Warzywa i owoce powinniśmy jeść cały rok na okrągło. Są jednak sezony, w których trzeba szczególnie zwrócić uwagę na ich selekcję tak, aby zawsze wybierać te najświeższe!
W związku z tym, że właśnie rozpoczęła się wiosna, mamy dla Was kilka propozycji owoców i warzyw, które najlepsze do spożycia będą od kwietnia do czerwca, aby dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnego odżywienia po długiej i mroźnej zimie.
Wiosenne warzywa
Rzodkiewka
Rzodkiewki charakteryzują się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Zawierają one niewiele kalorii, są bogate w witaminy i minerały takie jak: Witamina C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina A, Witamina K, Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk. Dzięki zawartości związków siarki wzmocnią również włosy i paznokcie.
Jedzenie rzodkiewek zaleca się również podczas leczenia niestrawności i pobudzenie apetytu - ma przy tym bardzo mało kalorii (16 kcal na 100g).
Szczypiorek
Szczypiorek jest niskokaloryczny a także zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Ma on sporo witaminy C poprawiającej odporność, witaminy K wzmacniającej kości, witaminy A oraz folianów, które bardzo pozytywnie wpływają na ludzki układ nerwowy. Dodatkowo jest źródłem niezbędnych dla nas pierwiastków takich jak miedzi, żelaza i magnezu.
Dbając o swój wzrok zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po szczypiorek! Jest on bogaty w karotenoidy, które chronią nasz narząd wzroku przed wystąpieniem między innymi zaćmy. Dzięki obecności związków siarki, ma on również właściwości przeciwnowotworowe!
Sałata
Chlorofil zawarty w sałacie ma działanie bakteriobójcze, chroni przed zarazkami oraz pomaga organizmowi w walce z infekcjami. Sałata jest źródłem luteiny, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego oraz witamin B. Jest ona niskokaloryczna - 100g sałaty to zaledwie 12kcal.
Szukając produktów odkwaszających organizm nie możemy o niej zapomnieć - połączona z innymi świeżymi warzywami potrafi zdziałać cuda!
Pomidory
Naturalnemu barwnik - likopen zawarty w pomidorach jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karotenoidów. Co ciekawe, w przetworzonych pomidorach potrafi go być nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych! Jako przeciwutleniacz, neutralizując wolne rodniki likopen potrafi opóźnić procesy starzenia organizmu i skóry.
Pomidory zawierają zaskakująco dużo witaminy C wzmacniającej organizm, wykazują właściwości antymiażdżycowe, obniżają cholesterol oraz ciśnienie krwi a także dzięki zawartości błonnika regulują pracę układu pokarmowego.
Groszek Cukrowy
Groszek cukrowy zaleca się jeść na surowo razem ze strączkiem. Jest on bogaty w antyoksydanty hamujące procesy starzenia, procesy powstawania nowotworów oraz właściwości wzmacniające odporność.
Jest on również źródłem witaminy B, A, E oraz K, a także białka - groszek cukrowy będzie zatem świetnym rozwiązaniem dla wegetarian oraz wegan a także tych, którzy chcieliby zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Kiełki
W wiosennej diecie nie może zabraknąć kiełków! Pomogą one w powrocie do formy po zimie, zniwelują uczucie ospałości, polepszą kondycję włosów oraz cery. Zawierają one wiele witamin (między innymi B, C, D, E, K, żelazo, fosfor, wapń, cynk), białko, błonnik oraz wiele cennych mikroelementów.
Spożywanie kiełków pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, reguluje trawienie a nawet wykazują działania przeciwnowotworowe.
Szparagi
W diecie po mroźnej zimie nie może zabraknąć również szparagów! Są one niskokaloryczne (zaledwie 22kcal na 100g) oraz zawierają mnóstwo witamin i minerałów takich jak kwas foliowy, witamina C oraz E, wapń, fosfor oraz potas. Zawierają również pomocny do prawidłowej pracy jelit błonnik.
Szpinak
Szpinak jest kolejnym warzywem wykazującym właściwości antynowotworowe oraz ochraniające organizm przed miażdżycą dzięki zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Jest on polecany szczególnie w okresie nadmiernego stresu oraz przy bólach i zawrotach głowy.
Szukając roślinnej alternatywy dla źródła żelaza zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po szpinak - jest on zdecydowanie pomocny przy leczeniu anemii, ma bowiem bardzo podobną ilość żelaza do wołowiny.
Wiosenne owoce:
Maliny
Niektórzy nazywają maliny superfood’em doskonałym - to dzięki temu, że zawierają niesamowicie dużo witamin (C, E, B1, B2, B6), minerałów (potas, wapń, żelazo, magnez) oraz organicznych kwasów (cytrynowy, salicylowy, jabłkowy).
W badaniach maliny wykazują również właściwości zapobiegające nowotworom.
Gruszki
Jedzenie gruszek bardzo pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz obniża ciśnienie krwi. Owoc ten pomaga również organizmowi w oczyszczaniu nerek i normalizuje funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego.
Truskawki
O cudownych właściwościach truskawek moglibyśmy pisać w nieskończoność! Dzięki błonnikowi i kwasom organicznym wpływają one bardzo pozytywnie na jelita, poprawiają apetyt, gaszą pragnienie a nawet pomagają zwalczyć ból gardła. Mają one dużą ilość witamin - szczególnie bogate są w witaminę C - jedna szklanka truskawek stanowi 120% zapotrzebowania na tę witaminę u osób dorosłych. A do tego są przepyszne!
Podsumowując, po długiej zimie zdecydowanie powinniśmy wzbogacić naszą dietę o świeże, sezonowe warzywa oraz owoce. Wszystkie z wymienionych pozycji oraz wiele, wiele więcej znajdziecie w Kulturze Smaku - zawsze stawiamy na jakość i świeżość naszych produktów!
aleja Zwycięstwa 235/1, 81-521 Gdynia
Telefon: 601 946 888