Matcha – godny zastępca kawy?
Smakujemy

Matcha – godny zastępca kawy?

Matcha od 1500 lat ceniona jest w Japońskiej kulturze jako napój pobudzający i wzmacniający koncentrację. Dziś znana jest już na całym świecie, a dzięki coraz bardziej rosnącej popularności, kawiarnie prześcigają w opracowywaniu coraz to ciekawszych napojów i wypieków z nią w roli głównej.

Matcha do
picia i jedzenia?

Pija się ją w postaci napoju pobudzającego, używa do potraw, ciast i deserów. Zimna, gorąca, w butelce, puszce lub podana w filiżance w kawiarni. Przybiera najróżniejsze nowoczesne formy, a ze względu na właściwości zdrowotne i energetyczne po matchę sięga coraz więcej osób stosując ją jako zamiennik kawy. Dlaczego? Zacznijmy od odrobiny historii.

Matcha
na kartach historii

Od wieków matcha stanowi fragment japońskiej kultury smaku. Herbata wzięła swoje początki w VII wieku w Chinach, gdzie jej właściwości lecznicze odkryli buddyjscy mnisi. Minęło 500 lat zanim Mistrz Zen Eisai odkrył pozytywne działanie tej rośliny na zdrowię i koncentrację. Przywiózł matchę do Japonii i nazwał ją eliksirem nieśmiertelności. Tam stała się ona napojem dla elity – pijać ją mogli jedynie carowie i buddyjscy mistrzowie. W XV wieku picie matchy zostało elementem filozofii Chado. Było formą ceremonii herbacianej podczas buddyjskich rytuałów, wspomagało medytację, a przekazanie napoju Buddzie stanowiło część codziennych obrzędów.

Matcha kontra kawa

Poleca się stosowanie matchy jako zamiennik kawy, ale w czym właściwie matcha góruje nad kawą? Przecież mała czarna pobudza szybko, mocno i skutecznie. Otóż jedna filiżanka matchy zawiera niewiele mniej kofeiny niż filiżanka kawy. Natomiast rozprowadza kofeinę po organizmie wolniej i łagodniej. Jest to zasługa mniejszego stężenia L-teaniny w napoju, czyli aminokwasu, który wspomaga relaksację i łagodzi działanie kofeiny.

Po wypiciu matchy nie poczujemy nagłego “kopa” energii, lecz będzie ona napływała stopniowo i będzie odczuwalna dużo dłużej niż w przypadku kawy – od 4 do nawet 6 godzin. W przeciwieństwie do kawy, gdy kofeina w matchy przestanie działać, nie poczujemy nagłej, drastycznej utraty energii. Nie doświadczymy również skutków ubocznych, które pewnie każdemu zdarzyło się zaobserwować: nerwowości, drżenia rąk czy bólu głowy.

To nie koniec zalet matchy

Poza działaniem pobudzającym, matcha posiada szereg właściwości zdrowotnych i wartości wpływających pozytywnie na nasz organizm. Według przeprowadzanych badań stanowi najzdrowsze uzupełnienie każdej diety. Choć badania nad matchą nadal trwają, naukowcy odkryli już wiele zalet matchy:
  • Posiada właściwości antyoksydacyjne (10 razy silniejsze niż zielona herbata).
  • Redukuje stres i wspomaga odprężenie.
  • Wspomaga utrzymanie serotoniny i dopaminy w organizmie, co ma korzystny wpływ m.in. na samopoczucie, zdolność nauki czy koordynację ruchową.
  • Hamuje rozwój nowotworów układu pokarmowego.
  • Przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie.
  • Zmniejsza ryzyko groźnych chorób sercowych.
  • Wzmacnia kości.
  • Działa antybakteryjnie i antywirusowo.

Jak przyrządzać matchę?

Najpopularniejszym sposobem jest picie matchy w filiżance na gorąco. Japończycy piją ją w najbardziej niezobowiązujący sposób – zalewając łyżeczkę proszku gorącą wodą. Jeżeli nie mamy ochoty na ciepłe napoje, można ją również zmieszać z zimną lub nawet zmrożoną wodą. W kawiarniach znajdziecie często bardziej wyszukane wariacje – Matcha Latte na mleku krowim lub roślinnym oraz desery z dodatkiem herbaty.

Matcha dostępna w Kulturze Smaku

Zobacz inne artykuły:

Smakujemy
Cynamonki z solonym karmelem

Matcha od 1500 lat ceniona jest w Japońskiej kulturze jako napój pobudzający i wzmacniający koncentrację. Dziś znana jest już na całym świecie, a dzięki coraz bardziej rosnącej popularności, kawiarnie prześcigają w opracowywaniu coraz to ciekawszych napojów i wypieków z nią w roli głównej.

Smakujemy
Venchi – królestwo czekolady

Matcha od 1500 lat ceniona jest w Japońskiej kulturze jako napój pobudzający i wzmacniający koncentrację. Dziś znana jest już na całym świecie, a dzięki coraz bardziej rosnącej popularności, kawiarnie prześcigają w opracowywaniu coraz to ciekawszych napojów i wypieków z nią w roli głównej.

Podróżujemy
Wegański Madryt

Matcha od 1500 lat ceniona jest w Japońskiej kulturze jako napój pobudzający i wzmacniający koncentrację. Dziś znana jest już na całym świecie, a dzięki coraz bardziej rosnącej popularności, kawiarnie prześcigają w opracowywaniu coraz to ciekawszych napojów i wypieków z nią w roli głównej.