Dobranie odpowiedniego wina do wybranej przez nas potrawy może przysporzyć o prawdziwy ból głowy - szczególnie jeśli nie jesteśmy specjalistami.
W poszukiwaniu najlepszych połączeń smakowych nie możemy bowiem sugerować się wyłącznie schematem: czerwone wino do mięsa, białe do ryb.
Ogólną zasadą serwowania wina jest rozpoczęcie od win o niższej zawartości alkoholu, kończąc na winach o wyższej jego zawartości. Proponujemy również podawać wina białe przed winami czerwonymi, oraz mniej aromatyczne oraz młodsze przed tymi z pełnym bukietem aromatów.
Wine pairing to właśnie dopasowanie odpowiedniego wina do potrawy. Wina z potrawami łączyć można na zasadzie podobieństw, lub kontrastów. Dzisiaj przyjrzymy się temu pierwszemu sposobowi.
APERITIF: Perrier-Jouet Grant Brut
Perrier-Jouet Grant Brut to wytrawny szampan, pochodzący z Francji, a dokładniej z regionu Szampanii. Jest on idealnym trunkiem na początek i pobudzenie kubków smakowych. Ma on świeży, owocowo-kwiatowy aromat wzbogacony nutami wanilii i przypraw. Zalecamy, aby podawać go odpowiednio schłodzonym, w temperaturze 10-12°C.
OWOCE MORZA: Lugana Le Fornaci
Białe wino o jasno złotej barwie Lugana Le Fornaci pełne jest aromatu tropikalnych owoców z wyszczególnieniem liczi, moreli oraz cytrusów. W tym winie można wyczuć delikatną mineralność i elegancję, co w połączeniu z owocami morza zapewni niezapomniane kulinarne doświadczenie.
MIĘSO: Vale de Lobos Reserva
Jest to czerwone wino o intensywnym, rubinowym kolorze wpadającym w odcienie granatu. Bardzo eleganckie Vale de Lobos Reserva bogate jest w mocno owocowe aromaty. Zawiera ono wysoką zawartość tanin, dzięki czemu doskonale dopasuje się do dań mięsnych, szczególnie pieczeni w mocnym, aromatycznym sosie.
WARZYWA: Zite Pecorino Terre di Chieti
Zite Pecotino Terre di Chieti jest białym winem włoskim z regionu Abruzja. Jest ono wytwarzane z winogron szczepu Pecorino, którego nazwa pochodzi od owiec (pecora, czyli po włosku owca), które po drodze z pastwiska przechodziły przez tereny winnic. Wino to ma słomkowo-żółty kolor ze złotymi refleksami. W jego bukiecie dostrzegalne są aromaty brzoskwini, lawendy, miodu, wanilii oraz owoców tropikalnych. Będzie ono świetnym podkreśleniem dań na bazie świeżych jak i pieczonych warzyw.
DESER: Carpinus Tokaj Furmint
Na koniec przedstawiamy Wam białe, słodkie wino produkowane w regionie Tokaj. Powstaje ono z jednego z najlepszych i najszlachetniejszych szczepów winogron - Furmint. Grona specjalnie pozostawiane są na krzewach dłużej, aby w pełni dojrzały i osiągnęły wyższą zawartość cukru.
To słodkie wino o bladozłotej barwie charakteryzuje się wyczuwalnymi nutami dojrzałych owoców tropikalnych, kwiatów oraz miodu. W smaku przypomina owoce mango, ananasa, morelę oraz miód. Jest ono idealne do serów z niebieską pleśnią, oraz lekkich deserów.
Wszystkie z wymienionych pozycji dostępne są w naszym stacjonarnym sklepie Thelikatesy Kultura Smaku w Gdyni Orłowie przy alei Zwycięstwa 235/1.
Jeśli chcesz upewnić się, że wybrane wino będzie perfekcyjnie komponować się z konkretnym daniem - nasz zespół służy pomocą. Zapraszamy!