Aperol to idealny aperitif, który przywołuje towarzyski włoski styl „aperitivo”, od rozmowy przed kolacją po wieczór z przyjaciółmi i rodziną.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Kiedy rozpoczyna się wiosna, a na ulicach pojawiają się, zachęcające do spotkań w gronie przyjaciół ogródki, obserwujemy wykwit kieliszków z pięknie pomarańczowym napojem, z plastrami równie pomarańczowej pomarańczy w środku.
To nic innego jak lubiany i orzeźwiający drink, będący połączeniem Aperolu, Prosecco i wody gazowanej. Nazywa się Aperol Spritz.
Aperol to włoski alkohol o unikatowym smaku. Wyczuwamy w nim pomarańczę, zioła, a także balansującą całość wanilię. W smaku możemy wyczuć nuty gorzkości i goryczy w idealnych proporcjach, a wszystko zakończone przyjemnym słodko-ziołowym finiszem, pozostającym długi czas na języku.
Aperol w pierwotnej wersji produkowany był we Włoszech w Padwie przez firmę Barbieri. Obecnie produkuje go firma Campari. Początki trunku plasuje się na początek XX wieku, kiedy to bracia Luigi i Silvio Barbieri, po siedmiu latach pracy i wzmożonych eksperymentów, opracowali unikatowy skład. Alkohol po raz pierwszy został zaprezentowany w roku 1919 podczas międzynarodowych targów w Padwie. Jednak swój sukces Aperol zaczął odnosić po II wojnie światowej, kiedy zyskał międzynarodową aprobatę odbiorców.
Receptura Aperolu pozostaje niezmieniona od początku powstania i jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Wiadome jest, że przy produkcji używa się wyciągu z kilkunastu ziół i dodatków np. gencjana-goryczka, chinowiec, skórki gorzkich pomarańczy czy rabarbaru. Twórcy zabutelkowali go w mocy 11%
Aperol znany jest na całym świecie jako aperitif, czyli podawany przed posiłkiem napój alkoholowy dla pobudzenia apetytu i wzmożenia wydzielania soków trawiennych. Jego skład i goryczkowaty smak idealnie wyostrza działanie kubków smakowych.
Niska zawartość alkoholu pozwala serwować trunek przed posiłkiem także w ciągu dnia.
Aperol ze swoim bardzo rześkim, zbalansowanym i wytrawnym smakiem dobrze komponuje się z dużą ilością lodu, z dodatkiem cytrusów np. pomarańczy, grejpfrutów i dopełnieniem z wody gazowanej, a także prosecco czy cytrusowych lemoniad.
Najpopularniejszy drink to zdecydowanie wspomniany Aperol Spritz, czyli kupaż Aperolu, prosecco i wody gazowanej serwowany w kieliszku do wina.
Aperol to trunek, który warto mieć w swoim barku. Z pewnością będzie doskonałym kompanem na długie letnie wieczory. Idealnie sprawdzi się na prezent, a jego dodatkowym atutem jest przystępna cena.
Sprawdź jak Aperol smakuje z Twojego kieliszka.
Zobacz:
Wszystkie nowości