu jest dobrze dostosowane do tej odmiany, co pozwala jej się zakorzenić i dobrze rosnąć.
APELACJA: Piemonte Chardonnay Doc
ODMIANA WINOGRON: 100% Chardonnay
PIERWSZY ROK PRODUKCJI: 1984
WYSOKOŚĆ WINNICY: 200 metrów nad poziomem morza
SYSTEM TRENOWANIA: Guyot
GĘSTOŚĆ WINNICY: 4.500 roślin na hektar
OKRES ZBIORÓW: wrzesień 2019 r.
ZBIORY: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg
WINIFIKACJA I DOJRZEWANIE: delikatne tłoczenie i fermentacja w francuskich dębowych beczkach
STARZENIE: na cienkich osadach w francuskich beczkach dębowych z metodą mieszania osadu (fr. Bâtonnage)
FERMENTACJA MALOLOKTYCZNA: częściowo przeprowadzona
KOLOR: błyszczący i jasny słomkowo-żółty
NOS: nuty owoców mango i banana, świeże wrażenia roślinne jak zielony pieprz
SMAK: świetna struktura zrównoważona z jasną i świeżą kwasowością.
PAROWANIE: świeży makaron jajeczny z borowikami, duszony królik, warzywa duszone.
TEMPERATURA SERWOWANIA: 14°
POJEMNOŚĆ: 0,75 l
BRIC DEL MARCHESE – Nizza DOCG
Nizza Bric del Marchese jest wynikiem dziesięcioleci doświadczenia w pracy z odmianą barbera. Obszar produkcji znajduje się w gminie Nizza Monferrato, bardzo blisko granicy z Vinchio - to geograficzny środek apelacji. Produkowany w bardzo ograniczonej liczbie butelek, ten Nizza dokładnie określa typowość tego konkretnego obszaru.
APELACJA: Nizza Docg
ODMIANA: Barbera
WYSOKOŚĆ WINNICY: od 200 do 300 metrów n.p.m.
SYSTEM SZKOLENIA WINNICY: Guyot
OKRES ZBIORÓW: wrzesień 2018
ZBIÓR: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg.
FERMENTACJA MALOLAKTYCZNA: całkowicie przeprowadzona
DOJRZEWANIE: 14 miesięcy w beczkach barrique
KOLOR: ciemna i intensywna rubinowa czerwień
ZAPACH: nuty żywicznych owoców, kwaśnej czereśni, jeżyny.
SMAK: pełne, objętościowe. Wspaniała moc i struktura.
PAROWANIE: duszone mięso
Zobacz:
Wszystkie nowości