logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku
Producent:
Dodaj do ulubionych

Coppo PREORDER - Pakiet 6 włoskich win Coppo

Podziel się opinią

Pakiet 6 wybitnych win z winiarni Coppo. WINA DOSTĘPNE W POŁOWIE MAJA PO WCZEŚNIEJSZYM ZAMÓWIENIU.

Cena:
1336,50 PLN szt.
Dodaj do ulubionych
Zapytaj o produkt
Ekspresowa wysyłka
Ekspresowa wysyłka

Wysyłka nawet tego samego dnia

Bezpieczna płatność
Bezpieczna płatność

Sklep posiada certyfikat SSL

Gwarancja satysfakcji
Gwarancja satysfakcji

Tysiące zadowolonych klientów

Wino Coppo PREORDER - Pakiet 6 włoskich win Coppo

W skład pakietu wchodzą wina:

MONCALVINA – Moscato d’Asti Docg – Canelli

Z 52 gmin, które mogą nosić nazwę Moscato d'Asti DOCG, tylko 22 są uwzględnione w prestiżowej podstrefie "Canelli", gdzie Moscato jest uprawiany od XIII wieku. Tylko winogrona z winnic położonych powyżej 165 metrów nad poziomem morza mogą być ręcznie zbierane na potrzeby Moscato d'Asti DOCG "Canelli".

APELACJA: Moscato d’Asti Docg „Canelli”
ODMIANA WINOGRON: 100% Moscato Bianco di Canelli
WYSOKOŚĆ WINNICY: 200-280 m n.p.m.
SYSTEM SZKOLENIA WINNICY: Guyot
OKRES ZBIORÓW: wrzesień 2021
ZBIÓR: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg
SYSTEM WINIFIKACJI: po delikatnym tłoczeniu następuje powolna fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aż w kontrolowanej temperaturze zawartość alkoholu sięgnie 5%. Podczas tego procesu dwutlenek węgla wytworzony w wyniku fermentacji jest wychwytywany przez wino, nadając mu naturalną musującą lekkość.
KOLOR: słomkowo-żółty ze słabymi zielonymi refleksami
NOS: nuty kwiatowe wraz z nutami brzoskwini i gruszki
SMAK: świeży i aromatyczny
PAROWANIE: ciasta, ciasteczka, desery owocowe
TEMPERATURA SERWOWANIA: 10°
POJEMNOŚĆ: 0,75 l

MONTERIOLO – Piemonte DOC Chardonnay

Chardonnay, wbrew temu co wielu uważa, nie jest nowością w Piemoncie. Winogrono to obecne jest w regionie od pierwszej połowy XIX wieku, dzięki Filippo Asinarimu, hrabiemu z San Marzano i Costigliole, ważnej postaci polityczno-wojskowej. Po powrocie z Francji, gdzie współpracował z Napoleonem, przywiózł kilka krzewów Chardonnay ze słynnych winnic Montrachet, z zamiarem ich uprawy w Costigliole. Chardonnay rośnie w Piemoncie do dziś, ponieważ połączenie gleby i mikroklimatu jest dobrze dostosowane do tej odmiany, co pozwala jej się zakorzenić i dobrze rosnąć.

APELACJA: Piemonte Chardonnay Doc
ODMIANA WINOGRON: 100% Chardonnay
PIERWSZY ROK PRODUKCJI: 1984
WYSOKOŚĆ WINNICY: 200 metrów nad poziomem morza
SYSTEM TRENOWANIA: Guyot
GĘSTOŚĆ WINNICY: 4.500 roślin na hektar
OKRES ZBIORÓW: wrzesień 2019 r.
ZBIORY: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg
WINIFIKACJA I DOJRZEWANIE: delikatne tłoczenie i fermentacja w francuskich dębowych beczkach
STARZENIE: na cienkich osadach w francuskich beczkach dębowych z metodą mieszania osadu (fr. Bâtonnage)
FERMENTACJA MALOLOKTYCZNA: częściowo przeprowadzona
KOLOR: błyszczący i jasny słomkowo-żółty
NOS: nuty owoców mango i banana, świeże wrażenia roślinne jak zielony pieprz
SMAK: świetna struktura zrównoważona z jasną i świeżą kwasowością.
PAROWANIE: świeży makaron jajeczny z borowikami, duszony królik, warzywa duszone.
TEMPERATURA SERWOWANIA: 14°
POJEMNOŚĆ: 0,75 l

RISERVA DELLA FAMIGLIA – Piemonte DOC Chardonnay

Riserva Della Famiglia to najlepsza interpretacja odmiany Chardonnay z winnicy Coppo od 1998.

APELACJA: Piemonte Doc Chardonnay
ODMIANA WINOGRON: 100% Chardonnay
PIERWSZY ROCZNIK PRODUKCJI: 1998
WYSOKOŚĆ WINNICY: 200 m n.p.m.
SYSTEM SZKOLENIA: Guyot
GĘSTOŚĆ WINNICY: 4,500 roślin na hektar
OKRES ZBIORÓW: Wrzesień 2018
ZBIÓR: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg
SYSTEM WINIFIKACJI: delikatne tłoczenie, fermentacja i długie leżakowanie w beczkach z francuskiego dębu z kilkoma batonażami
KOLOR: jasnożółty ze złotymi odcieniami.
NOS: elegancki, zrównoważony pomiędzy owocowymi nutami banana, mango i kwiatowe nuty kwiatów jaśminu i miodu.
SMAK: otulający, zmysłowy, słony.
PAROWANIE: ceviche po peruwiańsku, risotto z wędzonym węgorzem, tartufo bianco d’Alba. TEMPERATURA SERWOWANIA: 14°
POJEMNOŚĆ: 0,75 l

BRIC DEL MARCHESE – Nizza DOCG

Nizza Bric del Marchese jest wynikiem dziesięcioleci doświadczenia w pracy z odmianą barbera. Obszar produkcji znajduje się w gminie Nizza Monferrato, bardzo blisko granicy z Vinchio - to geograficzny środek apelacji. Produkowany w bardzo ograniczonej liczbie butelek, ten Nizza dokładnie określa typowość tego konkretnego obszaru.

APELACJA: Nizza Docg
ODMIANA: Barbera
WYSOKOŚĆ WINNICY: od 200 do 300 metrów n.p.m.
SYSTEM SZKOLENIA WINNICY: Guyot
OKRES ZBIORÓW: wrzesień 2018
ZBIÓR: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg.
FERMENTACJA MALOLAKTYCZNA: całkowicie przeprowadzona
DOJRZEWANIE: 14 miesięcy w beczkach barrique
KOLOR: ciemna i intensywna rubinowa czerwień
ZAPACH: nuty żywicznych owoców, kwaśnej czereśni, jeżyny.
SMAK: pełne, objętościowe. Wspaniała moc i struktura.
PAROWANIE: duszone mięso

POMOROSSO – Nizza DOCG

Odkrywanie, promowanie i umacnianie potencjału wina z winogron Barbera zawsze były kluczowymi elementami misji firmy Coppo. W rezultacie Pomorosso, jedno z naszych najbardziej renomowanych win, od 1984 roku znacznie poprawiło międzynarodowe uznanie tej odmiany. Wino to zawdzięcza swoją nazwę czerwonej jabłoni, która rośnie na szczycie wzgórza, na którym uprawiano winorośle.

APELACJA: Nizza Docg
ODMIANA WINOGRON: Barbera
Pierwszy rocznik: 1984
WYSOKOŚĆ WINNIC: 200 m n.p.m.
SYSTEM SZKOLENIA: Guyot
GĘSTOŚĆ WINNICY: 5.500 roślin na hektar
OKRES ZBIORÓW: wrzesień 2019
ZBIORY: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg
STARZENIE: 14 miesięcy w beczkach dębowych
KOLOR: intensywna rubinowa czerwień
ZAPACH: charakterystyczne czerwone owoce, przyjemny aromat ziarna kakaowego i balsamiczna nuta eukaliptusa
SMAK: bogaty i gęsty, długi i intensywny
PAROWANIE: jagnięcina, włoskie sery dojrzewające
TEMPERATURA SERWOWANIA: 16°/18°

BAROLO DOCG

Winnica Coppo, ze względu na swoją historyczność, jest jednym z niewielu producentów, którzy mogą wytwarzać wino z winogron Nebbiolo z Barolo poza swoim obszarem produkcji.

APELACJA: Barolo Docg
ODMIANA: Nebbiolo
WYSOKOŚĆ WINNIC: 200-250 m n.p.m.
SYSTEM SZKOLENIA: Guyot
GĘSTOŚĆ ZASADZENIA: 4 000 - 5 000 roślin na ha
OKRES ZBIORÓW: październik 2016 roku
ZBIÓR: selekcja najzdrowszych i najdojrzalszych winogron zbieranych ręcznie do skrzynek o wadze 20 kg
DOJRZEWANIE: 36 miesięcy w beczkach
KOLOR: ciemno granatowy
ZAPACH: aromaty fiołków, wiśni i lukrecji
SMAK: eleganckie, harmonijne i zrównoważone
PAROWANIE: pieczona golonka, duszone podgardle cielęce, pieczone jagnię z ziemniakami
TEMPERATURA SERWOWANIA: 18°C

Nowości

×
×
Ostatnio oglądane