Venchi – królestwo czekolady
Smakujemy

Venchi – królestwo czekolady

Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?

Wszystko
zaczęło się w Piemoncie

Początkowo raczono się nią na dworze królewskim, a z czasem zwyczaj ten przeniósł się do eleganckich kawiarni, chętnie odwiedzanych przez polityków i ludzi kultury. Dziś każdy, podczas przechadzek ulicami Turynu, może wstąpić na filiżankę gorącej czekolady i skosztować miejscowych, ręcznie wyrabianych pralinek. To właśnie w Piemoncie powstała Gianduja, czekolada o smaku orzecha laskowego, protoplastka znanej wszystkim Nutelli. Nic więc dziwnego, że Silviano Venchi przesiąkł tradycją miejscowych mastri cioccolatai, wybitnych czekoladników, przez co w 1878 roku za pierwsze zarobione pieniądze kupił dwa kociołki z brązu. Zaczął eksperymentować, początkowo w swoim mieszkaniu, a następnie w niewielkim sklepiku przy via degli Artisti. W końcu opracował recepturę na czekoladki Gianduiotto, dzisiejszy klasyk Venchi, niezmiennie zawierający aż 33% orzechów laskowych.

Do tworzenia czekolady potrzebna jest pasja,
determinacja i przede wszystkim wyobraźnia

Włoch najwyraźniej miał wszystkie te cechy, ponieważ już w 1905 roku stworzył Nougatine, następną słodką kompozycję, która nawet współcześnie wytwarzana jest zgodnie z oryginalnym przepisem, choć występuje pod różnymi postaciami. Nougatine to gorzka czekolada, skrywająca w sobie posiekane, piemonckie orzechy, połączone za pomocą karmelizowanego cukru.

Za czekoladą Venchi
stoi dużo więcej niż tradycja

Venchi stale testuje i wprowadza nowe, przyjazne środowisku rozwiązania, o czym można przeczytać na ich oficjalnym blogu. Co jednak istotne, do produkcji swoich wyrobów marka używa lokalnych produktów, takich jak jedyne w swoim rodzaju sycylijskie pistacje z Bronte i wielokrotnie nagradzane, słynne piemonckie orzechy laskowe. Profesjonalizm Venchi przejawia się więc nie tylko w trosce o środowisko, o której świadczy m.in. tworzenie zrównoważonych łańcuchów dostaw, ale także w działaniu na rzecz promocji rodzimych kulinarnych perełek. W końcu bez wysokiej jakości składników nie da się otrzymać najwyższej jakości wyrobów. Włoskim orzechom towarzyszą więc kakao single origin z Ekwadoru, Wenezueli i Peru, a także naturalna wanilia i karaibski rum. Czekolada nie zawiera oleju palmowego, konserwantów ani sztucznych słodzików – jest w 100% naturalna.

Kto tworzy czekoladę,
ten nigdy się nie nudzi

A przynajmniej takie wrażenie można odnieść, kiedy przychodzi do wybierania spośród wszystkich oferowanych przez Venchi produktów. Ponad 140 lat istnienia marki i przyzwolenie na eksperymentowanie ze smakami zaowocowało arcybogatym asortymentem, a przecież kiedy trzeba podjąć decyzję w sprawie czekolady… Czy w ogóle można wybrać źle? Być może ten aspekt stanowi sekret sukcesu producenta – trudno odpuścić, zanim nie spróbuje się wszystkiego. I tak, jedna po drugiej, znikają praliny, trufle i batoniki, całe tabliczki i ręcznie robione cygara, rośnie stosik sreberek i papierków, winduje poziom serotoniny i poziom sympatii do reszty świata. No cóż… Nie od dziś wiadomo, jak na ludzi działa czekolada.

Aby nikt
nie czuł się pominięty

Należałoby wspomnieć, że na czekolady Venchi mogą skusić się także weganie i osoby, które muszą uważać na indeks glikemiczny czy gluten. Choć czekolada, orzechy laskowe i pistacje naturalnie nie zawierają glutenu, niektóre wyroby rzeczywiście mają w sobie ten alergen, a produkty od nich wolne są dokładnie oznaczone. Podobnie z tymi, które nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, na przykład czekoladki z rumem. Venchi wypuściło także specjalną serię o obniżonej zawartości cukru, nawet o 70% w stosunku do oryginalnej receptury i bez sztucznych słodzików. Nic, tylko próbować!

Posmakuj
czekoladowych dobroci!

Ręcznie wyrabiane, czekoladowe cygara w trzech wariantach, klasyczne tabliczki czekolady o różnej wielkości i zawartości kakao, batoniki, praliny, trufle i bombonierki, wyjątkowo estetyczne puszki wypełnione kakao w proszku lub niezbędną zimą mieszanką do gorącej czekolady… Wszystkie te cudowności znajdziesz w Kulturze Smaku, stacjonarnie lub online. W zasięgu ręki czeka na Ciebie dolce vita ucieleśniona w czekoladkach z Turynu, gdzie słodka tradycja trwa nieprzerwanie od ponad 140 lat.

Poznaj produkty Venchi dostępne w Kulturze Smaku

Źródła:
https://eu.venchi.com/
https://www.facebook.com/CioccolatoVenchi/

Zobacz inne artykuły:

Podróżujemy
Sardynia – prostota, jakość i tradycja

Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?

Smakujemy
Czym gelato różni się od klasycznych lodów

Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?

Smakujemy
Kwiat mleka

Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?