Letnie owoce i warzywa są dla nas cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Większość z nich możemy przez cały rok dostać w marketach i warzywniakach. Jednak nie każdy wie, że owoce czy warzywa, na które aktualnie jest sezon są znacznie smaczniejsze, zdrowsze i… Tańsze.
Oto letnie owoce i warzywa, które najlepiej jeść o tej porze roku.
5 SEZONOWYCH OWOCÓW LETNICH – letnie owoce i warzywa
Arbuz
Arbuz składa się w 92% z wody! Nie zawiera wielu witamin, jednak posiada mnóstwo cennych dla nas właściwości zdrowotnych.
Dzięki przeciwutleniaczom hamuje rozwój komórek nowotworowych i opóźnia proces starzenia się skóry. Działa również moczopędnie, wpływa korzystnie na układ pokarmowy i poprawia przemianę materii. Ponadto arbuz wspomaga pracę układu krążenia - pomaga obniżyć ciśnienie krwi zapobiega zawałowi serca.
Truskawki
Truskawki są bardzo cennym źródłem witamin i minerałów min. wit.: C, A, B, magnez, wapń. Działają korzystnie na przede wszystkim na nasze zdrowie, ale też urodę. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C poprawiają nasz układ odpornościowy oraz hamują rozwój nowotworów. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko zakrzepicy żylnej czy zawału serca.
Truskawki stosowane są także w kosmetykach - działają przede wszystkim odżywczo, bakteriobójczo i blokują szkodliwe promieniowanie UV.
Jagody
Jagody stanowią przede wszystkim bogate źródło błonnika, kwasu foliowego oraz witamin A, PP, C i B. Zawierają przeciwutleniacze, które wspomagają zapobieganie nowotworom, a także pomagają w przeciwdziałaniu anemii. Mają właściwości antybakteryjne, dzięki czemu stanowią idealne uzupełnienie przy leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego.
Spożywanie jagód w postaci soków lub naparów łagodzi skutecznie objawy biegunki, zatrucia toksynami, a nawet działa przeciwbólowo.
Maliny
Maliny to przede wszystkim bogate źródło witamin i substancji mineralnych tj. magnez, wapń, żelazo czy potas. Są idealnym uzupełnieniem każdej diety ze względu na niską kaloryczność i bardzo wysoką ilość błonnika (6,7 g./100g. malin).
Spożywanie malin wspomaga układ pokarmowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, hamuje rozwój komórek nowotworowych, a także pomaga przy stanach zapalnych i gorączce.
Melon
Melon, podobnie jak arbuz, składa się w głównej mierze z wody (90%) Jego najbardziej cenionymi właściwościami są: regulacja poziomu ciśnienia i hamowanie rozwoju miażdżycy.
Dzięki dużej ilości wody melon pobudza pracę nerek i reguluje gospodarkę wodną w naszym organizmie. Liczne minerały tj. magnez, wapń, cynk, czy żelazo wpływają pozytywnie m.in. na nasze samopoczucie, nastrój, rozluźnienie mięśni i funkcjonowanie narządów zmysłu.
5 SEZONOWYCH WARZYW LETNICH – letnie owoce i warzywa
Cukinia (Kabaczek)
Cukinia świetnie sprawdzi się jako element każdej diety, ponieważ jest lekkostrawna i bogata w wartości odżywcze, a w 100 g. tego warzywa znajdziemy zaledwie do 20 kcal i 1 g. błonnika.
W cukinii znajdziemy szereg witamin w tym B, A i C wpływających korzystnie na nasz wzrok, układ nerwowy i odporność. Dzięki swoim wartościom jest również idealna dla cukrzyków, kobiet w ciąży i dzieci już od pierwszych miesięcy życia.
Ogórek
Niewiele osób wie, że ogórek składa się aż w 97% z wody, dlatego jest dobrym zamiennikiem owoców. Wspomaga nawodnienie organizmu, ale także usuwanie nadmiaru wody z organizmu oraz oczyszczanie go z toksyn.
Ogórek nie zawiera wielu witamin, ani składników odżywczych, za to ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antynowotworowe.
Pomidor
Pomidor posiada długi szereg właściwości zdrowotnych, które zawdzięcza likopenowi. Jest to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy i odpowiada również za czerwoną barwę warzywa.
Jedzenie pomidorów opóźnia procesy starzenia, poprawia trawienia, przeciwdziała miażdżycy i działa antynowotworowo oraz zapobiega szkodliwemu działaniu promieni UV. Dodatkowo witamina C w pomidorach wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia odporność.
Fasolka szparagowa
Fasolkę można stosować do obiadu jako zdrowszy zamiennik np. ziemniaków. Cechuje ją bowiem wysoka zawartość błonnika wspomagającego procesy trawienne i bardzo niska kaloryczność (27 kcal./100 g.)
Fasolka, zarówno żółta jak zielona, zawiera mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy, dzięki którym ma działanie antynowotworowe i hamuje procesy starzenia się. Dodatkowo obniża cholesterol, a więc zapobiega zawałom serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Co ciekawe, fasolka szparagowa wspomaga krzepnięcie krwi, a więc zmniejsza krwawienie miesiączkowe u kobiet a także łagodzi jej objawy.
Kalarepa
Kalarepa podobnie do fasoli jest niskokaloryczna - zawiera ok. 30 kcal./100 g. Zawiera szereg wartościowych witamin i składników mineralnych m.in. wapń, magnez, żelazo czy kwas foliowy (dzięki dwóm ostatnim pomaga w leczeniu anemii)
Jak większość warzyw kapustnych wykazuje właściwości antynowotworowe. Wpływa korzystnie na pracę żołądka i zapobiega powstawaniu wrzodów, a jedzona na surowo wspomaga prawidłowe widzenie.
aleja Zwycięstwa 235/1, 81-521 Gdynia
Telefon: 601 946 888