Używamy ciasteczek w celu świadczenia usług. Przeglądając naszą stronę internetową wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek.
Więcej możesz przeczytać na stronie polityka prywatności
Wyrusz z zespołem Kultury Smaku do Sardynii - miejsca gdzie czas płynie wolniej, sery smakują intensywniej, a ludzie z serdecznością witają gości w swoich progach. Odkryj z nami nowych dostawców i poznaj historię tego wyjątkowego regionu i ich rzemieślników.
Słowo „wagyu” oznacza po prostu „japońską krowę”, ale smakoszom kulinarnym, obeznanych w temacie wołowiny, wyraz ten przywodzi na myśl wiele innych skojarzeń: muzyka klasyczna, własnoręczne wcieranie sake w spięte mięśnie, luksusowe, japońskie restauracje, pojenie piwem… Ciekawostek, legend i mitów o wagyu istnieje całe mnóstwo, to jednak nie zastąpi degustacji, bo dopiero kiedy kawałek idealnie wysmażonego steka trafia do ust, wszelkie wątpliwości co do statusu tej wołowiny rozpierzchają się w niebycie.
Maison Perrier-Jouët, którego historia sięga początków XIX wieku, wciąż zachwyca tych, którzy cenią sobie wyrafinowane trunki i niebanalny design. Przeczytaj o inspiracji naturą, Art Nouveau i historii tego wyjątkowego domu szampana.
Wielkie oczekiwania wobec Paryża, podsycane przez literatów, filmowców i artystów wszelkiego typu, mogą zmienić się w wielkie rozczarowanie. Miasto, które wciąż się rozwija, pulsuje rytmem żyjących w nim ludzi (a jest to niewątpliwie kalejdoskop kultur, narodowości i osobowości), mierzy się z aktualnymi problemami, zarówno tymi globalnymi, jak i osobistymi każdego mieszkańca i ugina się pod ciężarem odpowiedzialności za wrażenia odwiedzających. A wrażeń i opinii jest tyle, ile par oczu, w których przegląda się Paryż. Dla nas, zakochanych w jedzeniu i wszystkim, co z nim związane, to właśnie kuchnia stanowi główny punkt wycieczki. Zapraszamy na zwiedzanie Paryża maślanym szlakiem, gdzie za przewodników posłużą nam nosy i kubki smakowe
Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?
Matcha od 1500 lat ceniona jest w Japońskiej kulturze jako napój pobudzający i wzmacniający koncentrację. Dziś znana jest już na całym świecie, a dzięki coraz bardziej rosnącej popularności, kawiarnie prześcigają w opracowywaniu coraz to ciekawszych napojów i wypieków z nią w roli głównej.
Można by pomyśleć, że różnica pomiędzy gelato a klasycznymi lodami jest jedynie zabiegiem marketingowym. Przecież receptura lodów jest banalnie prosta! Nic jednak bardziej mylnego. Wystarczy spróbować włoskich gelato, by rozpłynąć się w ich wyjątkowym smaku
Czy jest coś lepszego jesienią niż aromatyczne, ciepłe wypieki? Gdy po domu rozchodzi się zapach cynamonu, w rondelku czeka karmel, a domownicy już nie mogą się doczekać, kiedy będzie można wziąć pierwszego gryza. Sprawdź nasz autorski przepis na cynamonki z solonym karmelem i daj się otulić jesieni.
Słowo „wagyu” oznacza po prostu „japońską krowę”, ale smakoszom kulinarnym, obeznanych w temacie wołowiny, wyraz ten przywodzi na myśl wiele innych skojarzeń: muzyka klasyczna, własnoręczne wcieranie sake w spięte mięśnie, luksusowe, japońskie restauracje, pojenie piwem… Ciekawostek, legend i mitów o wagyu istnieje całe mnóstwo, to jednak nie zastąpi degustacji, bo dopiero kiedy kawałek idealnie wysmażonego steka trafia do ust, wszelkie wątpliwości co do statusu tej wołowiny rozpierzchają się w niebycie.
Maison Perrier-Jouët, którego historia sięga początków XIX wieku, wciąż zachwyca tych, którzy cenią sobie wyrafinowane trunki i niebanalny design. Przeczytaj o inspiracji naturą, Art Nouveau i historii tego wyjątkowego domu szampana.
Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?