Cynamonki z solonym karmelem
Smakujemy

Cynamonki z solonym karmelem

Czy jest coś lepszego jesienią niż aromatyczne, ciepłe wypieki? Gdy po domu rozchodzi się zapach cynamonu, w rondelku czeka karmel, a domownicy już nie mogą się doczekać, kiedy będzie można wziąć pierwszego gryza. Sprawdź nasz autorski przepis na cynamonki z solonym karmelem i daj się otulić jesieni.

Jesień
pora roku pełna wypieków

Przepisy kuchni Kultury Smaku

Kolorowe liście powoli lądują na wilgotnej ziemi, a słońce z dnia na dzień coraz wcześniej ucieka za linię horyzontu. W kawiarniach ludzie w golfach tłumnie ustawiają się po pumpkin spice latte, choć tak naprawdę spieszno im do domu, by w cieple własnej, bezpiecznej przestrzeni spokojnie spędzić leniwe popołudnie. By ten wieczór stał się jeszcze bardziej rozkoszny, wypróbuj nasz przepis i wypełnij swój dom zapachem mięciutkich bułeczek oblepionych solonym karmelem. Zaczynamy od przygotowania kremu z solonego karmelu.

Składniki
na słony karmel:

  • 200 g cukru
  • 200 g śmietanki 36%
  • 10 g ziaren wanilii (opcjonalnie)
  • 150 g masła (zimnego i pokrojonego w drobną kostkę)
  • 5 g soli (warto dodać też szczyptę płatków Maldon)

Przygotowanie kremu:

1. W średniej wielkości rondlu lub na patelni podgrzewamy cukier, aż rozpuści się w brązowy płyn o bursztynowym kolorze. Uważajmy, aby cukier nie spalił się i nie osiągnął zbyt ciemnej barwy – oznacza to, że cukier przypalił się i należy go wyrzucić, a cały proces trzeba rozpocząć od nowa.

2. W międzyczasie umieszczamy w małym rondelku śmietankę i wanilię. Podgrzewamy do momentu, aż śmietanka zacznie się gotować.

3. Po tym, jak cukier zamieni się w karmel, pora na połączenie tych dwóch składników. Cały czas mieszając szpatułą, przelewamy wrzącą śmietankę do rondelka z karmelem. Uwaga!!! Karmel bąbelkuje i unosi się do góry. Jest to ważny proces, podczas którego trzeba zachować ostrożność. Kiedy czujemy, że sytuacja wymyka się spod kontroli, zdejmijmy karmel z palnika na kilka do kilkunastu sekund. Mieszamy cały czas, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po kilkunastu sekundach rondelek może wrócić na palnik.

Kiedy zauważymy, że karmel jest już aksamitny, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło oraz sól i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli karmel nie jest tak gładki, jak powinien, możemy zmielić go rózgą blendera.

Gotowy karmel przelewamy do szklanej miseczki lub słoika.

Uwaga, karmel jest gorący! Nie wolno próbować go palcami, niezależnie od tego, jak kusząco wygląda. Można się mocno poparzyć!
Teraz przechodzimy do przygotowania cynamonek.

Składniki na ciasto:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 70 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Przygotowanie ciasta:

Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Ugniatamy do momentu, w którym masa będzie gładka, miękka i elastyczna. Wyrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość (potrzebny czas to około 1,5 godziny).

Składniki na
nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 190 g miałkiego brązowego cukru
  • 3 łyżki zmielonego cynamonu
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Brązowy cukier mieszamy z cynamonem i również odstawiamy – przyda się za chwilę.

Ostatni etap pracy

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podsypujemy mąką stolnicę lub blat. Ten zabieg pozwoli zapobiec przyklejaniu się ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką cynamonu z cukrem. Następnie zwijamy ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem kroimy na mniej więcej 3,5-centymetrowe kawałki.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej wszystkie cynamonki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut (bułeczki powinny podwoić swoją objętość i zetknąć się ze sobą).

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Nadszedł
ten moment!

Upieczone cynamonki wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy obficie przygotowanym wcześniej kremem z solonego karmelu. Gotowe!

Z jeszcze ciepłą, lepką od karmelu cynamonką w dłoni możemy przyglądać się światu za oknem; drzewom targanym wiatrem i wracającym z kawiarni ludziom, szczelnie owiniętym płaszczami. Ostrożnie omijają kałuże, a pumpkin spice latte powoli stygnie im w dłoniach. Może po powrocie do domu też upieką sobie cynamonowe bułeczki. Otuli ich słodko-korzenny zapach jesiennych wypieków i znów wszystko będzie w porządku.

Do przygotowania cynamonek wykorzystaj:

Zobacz inne artykuły:

Smakujemy
Matcha – godny zastępca kawy?

Czy jest coś lepszego jesienią niż aromatyczne, ciepłe wypieki? Gdy po domu rozchodzi się zapach cynamonu, w rondelku czeka karmel, a domownicy już nie mogą się doczekać, kiedy będzie można wziąć pierwszego gryza. Sprawdź nasz autorski przepis na cynamonki z solonym karmelem i daj się otulić jesieni.

Podróżujemy
Wegański Madryt

Czy jest coś lepszego jesienią niż aromatyczne, ciepłe wypieki? Gdy po domu rozchodzi się zapach cynamonu, w rondelku czeka karmel, a domownicy już nie mogą się doczekać, kiedy będzie można wziąć pierwszego gryza. Sprawdź nasz autorski przepis na cynamonki z solonym karmelem i daj się otulić jesieni.

Smakujemy
Kwiat mleka

Czy jest coś lepszego jesienią niż aromatyczne, ciepłe wypieki? Gdy po domu rozchodzi się zapach cynamonu, w rondelku czeka karmel, a domownicy już nie mogą się doczekać, kiedy będzie można wziąć pierwszego gryza. Sprawdź nasz autorski przepis na cynamonki z solonym karmelem i daj się otulić jesieni.