Czym gelato różni się od klasycznych lodów
Smakujemy

Czym gelato różni się od klasycznych lodów

Można by pomyśleć, że różnica pomiędzy gelato a klasycznymi lodami jest jedynie zabiegiem marketingowym. Przecież receptura lodów jest banalnie prosta! Nic jednak bardziej mylnego. Wystarczy spróbować włoskich gelato, by rozpłynąć się w ich wyjątkowym smaku

Zacznijmy
od początku

Lody, choć posiadające tyle różnych smaków i rodzajów, nie mają bardzo skomplikowanej receptury. Zawsze składają się na nie żółtka, mleko i śmietana. Do tego dodaje się owoce, czekoladę czy inne dodatki, aby stworzyć wariacje smakowe. Baza jednak pozostaje ta sama. W przypadku gelato jest podobnie, z wyjątkiem tego, że zmienione są proporcje. Znajdziemy tam więcej mleka i żółtek, a mniej śmietanki. Dzięki temu włoskie lody są mają w sobie ok. 10% tłuszczu mniej.

Dobry skład to podstawa

Gelato przyrządzane są z naturalnych składników. Podczas, gdy w lodach przemysłowych wykorzystywane są liczne barwniki i konserwanty, w gelato znajdują się jedynie naturalne surowce zawierające m.in. błonnik, witaminy czy węglowodany. Dodatkowo nie ma tam miejsca na gotowe miksy, które niekiedy dodawane są do lodów klasycznych. Bazowanie na tego typu mieszankach wynika to przede wszystkim z tego, że lody tworzone są przemysłowo, w dużych ilościach. Ich produkcja musi być szybka, a później długo leżą w sklepowych lodówkach, dlatego odpowiednia ilość substancji konserwujących jest niezbędna. Gelato powstają każdego dnia ze świeżych produktów – owoców, roślin, miodu, kakao. Ponadto zawierają mniej cukru i są znacznie mniej kaloryczne.

Powietrze ma znaczenie

Kolejna różnica w procesie wytwarzania lodów to sposób ubijania. Ma ono bardzo istotne znaczenie w finalnym smaku i konsystencji lodów. Gelato ubijane są znacznie wolniej od lodów przemysłowych. Dzięki temu znajduje się w nich znacznie mniej powietrza. Porównując – włoskie gelato zawierają średnio 30% powietrza, przy czym lody klasyczne między 50 a 100%! Co za tym idzie? Gelato są gęstsze, cięższe i bardziej kremowe. Mniejsze napowietrzenie daje nam “większą ilość loda w lodzie” a także wyraźny i intensywny smak

Włoskie gelato produkowane są rzemieślniczo, na bazie tradycyjnych receptur. Nie oznacza to jednak, że smaki muszą być zawsze te same, wręcz przeciwnie. Ponieważ produkcja gelato odbywa się każdego dnia w niewielkich ilościach i z naturalnych składników, twórcy lodów bardzo często eksperymentują z nowymi smakami, tworząc oryginalne mieszanki.
Nie zjesz dwa razy identycznych smaków gelato i to jest w nich piękne! A jakich my mamy faworytów? Pistacja di Bronte! Uwielbiamy tworzyć z nią wypieki w Kulturze Smaku, ale gdy mamy możliwość, jemy ją w każdej postaci.

Gdzie znajdziesz najlepsze gelato?

Najoczywistsza odpowiedź, byłaby: we Włoszech. Na szczęście jednak nie trzeba wyjeżdżać tak daleko, by móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Jeżeli jesteście z Trójmiasta, zajrzyjcie do Latto Gelato w gdańskim garnizonie. To zaprzyjaźnione z Kulturą Smaku miejsce, zawsze ugości Was lodami najwyższej jakości. A jeżeli już i tak szykują się Wam wakacje, to nasze serce zawsze bije szybciej na myśl o Gelateria DEI NERI we Florencji! To miejsce stworzone z pasji do lodów, dobrych składników i szacunku do pracy rzemieślników. Znajdziecie tam znakomite klasyki – śmietankę czy czekoladę, ale również wariacje, na przykład gorgonzolę z orzechem. Aż ślinka napływa do ust, gdy o tym myślimy.

Gdzie:
Białoszewskiego 12, Gdańsk
VIA DEI NERI 9/11 R, Florence,

Więcej:
Latto Gelato
facebook.com/LattoGelato
instagram.com/latto_gelato

Gelateria DEI NERI
facebook.com/gelateriadeneri
gelateriadeineri.it

Gdy czekolada
łączy się z gelato

Znacie markę Venchi? Jeżeli byliście kiedyś w naszym sklepie w Gdyni, na pewno widzieliście ich bogatą ofertę. Venchi również robi swoje własne gelato i jest to wspaniałe połączenie! Wystarczy sobie wyobrazić niesamowicie delikatną czekoladę z piemonckim orzechem, zaklętą w aksamitnych lodach. Choć u nas ich nie znajdziecie, to polecamy wszystkim podróżnikom dodać je jako kolejne miejsce na swojej mapie. Venchi gelato dostaniecie między innymi w Monachium, Londynie, Milanie, Rzymie czy Nowym Jorku.

Zobacz inne artykuły:

Smakujemy
Venchi – królestwo czekolady

Można by pomyśleć, że różnica pomiędzy gelato a klasycznymi lodami jest jedynie zabiegiem marketingowym. Przecież receptura lodów jest banalnie prosta! Nic jednak bardziej mylnego. Wystarczy spróbować włoskich gelato, by rozpłynąć się w ich wyjątkowym smaku

Smakujemy
Matcha – godny zastępca kawy?

Można by pomyśleć, że różnica pomiędzy gelato a klasycznymi lodami jest jedynie zabiegiem marketingowym. Przecież receptura lodów jest banalnie prosta! Nic jednak bardziej mylnego. Wystarczy spróbować włoskich gelato, by rozpłynąć się w ich wyjątkowym smaku

Smakujemy
Kwiat mleka

Można by pomyśleć, że różnica pomiędzy gelato a klasycznymi lodami jest jedynie zabiegiem marketingowym. Przecież receptura lodów jest banalnie prosta! Nic jednak bardziej mylnego. Wystarczy spróbować włoskich gelato, by rozpłynąć się w ich wyjątkowym smaku