Wielkie oczekiwania wobec Paryża, podsycane przez literatów, filmowców i artystów wszelkiego typu, mogą zmienić się w wielkie rozczarowanie. Miasto, które wciąż się rozwija, pulsuje rytmem żyjących w nim ludzi (a jest to niewątpliwie kalejdoskop kultur, narodowości i osobowości), mierzy się z aktualnymi problemami, zarówno tymi globalnymi, jak i osobistymi każdego mieszkańca i ugina się pod ciężarem odpowiedzialności za wrażenia odwiedzających. A wrażeń i opinii jest tyle, ile par oczu, w których przegląda się Paryż. Dla nas, zakochanych w jedzeniu i wszystkim, co z nim związane, to właśnie kuchnia stanowi główny punkt wycieczki. Zapraszamy na zwiedzanie Paryża maślanym szlakiem, gdzie za przewodników posłużą nam nosy i kubki smakowe
Nie każdy zaczyna dzień od śniadania, ale akurat w Paryżu każdy powinien. Spośród setek miejsc wybraliśmy kilka, które naszym zdaniem zasługują na szczególną uwagę.
O tym miejscu krążą legendy. Jeszcze przed pandemią Covid-19 do lokalu ustawiały się gigantyczne kolejki, więc warto uzbroić się w cierpliwość. Holybelly 5 to klasyk na śniadania, jak jajka z rozmaitymi dodatkami lub ich słynne pancakes, a także lunche. Poza tym serwują organiczne soki, przygotowywaną na wiele różnych sposobów pyszną kawę, a nawet drinki. Warto zaznajomić się z ich sezonową ofertą, bo poza stałą kartą gotuje się tam także z tego, co akurat oferuje matka natura.
Gdzie:
5 Rue Lucien Sampaix, Metro Jacques Bonsergent (linia 5)
Mikromiejsce na wyśmienitą kawę i wegańskie śniadanie. Szczególnie polecamy tartine avocat, czyli tost z awokado (tak, nawet taki klasyk może być wybitny). W karcie także chlebek bananowy i inne, słodkie wypieki, herbata, matcha latte i gorąca czekolada.
Gdzie:
54 Rue de Saintonge, Metro Filles du Calvaire (linia 8), Oberkampf (linie 5,9)
Więcej info:
facebook.com/ObLaDiParis
instagram.com/obladicafe
Lekkie śniadania z naprawdę jakościowych składników: tosty, szakszuka, granola, pancakes i wiele innych pozycji, a do wyboru także rozmiar porcji. To miejsce tworzą przesympatyczni ludzie z dobrą energią, którą czuć jeszcze przed przekroczeniem progu. Do zajęcia miejsca w środku zachęca już sama fasada, a w zasadzie jej uroczy pistacjowy kolor i przypięte przed lokalem różnobarwne rowery.
Gdzie:
22 Rue de la Folie Méricourt, Metro: Parmentier (linia 3), Richard-Lenoir (linia 5), Oberkampf (linie 5,9)
Więcej info:
instagram.com/cafemericourt
facebook.com/cafemericourt
W trakcie przemierzania Paryża piechotą zalecamy przerwy w dawkach od 15 minut do ile-tylko-dusza-zapragnie. Taka przerwa liczy się dopiero, kiedy w jej trakcie dochodzi do spożycia czegoś pysznego, najlepiej w opisanych poniżej lokalach.
Typowo paryski, ciepły wystrój, a na zewnątrz okrągłe stoliki – strategiczne miejsce do podglądania francuskiej codzienności. Carette słynie z makaroników, ale w karcie znajdują się także takie klasyki, jak pain au chocolat, gorąca czekolada z bitą śmietaną i propozycje na większy głód, jak crêpes, sandwicze i sałatki. Istnieją trzy lokale, z których każdy znajduje się w rewelacyjnej lokalizacji: przy placu des Vosges, w pobliżu domu Victora Hugo; przy placu Trocadéro, z którego roztacza się widok na wieżę Eiffla oraz przy placu Tartre w artystycznej dzielnicy Montmartre.
Gdzie:
25 Pl. des Vosges, metro Bréguet – Sabin (linia 5), Chemin Vert (linia 8)
4 Pl. du Trocadéro et du 11 Novembre, metro Trocadéro (linie 6,9)
7 Pl. du Tertre, Metro Abbesses lub Lamarck – Caulaincourt (linia 12)
Więcej info:
instagram.com/caretteofficiel
Wizyta w Paryżu bez zjedzenia klasycznego croissanta lub escargot po prostu się nie liczy. Du Pain et des Idées to miejsce z tradycjami, które nigdy nie zawodzi. Ich specjalność to pain des amis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej. Uwaga! Zamknięte w weekendy i święta, a dłuższe przerwy przewidziane są także na grudzień i najgorętsze miesiące lata.
Gdzie:
34 Rue Yves Toudic, metro Jacques Bonsergent (linia 5)
Więcej info:
dupainetdesidees.com
instagram.com/dupainetdesidees
To miejsce znajduje się w odległości 10 minut piechotą od paryskiej kopii Statui Wolności na Île aux Cygnes (Wyspie Łabędziej). Oferują kawę, śniadanie, brunch, lunch, podwieczorek i magdalenkę dnia! Wszystko pyszne i domowe. Zamknięte w niedzielę i poniedziałek.
Gdzie:
23 Rue de Lourmel, Metro: Charles Michels lub Avenue Émile Zola (linia 10), Bir-Hakeim (linia 6)
Więcej info:
instagram.com/o_coffee_paris
facebook.com/O-Coffee-shop-899618906724142
Ilość masła w wypiekach z Utopie przerasta najśmielsze wyobrażenia, a ich słodkości to małe dzieła sztuki. Kuszą także rozsądne ceny i naprawdę duży wybór. Zamknięte w poniedziałki, ale przez resztę tygodnia otwarte dość długo, od 7 do 20.
Gdzie:
20 Rue Jean-Pierre Timbaud, metro: Oberkampf (linie 5,9)
Więcej info:
instagram.com/boulangerieutopie
facebook.com/people/Boulangerie-Utopie/100064813143672
Klasyka cukiernictwa i herbaciarnia. Ich specjalnością są wypełnione kremem ptysie wszelkiej maści, czyli les choux à la crème. Można skosztować na miejscu albo zakupić kilka paczek na słodkie prezenty. Dostępni w dwóch lokalizacjach: na Rue Galande, w pobliżu katedry Notre Dame (trzeba tylko przejść na drugą stronę Sekwany), oraz niedaleko Narodowego Muzeum Sztuki Współczesnej Georges Pompidou.
Gdzie:
77 Rue Galande, metro Cluny La Sorbonne (linia 10), Saint-Michel Notre-Dame (linia 4)
18 Rue Montorgueil, metro Les Halles (linia 4)
Więcej info:
instagram.com/chouxodette
facebook.com/leschouxodetteparis
Rogaliki, magdalenki, makaroniki i kawa to wspaniałe przerywniki, ale nie ma się co oszukiwać, żołądek czeka na prawdziwy spektakl w postaci gorącego obiadu lub wykwintnej kolacji, a znajdzie je właśnie w tych lokalach.
Duży wybór wyśmienitych win i codziennie inne dania, przygotowywane z tego, co zainspiruje szefa kuchni podczas przechadzki po lokalnym marché (czyli bazarku, zupełnie jak w filmach!). Nie ma więc większego sensu tracić czasu na poszukiwanie ich karty w internecie, trzeba zapytać na miejscu i podążać za tym, co podpowiada serce (czy tam żołądek, zwał jak zwał).
Gdzie:
136 Rue du Faubourg Poissonnière, Metro Gare du Nord (linie 4,5), Barbès – Rochechouart (linie 2,4)
Więcej info:
instagram.com/lesarlots
facebook.com/lesarlots
Must see, must be, must eat. Café de Flore istnieje od 1885 roku i na przestrzeni wielu lat bywały tu takie osobowości, jak Guillaume Apollinaire, Pablo Picasso, Jean-Paul Sartre czy Simone de Beauvoir. To tutaj celebruje się życie w prawdziwie francuskim stylu, pochylając się nad najprawdziwszym omletem lub zupą cebulową.
Gdzie:
172 Bd Saint-Germain, Metro Saint-Germain-des-Prés (linia 4)
Więcej info:
instagram.com/cafedeflore_paris
facebook.com/Cafedefloreofficial
Bistro z długą tradycją i najlepszymi produktami od lokalnych dostawców oraz niezależnych francuskich winiarni. Sezonowe menu od 1993 roku układa szef kuchni Franck Langrenne. Idealne miejsce na klasyczną, francuską kolację przy kieliszku dobrego wina.
Gdzie:
5 Rue Saint-Marc, Metro Bourse (linia 3), Grands Boulevards (linie 8,9)
Więcej info:
instagram.com/monbistrot.online
Wykwintne miejsce na niezapomnianą kolację z widokiem na mieniącą się blaskiem tysiąca światełek wieżą Eiffla. Należy pamiętać o odpowiednim, eleganckim stroju, a przede wszystkim o zarezerwowaniu stolika z dużym wyprzedzeniem. Girafe nie oferuje zwykłej kolacji z ładnym widokiem, lecz niepowtarzalne doświadczenie.
Gdzie:
1 Pl. du Trocadéro et du 11 Novembre, Metro Trocadéro (linie 6,9)
Więcej info:
instagram.com/girafe_paris
facebook.com/girafeparisrestaurant
Niektóre miejsca nie mieszczą się w żadnej z powyższych kategorii, dlatego zebraliśmy je w jednym miejscu. To, że umieściliśmy je na końcu, wcale nie oznacza, że są mniej ważne. Wręcz przeciwnie.
Mogłoby się wydawać, że w całym tym maślanym szaleństwie zapomnieliśmy o serze. Otóż nie! W Laurent Dubois Bastille, czyli prawdziwym królestwie sera, znajdują się odpowiedzi na wszystkie pytania natury kulinarnej i egzystencjalnej.
Gdzie:
39 Rue Saint-Antoine, Metro Saint-Paul (linia 1), Bastille (linie 1,5,8)
Więcej info:
instagram.com/laurentdubois_fromager_paris
facebook.com/LaurentDuboisMofFromager
Lokalny bazar, na którym Francuzi, expaci i właściwie wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia zrobią satysfakcjonujące zakupy. Warto tu wpaść choćby po to, by poczuć wyjątkową atmosferę paryskiego marché i skosztować wszystkiego po trochu.
Gdzie:
39 Rue de Bretagne, Metro Filles du Calvaire (linia 8), Temple (linia 3)
Choć opinie w internecie nie zachęcają, Cédric Grolet to prawdziwa legenda cukiernictwa, a jego wyroby to arcydzieła. Kulisy powstawania wyjątkowych słodkości można podejrzeć na Instagramie, a skosztować właśnie w tym lokalu. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość i wyjąć węża z kieszeni, ponieważ ceny mogą przyprawić o zawrót głowy, jednak w naszej opinii – warto.
Gdzie:
35 Av. de l’Opéra, Metro Opéra (linie 3,7,8), Pyramides (7,14)
Więcej info:
instagram.com/cedricgroletopera
facebook.com/cedricgroletopera
Na koniec niezależna anglojęzyczna księgarnia, w której można poczytać, podyskutować, napić się kawy, a nawet… Przenocować. To magiczne miejsce spotkań powstało w 1951 roku z inicjatywy Amerykanina George’a Whitmana i dziś jest prowadzone przez jego córkę, Sylvię. Księgarnia pojawia się w filmach „Przed zachodem słońca” Linklatera i „O północy w Paryżu” Allena. Fascynująca historia i nieporównywalna do niczego innego atmosfera tego miejsca ukoją nerwy – żaden syndrom paryski ani kolejki do Luwru nie będą już straszne.
Gdzie:
37 rue de la Bûcherie, Metro: Saint-Michel Notre-Dame (linia 4), Cluny la Sorbonne (linia 10)
Więcej info:
instagram.com/shakespeareandcoparis
facebook.com/shakespeareandcoparis
Paryż jest grzechu wart
Tak właśnie należy zwiedzać Paryż – wciąż wycierając kąciki ust z czekolady, a z palców strzepując płatki ciasta francuskiego. Każdy zasługuje na to, by od czasu do czasu zwiększyć sobie stężenie masła we krwi i po prostu oddać się frywolnej degustacji w iście europejskim stylu. Stolica Francji nigdzie się nie wybiera, a przedsmak tego, co czeka już tam, na miejscu, znajdziesz w Kulturze Smaku. Fenomenalne foie gras, konfitury i tapenady od Lucien Georgelin, karmelowe ciasteczka Palmiers i autentyczną creme fraiche zamówisz na naszej stronie, a po sery i świeże wypieki, spokojnie dorównujące tym paryskim, zajrzyj do naszych Thelikatesów w Gdyni. Au revoir!
Wielkie oczekiwania wobec Paryża, podsycane przez literatów, filmowców i artystów wszelkiego typu, mogą zmienić się w wielkie rozczarowanie. Miasto, które wciąż się rozwija, pulsuje rytmem żyjących w nim ludzi (a jest to niewątpliwie kalejdoskop kultur, narodowości i osobowości), mierzy się z aktualnymi problemami, zarówno tymi globalnymi, jak i osobistymi każdego mieszkańca i ugina się pod ciężarem odpowiedzialności za wrażenia odwiedzających. A wrażeń i opinii jest tyle, ile par oczu, w których przegląda się Paryż. Dla nas, zakochanych w jedzeniu i wszystkim, co z nim związane, to właśnie kuchnia stanowi główny punkt wycieczki. Zapraszamy na zwiedzanie Paryża maślanym szlakiem, gdzie za przewodników posłużą nam nosy i kubki smakowe
Wielkie oczekiwania wobec Paryża, podsycane przez literatów, filmowców i artystów wszelkiego typu, mogą zmienić się w wielkie rozczarowanie. Miasto, które wciąż się rozwija, pulsuje rytmem żyjących w nim ludzi (a jest to niewątpliwie kalejdoskop kultur, narodowości i osobowości), mierzy się z aktualnymi problemami, zarówno tymi globalnymi, jak i osobistymi każdego mieszkańca i ugina się pod ciężarem odpowiedzialności za wrażenia odwiedzających. A wrażeń i opinii jest tyle, ile par oczu, w których przegląda się Paryż. Dla nas, zakochanych w jedzeniu i wszystkim, co z nim związane, to właśnie kuchnia stanowi główny punkt wycieczki. Zapraszamy na zwiedzanie Paryża maślanym szlakiem, gdzie za przewodników posłużą nam nosy i kubki smakowe
Wielkie oczekiwania wobec Paryża, podsycane przez literatów, filmowców i artystów wszelkiego typu, mogą zmienić się w wielkie rozczarowanie. Miasto, które wciąż się rozwija, pulsuje rytmem żyjących w nim ludzi (a jest to niewątpliwie kalejdoskop kultur, narodowości i osobowości), mierzy się z aktualnymi problemami, zarówno tymi globalnymi, jak i osobistymi każdego mieszkańca i ugina się pod ciężarem odpowiedzialności za wrażenia odwiedzających. A wrażeń i opinii jest tyle, ile par oczu, w których przegląda się Paryż. Dla nas, zakochanych w jedzeniu i wszystkim, co z nim związane, to właśnie kuchnia stanowi główny punkt wycieczki. Zapraszamy na zwiedzanie Paryża maślanym szlakiem, gdzie za przewodników posłużą nam nosy i kubki smakowe