logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Wino białe

Subtelność i wyrafinowanie, czyli białe wino

Białe wino to wyjątkowy i delikatny trunek, który z pewnością uświetni spotkanie, podczas którego atmosfera dobrego towarzystwa przeplata się z aromatem smacznego posiłku, w akompaniamencie ciekawych rozmów. Lampka białego wina swą lekkością uświetni także codzienny, zwykły dzień. Daj się przenieść do świata białych win i wybierz ulubione.

141

141

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

141

141

Dostępne wino białe w sklepie Kultura Smaku

141

Kwintesencja białego wina

Nie odkryjemy nic nowego, jednak to sprawa warta podkreślenia, iż rodzaje białych win znacznie różnią się od siebie smakiem, jednak  jest on bardziej delikatny niż smak win czerwonych. Trunek powstaje z jasnych odmian winogron, z których najpopularniejsze to między innymi: ChardonnaySauvignon BlancPinot GrigioRiesling, Garganega, Gewurztraminer. 

Krystalicznie słomkowa, żółto-złota lub bursztynowa barwa, to wynik procesu maceracji, w trakcie którego bardzo szybko usuwa się skórkę jagody, by kolor napoju nadawał miąższ winogron. Dzięki tej praktyce zdarza się spotkać białe wina powstałe z ciemnych winogron, w których barwnik znajduje się tylko w otoczce owocu. Są to jednak wyjątki produkcyjne. 

Skąd pochodzą białe wina?

Regiony słynące z produkcji białych win mieszczą się w chłodniejszej strefie klimatycznej. W Europie najpopularniejsze pochodzą z Francji, choć swoich sympatyków posiadają trunki z Niemiec, Słowenii, Węgier i Polski.

Niezmiennie swoich pasjonatów mają wina pochodzące z terenów Nowego Świata. Nowozelandzkie Sauvignon Blanc i Chardonnay z południowej Australii, czy Kalifornii od lat odnoszą sukcesy. 

Mimo iż białe wino kojarzy się z północnymi regionami, nie oznacza, że nie może być wytwarzane na południu, w klimacie śródziemnomorskim. Dobrą sławą cieszą się wina z WłochHiszpanii i Afryki Południowej

Solidny charakter białego bohatera

Bukiet smaków białych win jest bardzo zróżnicowany. Możemy wybrać kwaskowate białe wino wytrawne, delikatniejsze białe wino półwytrawne i wreszcie nadające charakter deserom słodkie i półsłodkie białe wino.

Na intensywność smakową wpływa odmiana winogrona, a także sposób produkcji. 

Koneserzy win, określając ich smak, biorą pod uwagę:

  • kwasowość, którą wyznacza intensywność pracy ślinianek po spożyciu trunku
  • ekstraktywność wyczuwalną na języku
  • aromatyczność, czyli bukiet zapachowy wina

Pamiętajmy, że każde wino białe będzie posiadało wysoką kwasowość, gdyż jest to cecha charakterystyczna tego niezwykle wykwintnego trunku. 

Skalę wytrawności wina określa ilość gram cukru resztkowego zawartego w 1 litrze trunku.

Porównując ten atrybut, zauważamy, iż zawartość cukru w białym winie wytrawnym nie przekracza 4 lub 9g/1l, natomiast już w białym winie słodkim jest to ilość powyżej 45g/1l. 

Dobre wino powstaje wymaga wielu poświęceń

Pijąc białe wino w zaciszu swojego salonu, nie zdajemy sobie sprawy, jak trudnym procesem jest uprawa i zbiór winogron. 

Największym problemem jest zagrożenie utlenianiem owoców, które pod wpływem powietrza tracą owocową woń, świeżość i często nabierają gorzkiego posmaku. Te zjawiska są nieodwracalne i mają ogromny wpływ na delikatność i owocowy posmak białych win.

Inną trudnością są wszelkiego rodzaju uszkodzenia winogron przeznaczonych do produkcji różnych rodzajów białego wina, a dokładnie ślady pleśni, pęknięcia, zgniecenia. 

Niejednokrotnie jedynym sposobem na ograniczenie tych niekorzystnych zjawisk jest organizowanie zbiorów nocą, bądź wczesnym rankiem, kiedy temperatura jest najniższa, co skutecznie zapobiega uwalnianiu się aromatycznych związków z jagód. 

Dodatkowo większość dobrych białych win powstaje z niezupełnie dojrzałych owoców, co skutkuje zachowaniem maksimum aromatu i pożądanej kwasowości zbiorów. 

Jakie białe wino wybrać?

Zabraliśmy Cię w podróż do świata winnic, gdzie każdego sezonu powstają niebanalne wina. Teraz Twoja kolej. Na jakie wino się dziś zdecydujesz?

Jeśli jesteś początkującym degustatorem, spróbuj delikatnego  smaku, jaki daje białe wino półwytrawne. Wyczujesz w nim obecność cytrusów, owoców tropikalnych, kwiatów, przypraw, a nawet ziół. Możesz pić je samodzielnie po długim i męczącym dniu, a także podawać jako towarzysz dań z ryb, drobiu, różnego rodzaju makaronów czy jako dodatek do przekąsek. 

Z białym mięsem lub rybami można także łączyć półsłodkie białe wino. Białe wino półsłodkie idealnie tworzy tło wszelkiego rodzaju deserów oraz owoców. Świetnie sprawdzi się jako aperitif lub do samodzielnego picia. 

Aby wydobyć głębie smaku i atomatu białego wina półsłodkiego polecamy delikatne schłodzenie przed podaniem. 

Pokochaj białe wino

Nasza rada jest taka, aby wybierając białe wino kierować się nie tylko jego budową, aromatem i pochodzeniem, ale także przeznaczeniem. 

Stworzyliśmy bardzo bogaty wachlarz win z różnych regionów po to, żeby każdy mógł poznać wiele smaków i aromatów białych win.

Zatem ciesz się chwilą z lampką ulubionego białego wina. 

×
×