Papryka wędzona, mielona od La Chinata to prawdziwy skarb kuchni hiszpańskiej. Stanowi esencję smaku regionu Estremadura - suszenie odbywa się zgodnie z wielowiekową tradycją regionu. Papryka przez ponad 10 dni pozostaje w dymie z drewna dębowego iberyjskiego, co nadaje jej wyjątkowy aromat i smak. Oprócz walorów smakowych, papryka ta jest źródłem witamin C i B, beta-karotenu oraz olejków eterycznych.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Wyjątkowej jakości hiszpańska papryka wędzona o delikatnym, słodkim smaku. Tradycyjna przyprawa o intensywnym aromacie, będąca w wielu regionach Hiszpanii podstawowym składnikiem kuchennym. Stanowi kluczowy składnik przy produkcji kiełbasy Chorizo oraz marynowaniu wieprzowiny.
Do wytwarzania wybierane są starannie selekcjonowane papryki z regionu La Vera. Proces rozpoczyna się zimą od wysiewu roślin w kwietnikach. Następnie, w maju, papryka zostaje przesadzona na pola uprawne, gdzie kontynuuje swój wzrost. Głównymi odmianami wykorzystywanymi w produkcji są Jaranda, Jariza i Bola.
Jej dymny aromat i bogaty smak często są tajnym składnikiem dodawanym przez szefów kuchni, by uwydatnić charakter dania. Warto pamiętać, że swoje pełne właściwości smakowe uwalnia pod wpływem ciepła, dlatego najlepiej dodawać ją podczas gotowania. Ze względu na intensywność smaku zaleca się używanie jej z umiarem.
Idealnie sprawdza się w potrawach z ryb, zupach oraz daniach z ryżu, czy sosów i sałatek, również jajek. Chociaż producent często poleca wersje półsłodkie lub ostre do mięs, słodka papryka także świetnie spełnia swoją rolę i znakomicie podkreśla smak potraw.
Kraj Pochodzenia: Hiszpania
Pojemność/Waga: 70 g
Rodzaj Opakowania: puszka
Skład: 100% papryka wędzona, mielona.
Zobacz:
Wszystkie nowości