3
3
Rum z Dominikany cieszy się dosyć długą tradycją, ponieważ pierwsza destylarnia na wyspie powstała przed 1900 rokiem. Wieloletnie doświadczenie i pasja, z którą podchodzą mieszkańcy Dominikany do produkcji, sprawiła, że ich wyroby zyskały popularność i uznanie na całym świecie. Warto tutaj podkreślić, że bez względu na pochodzenie każdy rum bazuje na trzcinie cukrowej i powinien zawierać minimum 37,5% alkoholu.
Aby osiągnąć odpowiednią jakość i klasę, rum z Dominikany musi odczekać rok w dębowych beczkach w celu jego postarzenia. Dzięki temu nabiera odpowiednich nut smakowych, z których najbardziej przebija się karmelowa słodycz. Możesz docenić również rumy z takich miejsc jak Karaiby, Jamaica, Puerto Rico, Kuba, Mauritius czy Filipiny.
Tak, jak lubisz! Najczęściej rum dominikański spożywamy bez żadnych dodatków ewentualnie z kostkami lodu lub jako dodatek do drinków. Za sprawą swojej słodkości świetnie komponuje się z letnimi koktajlami i owocowymi drinkami, które przynoszą ulgę w upalne dni.
Na wyspach jednym z najpopularniejszych sposób podawania rumu jest wlanie go do rozłupanego kokosa! Do trunku można dodać trochę soku pomarańczowego, bananowego lub na co tylko masz ochotę. Nietypowe, ale nadal pyszne wrażenia smakowe są gwarantowane.
Oprócz standardowych drinków ciekawą propozycją do rumu z Dominikany jest także połączenie go z miodem i winem. Do powstałej mikstury można dodać cynamon, anyż, rodzynki, czy nawet sok z cytryny — i stworzyć wyjątkową kompozycję smaków. Sprawdź wszystkie oferowane rumy przez Kultura Smaku.
Jeśli dopiero planujesz rozpocząć swoją przygodę z rumem dominikańskim postaw na popularne i sprawdzone propozycje. Wyróżniamy tutaj głównie rum Barcelo, Brugal lub Bermudez — a także wiele innych trunków, które znajdziesz w naszej ofercie. Sprawdź również kolekcję cygar z Dominikany.