logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Kawior Antonius - luksus na Twoim stole

Dlaczego kawior jest taki drogi? Ile kosztuje 50g kawioru? Gdzie w Polsce produkuje się kawior? Odpowiadamy na Wasze pytania
Kawior Antonius - luksus na Twoim stole

Luksusowy kawior z polskiej hodowli



Kawior Antonius, dostępny w naszych Thelikatesach, to synonim luksusu i wyrafinowanego smaku. Nasza wizyta w siedzibie Antonius Caviar utwierdziła nas w przekonaniu o wyjątkowości tego produktu. O integracji możecie przeczytać na blogu, gdzie również znajdziecie ciekawe informacje na temat produkcji kawioru.


Firma Antonius Caviar to nie tylko producent kawioru, ale głównie hodowca jesiotrów, z których jest pozyskiwany. To właśnie ogromna pasja do ryb i rybołówstwa była impulsem do stworzenia firmy produkującej kawior. Nazwa pochodzi od imienia prezesa spółki Antoniego Łakomiaka, wybrana przez współpracowników firmy w ramach wyróżnienia jego wkładu w rozwój firmy i miłości do rybołówstwa.


Antonius Caviar jest największym producentem kawioru w Europie oraz drugim producentem tego wyjątkowego produktu na świecie, tuż za Chinami. Niesamowity wynik dzięki wieloletniej pracy i doświadczeniu. Chcemy przybliżyć Wam dlaczego kawior tej marki jest tak wyjątkowy i dlaczego cena kawioru wydaje się niektórym wygórowana.

Marka Antonius to rodzinna firma, której pierwsza hodowla powstała w Gospodarstwie Rybackim Gosłowiece. Powstało w 1966 roku a od 1992 roku odbywa się w nim rozród jesiotra rosyjskiego i syberyjskiego oraz hodowla jesiotrów przy dominacji jesiotra syberyjskiego. Hodowle znajdują się jeszcze w Lubiczu, gdzie głównie hodują jesiotra rosyjskiego oraz w okolicach Olsztyna, gdzie oprócz hodowli w 1 punkcie zajmują się przygotowaniem samic oraz produkcją kawioru.


Kawior Antonius - luksus na Twoim stole

Antonius Caviar jest doceniany ze względu na najwyższą jakość, a są w stanie ją zagwarantować dzięki temu, że ikra pochodzi wyłącznie z samic jesiotrów, które pochodzą z ich własnej hodowli. Ogromne znaczenie dla jakości kawioru. Pracownicy wiedzą wszystko o rybach z hodowli Antonius i robią wszystko, żeby zagwarantować im jak najbardziej naturalne warunki życia. Mają wpływ na ich każdy aspekt  życia, od rozrodu, przez pożywienie, jakość wody oraz codzienną obserwację zdrowia ryb. Proces produkcyjny nad którego przebiegiem czuwają wykwalifikowani technolodzy żywności oraz ichtiolodzy odbywa się w sterylnych warunkach.


Zebraliśmy pytania, które często pojawiają się odnośnie kawioru i przygotowaliśmy odpowiedzi. Jeśli nie znajdziesz odpowiedzi na pytanie, które Cię interesuje możesz napisać lub zadzwonić do nas. Nasi doradcy chętnie Wam pomogą.


W jakim sklepie kupię kawior? Jak wybrać kawior i co oznaczają gwiazdki na puszkach?


Kawior Antonius jest dostępny w naszych Thelikatesach, gdzie oferujemy produkty najwyższej jakości, luksusowe.

Jeśli zastanawiacie się jaki kawior kupić to jest to kwestia indywidualnych preferencji smakowych. W zależności od gatunku ryby kawior może mieć mniej lub bardziej intensywny smak. W Thelikatesach znajdziecie kawior z 2 gatunków ryb – jesiotra rosyjskiego i jesiotra syberyjskiego. 

Dajemy gwarancję, że kawior znajdujący się w naszej ofercie jest w jego najszlachetniejszej postaci – świeży, niepasteryzowany, pozyskiwany w tradycyjny sposób z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Kawior delikatnie rozpływa się w ustach, nie ma uczucia „strzelania” jak w przypadku tanich wersji „kawioru”, które są pasteryzowane i niestety ich skład nie jest dobry.  


Oba rodzaje kawioru, Oscietra i Siberian, oferują znakomite wartości odżywcze. Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, w tym szczególnie cenne Omega-3. Idealny balans kwasów tłuszczowych i obecność wszystkich egzogennych aminokwasów sprawiają, że są one doskonałym dodatkiem do zdrowej diety.

Poniżej wyjaśniamy co oznaczają gwiazdki, które znajdują się na wieczku od puszki.

Kawior z jesiotra syberyjskiego

Kawior charakteryzujący się ciemnymi perłami ikry (średnica od 2,4 do 3,2 mm)

Liczba gwiazdek odzwierciedla rozmiar ziaren ikry w danym rodzaju kawioru. Im większa średnica ziaren, tym więcej gwiazdek. Im większa ikra, tym bardziej ceniony jest kawior.

  • 6-gwiazdkowy Siberian: średnica ziaren powyżej 2,7 mm
  • 5-gwiazdkowy Siberian: średnica ziaren od 2,6 do 2,7 mm
  • 4-gwiazdkowy Siberian: średnica ziaren od 2,4 do 2,6 mm


Kawior z jesiotra rosyjskiego

Charakteryzuje się jaśniejszymi i większymi perłami kawioru ( średnica od 2,7 do ponad 3 mm)

Liczba gwiazdek odzwierciedla rozmiar ziaren ikry w danym rodzaju kawioru. Im większa średnica ziaren, tym więcej gwiazdek. Im większa ikra, tym bardziej ceniony jest kawior.

  • 6-gwiazdkowa Oscietra: średnica ziaren powyżej 3 mm
  • 5-gwiazdkowa Oscietra: średnica ziaren od 2,9 do 3 mm
  • 4-gwiazdkowa Oscietra: średnica ziaren od 2,7 do 2,9 mm

Dlaczego jesiotr jest drogi?


Jesiotr jest drogi ze względu na długi czas hodowli oraz specyficzne warunki, które muszą być spełnione, aby ryby mogły rosnąć zdrowo i produkować wysokiej jakości kawior.


Kawior Antonius - luksus na Twoim stole

Gdzie w Polsce produkuje się kawior?


Jak już pisaliśmy wyżej w Polsce kawior produkuje się m.in. w gospodarstwach rybackich w okolicach Olsztyna, gdzie znajduje się firma Antonius Caviar. Jest to jedno z nielicznych miejsc w kraju, gdzie hoduje się jesiotry w warunkach ekologicznych, z najwyższą dbałością o jakość produktu. W gospodarstwie znajduje się jedna z najnowocześniejszych przetwórni kawioru na świecie.


Dlaczego kawior jest taki drogi? Ile kosztuje 50g kawioru?


Kawior jest drogim produktem ze względu na skomplikowany i długotrwały proces produkcji. Hodowla jesiotrów, z których pochodzi kawior, wymaga wieloletniej pielęgnacji i odpowiednich warunków środowiskowych. Kawior Antonius pochodzi z ekologicznych hodowli, gdzie dbałość o jakość i środowisko naturalne jest priorytetem. Cena 50 gramów kawioru zależy od jego rodzaju i pochodzenia. Kawior Antonius, oferowany w naszych Thelikatesach, kosztuje od około 200 do 500 złotych za 50 gramów, w zależności od gatunku jesiotra.


Kawior Antonius - luksus na Twoim stole

Gatunki jesiotrowatych dojrzewają dość późno. Na przykład jesiotr rosyjski i syberyjski osiągają dojrzałość w wieku około 8-14 lat. Jeśli samica przetrwa wędrówkę w górę rzeki, ale ostatecznie nie złoży ikry lub nie dojdzie do zapłodnienia z innych powodów, nie będzie gotowa do ponownego rozrodu przez kolejne 2-3 lata. Dlatego przedłużanie gatunku wymaga nie tylko wielu sprzyjających warunków, ale przede wszystkim czasu. Ma to ogromny wpływ na cenę.


Jak jeść kawior? Z czym najlepiej smakuje kawior?


Kawior najlepiej spożywać na zimno. Można podać w szklanym lub najlepiej kryształowym naczyniu, albo bezpośrednio z puszki, ustawiając ją na pokruszonym lodzie.

Zawsze używaj specjalnych łyżeczek z masy perłowej lub innych materiałów, które nie wpływają na smak. Ważne jest, aby do serwowania używać naczyń i sztućców z materiałów innych niż metal, który może zmieniać smak kawioru.

Kawior jest bardzo podatny na utlenianie, dlatego puszkę otwieraj tuż przed spożyciem. Nie pozostawiaj jej długo otwartej na stole, ponieważ ikra straci swoją jędrność.

Degustacja kawioru to wyjątkowy rytuał. Umieść niewielką porcję na grzbiecie dłoni, między kciukiem a palcem wskazującym. Przyjrzyj się ziarenkom i poczekaj chwilę – ciepło skóry wydobędzie pełnię smaku. Następnie włóż kawior do ust i ciesz się jego smakiem, rozprowadzając ziarenka po podniebieniu. Aby wzmocnić doznania, możesz zamknąć oczy.

Tradycyjnie podaje się go z dodatkiem śmietany, drobno posiekanej cebuli i jajek.


Kawior Antonius - luksus na Twoim stole

W czym podaje się kawior?


Kawior podaje się najczęściej w miseczkach z kryształu, szkła lub porcelany. Do serwowania używa się łyżeczek z perłowych, kości słoniowej lub złota, aby nie zmieniać smaku kawioru.


Jaki alkohol do kawioru?


Do kawioru idealnie pasuje szampan, szczególnie ten wytrawny. Równie dobrze sprawdzą się inne wytrawne wina musujące, które podkreślą delikatność smaku kawioru.


Czy kawior jest afrodyzjakiem?


Kawior od wieków uważany jest za afrodyzjak, dzięki swoim właściwościom odżywczym, wysokiej zawartości białka, witamin i minerałów.


Z jakiej ryby jest najdroższy kawior na świecie?


Najdroższy kawior na świecie pochodzi z jesiotra bieługi albinos. Jest to niezwykle rzadki gatunek, a jego kawior, znany jako Almas, osiąga wysokie ceny.


Czy kawior jest bezpieczny?


Tak, kawior jest bezpieczny do spożycia, pod warunkiem że jest przechowywany w odpowiednich warunkach i pochodzi od zaufanego producenta, takiego jak Antonius Caviar. Na puszce możemy odczytać czy wyrób jest prawdziwym kawiorem, skąd pochodzi i z jakiego gatunku ryby został wyprodukowany.


Kawior Antonius - luksus na Twoim stole

Z jakiej ryby jest czarna ikra?


Czarna ikra pochodzi z różnych gatunków jesiotra, w tym z bieługi, sterleta, osetra i sevrugi. Ważne jest, że czarny kolor o niczym nie świadczy.  Prawdziwy kawior z ryb jesiotrokształtnych nie zawsze jest czarny, mimo że najczęściej kojarzy się go z tym kolorem. Termin „czarny kawior” odnosi się do ikry różnych gatunków jesiotrów, która w rzeczywistości może występować w różnych odcieniach, niekoniecznie klasycznej czerni.


Na przykład, jeden z najdroższych kawiorów na świecie, słynny Oscietra, jest najbardziej ceniony za swój wyjątkowy jasnooliwkowy kolor. Może jednak występować również w odcieniach brązu, szarości, a nawet ciemnego złota.

 

Czy kawior smakuje jak ryba? Jaki smak ma kawior?


Kawior ma delikatny, słony smak, który różni się w zależności od gatunku ryby. Niektórzy opisują jego smak jako lekko rybny, z nutami morza i orzechów.

Kawior ma złożony smak, który może być delikatnie słony, maślany, orzechowy lub nawet lekko owocowy, w zależności od gatunku jesiotra i metody przetwarzania.


Odkryj kawior Antonius dostępny w Thelikatesach Kultura Smaku


Kawior Antonius dostępny w Thelikatesach, jest uosobieniem luksusu i wyrafinowanego smaku. Podczas naszej wizyty w siedzibie Antonius Caviar mogliśmy się przekonać o wyjątkowej jakości tego produktu. Firma, będąca największym producentem kawioru w Europie i drugim na świecie, łączy pasję do rybołówstwa z zaawansowanymi technologiami hodowli i produkcji. Kawior Antonius pochodzi z ekologicznych hodowli w Polsce, gdzie dbałość o ryby i naturalne warunki ich życia są priorytetem. Produkcja odbywa się pod czujnym okiem ekspertów w sterylnych warunkach, co gwarantuje najwyższą jakość.

Kawior Antonius, dostępny w Thelikatesach, wyróżnia się świeżością, tradycyjnym sposobem pozyskiwania oraz delikatnym smakiem. 


Zapraszamy do Thelikatesów, aby samemu odkryć wyjątkowy smak kawioru Antonius i doświadczyć luksusu na co dzień. Jeśli masz pytania dotyczące kawioru, nasi doradcy chętnie udzielą odpowiedzi.

×
×