Papryka wędzona, mielona od La Chinata to prawdziwy skarb kuchni hiszpańskiej. Stanowi esencję smaku regionu Estremadura - suszenie odbywa się zgodnie z wielowiekową tradycją regionu. Papryka przez ponad 10 dni pozostaje w dymie z drewna dębowego iberyjskiego, co nadaje jej wyjątkowy aromat i smak. Oprócz walorów smakowych, papryka ta jest źródłem witamin C i B, beta-karotenu oraz olejków eterycznych.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Wyjątkowej jakości hiszpańska papryka wędzona o delikatnym, słodkim smaku. Tradycyjna przyprawa o intensywnym aromacie, będąca w wielu regionach Hiszpanii podstawowym składnikiem kuchennym. Stanowi kluczowy składnik przy produkcji kiełbasy Chorizo oraz marynowaniu wieprzowiny.
Do wytwarzania wybierane są starannie selekcjonowane papryki z regionu La Vera. Proces rozpoczyna się zimą od wysiewu roślin w kwietnikach. Następnie, w maju, papryka zostaje przesadzona na pola uprawne, gdzie kontynuuje swój wzrost. Głównymi odmianami wykorzystywanymi w produkcji są Jaranda, Jariza i Bola.
Jej dymny aromat i bogaty smak często są tajnym składnikiem dodawanym przez szefów kuchni, by uwydatnić charakter dania. Idealnie sprawdza się w potrawach z ryb, zupach oraz daniach z ryżu, czy sosów i sałatek, również jajek. Chociaż producent często poleca wersje półsłodkie lub ostre do mięs, słodka papryka także świetnie spełnia swoją rolę i znakomicie podkreśla smak potraw.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Pojemność: 70 g
Opakowanie: metalowa puszka
Skład: 100% papryka wędzona, mielona.
Wartość odżywcza w 100 g:
Energia (kcal) 884,54 kcal
Tłuszcz 100 g
- w tym nasycony 13,8 g
Węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 gr
Błonnik 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Zobacz:
Wszystkie nowości