Whisky w języku gaelickim oznacza “wodę życia”. Na jej sekret składa się nie tylko niezwykły głęboki smak, ale także rytuał degustowania trunku. Różnorodność pozycji jest ogromna. Jedna z nich to whisky J.A.Baczewski, która niedawno przeżyła swój renesans. Przekonaj się, jak Tobie smakuje whisky J.A.Baczewski
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
1782 rok to początek działania wytwórni Baczewskich na ówczesnych przedmieściach Lwowa. Kilka lat później firma została uhonorowana tytułem Cesarsko-Królewskiego Dostawcy Dworu.
Leopold Maksymilian Baczewski w roku 1833 wprowadził innowację w procesie produkcyjnym poprzez sprowadzenie kolumny rektyfikacyjnej do destylacji ciągłej. Należy wspomnieć, iż ów sprzęt został wprowadzony do użytku zaledwie dwa lata wcześniej. Cały zabieg sprawił, że alkohole wytwórni Baczewskich zyskały zupełnie nowa, gładką i aksamitną teksturę.
Niedługo potem na czele rodzinnego interesu stanął Józef Adam Baczewski prawnuk założyciela, dzięki któremu firma weszła z sukcesem na pole międzynarodowe. Zdobywali nagrody w Wiedniu, Paryżu, Amsterdamie, Moskwie, Londynie, St. Petersburgu, Melbourne. Nic więc dziwnego, że inicjały Józefa Adama uplasowały się w nazwę marki.
Od 2011 roku marka przeżywa prawdziwy renesans: najpierw wódka Baczewski (zdobywająca wszelkie możliwe nagrody i uznania), w następnej kolejności różne jej odmiany smakowe, gin oraz likier jajeczny. Duże poruszenie przyniosła najnowsza informacja o powrocie do korzeni poprzez wznowienie produkcji whisky J.A.Baczewski.
Whisky Baczewski została wykonana według oryginalnej, przedwojennej receptury, która w celu utajnienia proporcji została zakodowana. Pierwsze podejście to tylko 6000 butelek nowego trunku, które błyskawicznie zniknęły z półek sklepowych.
Whisky Baczewski to trunek powstały w wyniku kupażu różnych rodzajów whisky, destylowanych ze słodu jęczmiennego (90%) i ziaren innych zbóż, z czego każda składowa była leżakowana w małych beczkach z dębu amerykańskiego przez minimum 3 lata.
Po otworzeniu nowej butelki whisky J.A.Baczewski poczujemy przede wszystkim karmel i wanilię w towarzystwie miodowo-zbożowej nuty. Pierwszy łyk przyniesie lekko pieprzny smak i delikatnie oleistą teksturę, by zaskoczyć pieprznym i wytrawnym finiszem z wyraźną goryczką na języku.
Wybierz się na zakupy do Kultury Smaku i sprawdź, jak Tobie posmakuje nowa whisky J.A.Baczewski.
Zobacz:
Wszystkie nowości