logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Włoska Kultura Smaku - kulinarna podróż w Thelikatesach

Włochy - kraj słońca, wina i… Jedzenia! W Thelikatesach pragniemy pokazać Wam włoską kulturę smaku.

Znajdziecie tutaj nasze ulubione produkty z tej części świata. Wszystkie są oczywiście dostępne naszym sklepie - Kultura Smaku Thelikatesy.


Włoska Kultura Smaku - kulinarna podróż w Thelikatesach


Zaczniemy od słodkich przysmaków marki Venchi, o której opowiedzieliśmy Wam już więcej w naszym blogu. Następnie przejdziemy do makaronów Rustichella, Oliwy Da Mario - a na zakończenie opiszemy truflowe produkty od Bernardini.


NOCCIOLATA


Klasyka Piemonckiej tradycji, mieszanka mlecznej czekolady z laskowymi orzechami. Każda tabliczka zawiera 30% całych, niesiekanych orzechów prosto z włoskiego Piemontu. Nocciolata idealnie komponuje się z herbatą lub kieliszkiem prosecco, a dzięki eleganckiemu opakowaniu świetnie sprawdza się jako prezent.


KAKAO


100% czystego kakao ukrytego w czerwonej puszce przedstawiającej skrawek historii marki Venchi. Dzięki pasji i wieloletniemu doświadczeniu kakao osiąga najwyższą jakość i oryginalny smak.


Ciasta, sosy, desery. A może gorąca czekolada w zimny wieczór? Kakao Venchi możesz wykorzystać jak tylko sobie wymarzysz.



MAKARON RUSTICHELLA - Makaron z ponad 90-letnią tradycją, wyrabiany metodą rzemieślniczą według babcinych włoskich przepisów.


BAVETTINE


Cienkie, spłaszczone, lekko wypukłe nitki, podobne po części do Spaghetti i wąskiego Tagliatelle. Makaron pochodzi z Genui. Zrobiony jest z wody oraz mąki pszennej. Nie lubi być podawany z gęstymi sosami i dużą ilością składników. Najlepiej komponuje się z prostymi dodatkami np. jako klasyczne Agio Olio.


AL NERO DI SEPPIA


Czarny makaron, który swą ciemną barwę i smak zawdzięcza atramentowi z worka czernidłowego mątwy lub kałamarnicy. Nero di Sepia to nie tylko nazwa makaronu, ale właśnie atramentu. Wywodzi się z Sycylii, ale używany jest dziś również w innych rejonach Włoch gdzie używany jest do barwienia m.in. ryżu czy polenty.


Makaron dzięki swojemu intensywnemu smakowi stanowi doskonałe połączenie z owocami morza i białym winem. Podobnie jak Bavettine - dobrze smakuje w prostych daniach. Nie należy natomiast łączyć go z ciężkimi, mocnymi smakami jak np. ser pleśniowy.


OLIVA Extra Virgin DA MARIO


Oliwa z oliwek prosto z Sycylii. Oliwki do jej produkcji uprawiane są na zboczach wulkanu Etna! Tłoczona jest w przeciągu 24 godzin od momentu zbioru co nadaje jej niepowtarzalny, wyrazisty smak.


Oliwa nie zawiera chemicznych dodatków i  jest w 100 % ekologiczna.  Oliwę Da Mario znajdziecie tylko w Thelikatesach Kultura Smaku!


BERNARDINI PŁATKI TRUFLI


Plastry z czarnych trufli letnich w naturalnej zalewie z oleju słonecznikowego i soli gotowe do użycia. W przeciwieństwie do trufli zimowych mają delikatny, łagodny smak. Stanowią idealny dodatek do dań w szczególności mięsnych, makaronowych i jajecznych. Czarne trufle to najdroższe i jedne z najbardziej cenionych grzybów świata.


BERNARDINI OLIWA TRUFLOWA


Połączenie najwyższej jakości włoskiej oliwy z aromatem z trufli. Doda wyjątkowego aromatu do każdego sosu. Kilka kropel oliwy wzbogaci smak twojego makaronu lub sałatki.


Wszystkie wymienione wyżej produkty znajdziecie w naszym sklepie:


Thelikatesy Kultura Smaku

aleja Zwycięstwa 235/1, 81-521 Gdynia

Telefon: 601 946 888

×
×