Kolejne, nowe wydanie z kultowej serii ,,Classic Malts", ukazującej się za sprawą firmy Diageo. Whisky butelkowane w 2019 roku, uprzednio dojrzewane w amerykańskim dębie oraz finiszowane w beczkach po sherry Pedro Ximenez. Destylat przygotowany w 2003 roku, w typowej dla regionu Islay tradycji smaków i aromatów.
Ta wersja Lagavulina charakteryzuje się mocnym, pełnym złożoności profilem. Jego dymne cechy doskonale współgrają ze słodyczą beczek. Trunek otwiera się bogatym aromatem leczniczego torfu, gorzkiej czekolady, czerwonych jagód oraz smoły. Na podniebieniu duszone owoce łączą się z nutami migdałów, dymu z ogniska oraz toffi. Finisz oferuje torfowe wrażenia, z niuansami słodkich, czerwonych winogron.
Destylarnia Lagavulin jest uznawana za najstarszą gorzelnię na wyspie Islay. W 1742 roku składała się na 10 małych, nielegalnych ośrodków rzemieślniczych. W 1816 John Johnston, lokalny rolnik i gorzelnik, postanowił przekształcić istniejące budynki w działającą zgodnie z obowiązującym prawem destylarnię. Otrzymała ona nazwę Lagavulin i do dzisiaj cieszy miłośników whisky z całego świata.
Uwaga! Rocznik prezentowany na zdjęciu, może różnić się od tego, który posiadamy na stanie. Jeśli chcesz mieć pewność co do roku produkcji alkoholu, skontaktuj się z nami.
Zobacz:
Wszystkie nowości