Wyprodukowane w 100% z Sauvignon Blanc, winogrona rosną na południowym zboczu kimerydzkiej gleby wapiennej. W zapachu wyczuwalny jest bukiet dojrzałych gruszek, białych kwiatów i miodu. Te same smaki koncentrują się na podniebieniu z dodatkiem kredowej mineralności. Świetnie komponuje się z daniami z kurczaka, różnymi daniami ze skorupiaków/owoców morza..
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
W 1966 roku Pierre Fouassier rozpoczął pracę w rodzinnym domu po ukończeniu studiów w szkole winiarskiej w Beaune; skupiał się przede wszystkim na rozwijaniu komercyjnej strony biznesu, co było wówczas nową koncepcją dla producentów wina. W latach 70. młodszy brat Pierre'a, Jean-Michel, dołączył do niego w Domaine, skupiając się na winnicach i winnicy. Wspólna praca Pierre'a i Jean-Michela pomogła położyć podwaliny pod XXI wiek w Domaine Fouassier, wraz z pojawieniem się dziesiątego pokolenia winiarzy: syna Jean-Michela Benoit i syna Pierre'a, Paula.
Benoit i Paul zarządzają swoimi winnicami i piwnicami zgodnie z zasadami rolnictwa biodynamicznego i są zaangażowani w stosowanie metod uprawy, które szanują glebę, wodę, formy życia i naturalne rytmy w winnicach, aby produkować autentyczne, żywe wina. Mając 59 ha winnic obsadzonych głównie Sauvignon Blanc, zaczęli także eksperymentować z glinianymi słojami w przeciwieństwie do tradycyjnego dębu.
Zobacz:
Wszystkie nowości