Wyjątkowa szkocka whisky typu single malt. Wariant Balvenie 14-letni dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu, co nadaje mu niezwykłego charakteru.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Świetny single malt! Ładne opakowanie
Whisky The Balvenie, pochodzące ze szkockiej destylarni w Dufftown, były wielokrotnie doceniane za doskonałą jakość w prestiżowych konkursach. Destylarnia w Dufftown stosuje tradycyjne metody produkcji whisky: proces zmiękczania, kiełkowania ziaren oraz osuszania dymem torfowym. Procesem selekcji i tworzeniem niepowtarzalnej whisky The Balvenie zajmuje się Malt Master czuwający nad wyborem jedynie tych beczek, które kryją w sobie wyjątkową whisky o wyczuwalnych nutach miodu, wanilii, dębu.
Chętny do eksperymentów kierownik gorzelni Ian Millar, wykorzystuje to, czego nauczył się podczas niedawnej podróży do Islay. Zamówił partię torfu Speyside do pieca. Przez tydzień w roku The Balvenie destyluje partię torfowego słodu, w wyniku czego powstaje whisky bogata w nuty miodu, wanilii i cytrusów z dodatkową warstwą delikatnej dymności.
Nos: Delikatny słodki dym torfowy, jaśniejsze nuty kwiatowe i delikatny miód toffi.
Smak: Aksamitny i okrągły w smaku z dymem torfowym równoważącym cytrusowe aromaty, dębową wanilię i miód kwiatowy.
Finisz: Delikatny dym z utrzymującą się kremową słodyczą wanilii.
Zobacz:
Wszystkie nowości