logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Whisky szkocka

Szkocka whisky – najpopularniejsza whisky na świecie!

Pomimo, że whisky pochodzi z Irlandii, to szkocka wersja tego trunku zrobiła furorę na całym świecie. Z roku na rok zdobywa coraz więcej zwolenników, a jej sprzedaż ciągle rośnie. Szkocka whisky to najbardziej klasyczna odmiana tego trunku, produkowana według wieloletniej tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

36

36

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

36

36

Dostępne whisky szkocka w sklepie Kultura Smaku

36

Jak leżakowanie w dębowych beczkach wpływa na smak szkockiej whisky?

Whisky dojrzewa przez okres minimum trzech lat w używanych lub nowych, świeżo wypalonych dębowych beczkach. Beczka po cherry z dębu europejskiego nadaje szkockiej whisky aromat owoców, goździków, orzechów włoskich i kadzidła. Takie whisky ma również ciemniejszy kolor. Leżakowanie w beczce wykonanej z dębu amerykańskiego po burbonie, nadaje trunkowi waniliowy aromat, z dodatkiem nuty eukaliptusa, sosny i przypraw.

Szkocka whisky single malt aby uzyskać najlepszy aromat, musi leżakować minimum dziesięć lat. Do tego celu używane są beczki z amerykańskiego lub hiszpańskiego dębu. Z upływem lat traci na zawartości alkoholu, przez co nazywana jest whisky dla aniołów, za to zyskuje niezwykłą nutę lukrecji i przypraw.

Szkocka whisky – jakość to podstawa!

Zgodnie z Scotch Whisky Regulations 2009 szkocka whisky musi spełniać odpowiednie wymogi, takie jak:

· Zawierać nie mniej jak 40% alkoholu;

· Leżakować na terenie Szkocji przez minimum trzy lata w beczkach dębowych o objętości nie większej niż 700l;

· Destylacja whisky musi odbywać się w Szkocji;

· Produkowana musi być ze słodowanego jęczmienia i wody(może być wzbogacona innymi zbożami). Zboża powinny być poddane słodowaniu przy pomocy ognia lub torfu;

· Nie może zawierać innych składników. Wyjątek stanowi prosty karmel pełniący rolę barwnika oraz woda;

· Nie może zawierać enzymów egzogennych.

Wyróżniamy następujące rodzaje szkockiej whisky:

·  Single Malt Scotch Whisky – produkowana ze słodowanego jęczmienia oraz wody, bez dodatku żadnych innych zbóż. Pochodzi zawsze z jednej destylarni.

·  Blended Malt Scotch Whisky – to połączenie dwóch lub więcej single malt, pochodzących z różnych destylarni.

·  Single Grain Scotch Whisky produkowana ze słodowanego jęczmienia, ale występuje również w formie kupaży. Pochodzi z jednej destylarni. Cechuje ją mocny smak i aromat.

·  Blended Grain Scotch Whisky – to mieszanka jednej lub więcej single grain, które destylowano w więcej niż jednej destylarni.

W jakim regionie Szkocji powstaje najlepsze whisky?

Smak i zapach szkockiej whisky zależy od sposobu produkcji oraz od regionu, w którym znajduje się gorzelnia. Degustując różne odmiany tego trunku, można wyczuć świeże i lekkie owocowo-kwiatowe aromaty lub cięższe, korzenne, dymne i torfowe nuty. Szkocką whisky dzielmy wg regionów produkcji:

·  Wyspa Islay – 25% powierzchni wyspy to torfowiska. W whisky z tego regionu wyczuwalna jest silna torfowość(spowodowana suszeniem słodu w torfowym dymie) oraz morski aromat. Powstają tu trunki o najbardziej zdecydowanym smaku. (Ardberg, Lagavulin)

·  Region Lowlands – łagodniejszy południowy klimat sprawia, że whisky produkowana w tym regionie dojrzewa nieco szybciej. Charakteryzuje się kwiatowo-owocowym aromatem, jasną barwą i łagodnym smakiem.

·  Region Speyside – serce szkockiej whisky. To tu produkowane są najszlachetniejsze egzemplarze. Znajduje się tu większość szkockich gorzelni, a produkowane tutaj trunki należą do najsłodszych. Wyczujesz w nich aromat dojrzałego jabłka, gruszki, goździków, bananów oraz fiołka. (Polecamy Whisky Balvenie, Aberlour Single Malt 18)

·  Region Highlands – to największy szkocki region w południowej części kraju. Produkowane tutaj whisky ma delikatną nutę torfowego dymu. Na zachodzie regionu powstają trunki o kwiatowym aromacie, a whisky z północy jest bardziej różnorodna i wyrazista. Wyczuć można tutaj nuty bzu, wrzosu, miodu i korzeni (Glenmorangie).

Jak eksperci radzą pić szkocką whisky?

Szkocką whisky powinno się pić bez żadnych dodatków, aby móc delektować się jej niezwykłym smakiem i aromatem. Jednak sposób podania to kwestia indywidualnych upodobań. Najlepiej ją pić tak jak lubimy, aby czerpać z tego doznania jak największą przyjemność. Można ją łączyć z wodą, colą czy owocowymi sokami np. jabłkowym, ale jeśli chcecie ją pić tak jak radzą eksperci, to musicie pamiętać o paru zasadach.

Kilkunastoletnie single malt pija się w temperaturze pokojowej, w małych kieliszkach tulipanowych, które wyciągają najgłębsze aromaty trunku. Szkocka typu blended najlepiej smakuje lekko schłodzona, podana na lodzie lub w koktajlach. Wyjątek stanowią bardzo dojrzałe whisky blended, które tak samo jak single malt lepiej pić z kieliszka. Do whisky możemy dodać niegazowanej wody, dzięki której trunek złagodnieje i wyczujesz w ten sposób całe bogactwo aromatów.

Najpopularniejszym rodzajem szkockiej whisky jest blenden scotch whisky, tak jak znany na całym świecie Ballantine’s czy Johnnie Walker, ale warto spróbować również innych rodzajów, aby znaleźć swój typ. Szkocka whisky to idealny pomysł na prezent, nie tylko dla mężczyzny ale również dla kobiety. Jest to pewnik, w który warto zainwestować. Skosztuj wyśmienitej szkockiej whisky i delektuj się jej niezwykłymi aromatami!

×
×