Portugalskie wino białe wytrawne z regionu Vinho Verde wytwarzane ze szczepu winogron 100% Loureiro — odmiana będąca sercem produkcji tego wina. Winogrona są zbierane ręcznie do skrzynek, po fermentacji wino dojrzewa na osadzie drożdżowym w kadziach stalowych przez pięć miesięcy. Wino charakteryzuje się żółtym kolorem i delikatnymi nutami kwiatowymi oraz akcentami cytrusowymi.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Winogrona są zbierane ręcznie do skrzynek o pojemności 20 kg. Na etapie recepcji owoce poddawane są procesowi całkowitego oddzielania od szypułek, zgnieceniu oraz delikatnemu tłoczeniu. Następnie odbywa się dwudniowe osadzanie w niskiej temperaturze 10°C. Fermentacja ma miejsce w kadziach ze stali nierdzewnej, w warunkach kontrolowanego ciepła wynoszącego 16°C. Po fermentacji wino dojrzewa na osadzie drożdżowym w kadziach stalowych przez pięć miesięcy.
Wino charakteryzuje się żółtym kolorem z subtelnymi zielonymi refleksami. Aromaty ujawniają urzekającą kombinację nut kwiatowych i delikatnych akcentów cytrusowych. W smaku wino zachwyca swoją elegancją, oferując świeżość inspirowaną klimatem atlantyckim, która zamyka się w niezwykle przyjemnym finiszu.
Idealnie komponuje się z grillowanymi rybami, owocami morza, aromatycznymi sałatkami z dodatkiem sera, a także z białym mięsem.
Kraj pochodzenia | Region: Portugalia, Vinho Verde
Informacje o alergenach: Produkt zawiera siarczyny.
Typ: Białe wino, wytrawne
Odmiany: Loureiro
Rozmiar butelki: 750 ml
Objętość: 12% obj.
Zobacz:
Wszystkie nowości