Pija się ją w postaci napoju pobudzającego, używa do potraw, ciast i deserów. Zimna, gorąca, w butelce, puszce lub podana w filiżance w kawiarni. Przybiera najróżniejsze nowoczesne formy, a ze względu na właściwości zdrowotne i energetyczne po matchę sięga coraz więcej osób stosując ją jako zamiennik kawy. Dlaczego?
Zacznijmy od odrobiny historii.
HISTORIA MATCHY
Od wieków matcha stanowi fragment japońskiej kultury smaku. Herbata wzięła swoje początki w VII wieku w Chinach, gdzie jej właściwości lecznicze odkryli buddyjscy mnisi. Minęło 500 lat zanim Mistrz Zen Eisai odkrył pozytywne działanie rośliny na zdrowię i koncentrację. Przywiózł matchę do Japonii i nazwał ją eliksirem nieśmiertelności. Tam stała się ona napojem dla elity - pijać ją mogli jedynie carowie i buddyjscy mistrzowie.
W XV wieku picie matchy zostało elementem filozofii Chado. Było formą ceremonii herbacianej podczas buddyjskich rytuałów, wspomagało medytację, a przekazanie napoju Buddzie stanowiło część codziennych obrzędów.
MATCHA VS KAWA
Poleca się stosowanie matchy jako zamiennik kawy, ale w czym właściwie matcha góruje nad kawą? Przecież kawa pobudza szybko, mocno i skutecznie.
Otóż jedna filiżanka matchy zawiera niewiele mniej kofeiny niż filiżanka kawy.
Matcha rozprowadza kofeinę po organizmie wolniej i łagodniej. Jest to zasługa mniejszego stężenia L-teaniny w napoju. L-teanina jest aminokwasem, który wspomaga relaksację i łagodzi działanie kofeiny. Po wypiciu matchy nie poczujemy nagłego “kopa” energii, lecz będzie ona napływała stopniowo i będzie odczuwalna dużo dłużej niż w przypadku kawy - od 4 do nawet 6 godzin. W przeciwieństwie do kawy, gdy kofeina w matchy przestanie działać, nie poczujemy nagłej, drastycznej utraty energii.
Kawa, z powodu wysokiego stężenia kofeiny, dostarcza organizmowi szybki, mocny zastrzyk energii, który działa od 1 do 3 godzin.
Dodatkowo picie kawy powoduje skutki uboczne: nerwowość, drżenie rąk, szybkie bicie serca, ból głowy i nagły wzrost ciśnienia. W przypadku picia matchy skutki te nie występują.
WŁAŚCIWOŚCI
Poza działaniem pobudzającym, matcha posiada szereg właściwości zdrowotnych i bogatych wartości wpływających pozytywnie na nasz organizm. Według przeprowadzanych badań stanowi najzdrowsze uzupełnienie każdej diety.
Choć badania nad matchą nadal trwają, naukowcy odkryli już wiele zalet matchy:
Posiada właściwości antyoksydacyjne (10 razy silniejsze niż zielona herbata).
Redukuje stres i wspomaga odprężenie.
Wspomaga utrzymanie serotoniny i dopaminy w organizmie, co ma korzystny wpływ m.in. na samopoczucie, zdolność nauki czy koordynację ruchową.
Hamuje rozwój nowotworów układu pokarmowego.
Przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie.
Zmniejsza ryzyko groźnych chorób sercowych.
Wzmacnia kości.
Działa antybakteryjnie i antywirusowo.
Najpopularniejszym sposobem jest picie matchy w filiżance na gorąco.
Natomiast najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie matchy na zimno. Wystarczy wsypać sproszkowane liście do kubka/butelki, mocno wymieszać i GOTOWE!