logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Wino Hiszpania

Słońce, tradycja i temperament, czyli wina hiszpańskie.

Wina hiszpańskie słyną z wysokiej jakości, wyśmienitej koncentracji i niebywałej różnorodności. Nie ma w tym nic dziwnego, ostatecznie Hiszpania to nietuzinkowy kraj. Różne nacje, języki, ciekawa tradycja, kultura i przede wszystkim niesamowity klimat tworzą podłoże działania wielu winnic. Hiszpania jest kolebką dobrych win stołowych, których jakość jest na tyle nietuzinkowa, że skutecznie konkurują z winami francuskimi. Poznaj hiszpański temperament zamknięty w butelkach.

65

65

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

65

65

Dostępne wino hiszpania w sklepie Kultura Smaku

65

Hiszpania, bo klimat dla wina ma znaczenie

Hiszpania to rozległy, atrakcyjny kraj, który posiada długą historię wyrobu wyśmienitych trunków. Różnorodność hiszpańskich win to w głównej mierze odzwierciedlenie tutejszego, zróżnicowanego klimatu, który niejednokrotnie jest trudnym przeciwnikiem. 

Północ i północny zachód pozostają pod wpływem Atlantyku. Pogoda niesie tutaj ryzyko nadmiernych opadów, a wiosną  niepożądanych przymrozków.

Południowo wschodnie wybrzeże od Katalonii po Levant ma bardzo korzystny ciepły, śródziemnomorski klimat. Jednak idąc dalej, w stronę południa robi się coraz bardziej gorąco. Tutaj łagodzący wpływ na uprawy ma morze i czynnik wysokości.

Centralna części półwyspu, którą zajmuje płaskowyż Meseta Central, to trudne pod względem upraw winorośli tereny odcięte od morza, otoczone pasmami górskimi. Latem jest tu sucho i gorąco, a zimą bardzo chłodno, z temperaturą często spadającą poniżej zera. 

Trudy hiszpańskich winnic

Hiszpania jest krajem o największym areale upraw winorośli na świecie. Dlaczego więc nie jest liderem w ilości produkowanego trunku? Otóż produkcja hiszpańskiego wina jest usłana przeciwnościami klimatycznymi, z którymi tutejsi wytwórcy muszą się borykać. 

Największym wyzwaniem są problemy z woda oraz długie okresy suszy. 

Ponadto, ze względu na wysoką temperaturę, winiarze, w trakcie wzrostu winogron, muszą uważać, żeby owoce nie dojrzewały zbyt szybko. To czuwanie nad sposobem dojrzewania, dzięki któremu grona będa miały dobry poziom cukru, jest niezwykle trudne i uciążliwe.

Wina hiszpańskie pod względem walorów smakowych są wyjątkowe. Wyczuwa się w nich trudne warunki w jakich, rosły winogrona. Takie bogactwo smaków i nut zapachowych jest trudne do uzyskania w innych strefach klimatycznych. 

Krótka rozprawka o winie hiszpańskim

Ze względu na klimat, glebę i wszelkiego rodzaju utrudnienia, wina hiszpańskie są niezwykle zróżnicowane, a ze względu na mnogość stylów i metod produkcji każdy odnajdzie w nich swoją perełkę. 

Przyjrzyjmy się bliżej odmianom winorośli, z jakich powstają hiszpańskie trunki.

  • Rioja - leży w północnej części kraju nad rzeką Ebro. Znana jest z produkcji najlepszych czerwonych hiszpańskich win. Odmianami, które tutaj wiodą prym są Tempranillo, Garnacha, Macabeo, Graciano. Rozpoznawalna i słynna czerwona hiszpańska rioja to kupaż Tempranillo, Garnacha, Graciano i Mazuelo. Najbardziej znane i rozpoznawalne są czerwone Riojy, ale spotkać je także możemy w wersji różowej. Wysokiej jakości hiszpańskie wina Queriron. Polecamy Queiron Mi Lugar.
  • Penedes - region znajdujący się w Katalonii, w północno-zachodniej części Hiszpanii. To tutaj powstają słynne Cavy w wersji białej, różowej i czerwonej. Cava pochodząca z Katalonii posiada dużo soczystych, owocowych nut. W Pendes wytwarzane są także klasyczne wina hiszpańskie wytrawne, półwytrawne, słodkie oraz mocne w typie sherry. To region, w którym do produkcji wina uprawia się bardzo wiele zróżnicowanych odmian winogron. Analogicznie na wino czerwone: Tempranillo, Merlot, Monastrell, Carinena, Garnacha. Białe odmiany natomiast to: Moscato, Viura, Parellada, Chardonnay, Xarel-lo. 
  • Rias Baixas - to chłodny region Galicji, znajdujący się w północno-zachodniej Hiszpanii. Rześki klimat i mineralna gleba ma odzwierciedlenie w nutach smakowych tamtejszych białych hiszpańskich win, powstałych z białego szczepu Albarino. 
  • Andaluzja - region słynący z produkcji wzmacnianych win typu sherry. Ich podstawą jest odmiana Palomino. Ciekawostką w wątku sherry jest ich nuta smakowa: orzechowo-drożdżowa, wynikająca z tzw. flor, czyli warstwy drożdży formującej się na powierzchni. 

Na szczególną uwagę zasługują wina z Wysp kanaryjskich, gdzie uprawia się na glebach wulkanicznych mniej znane szczepy: Listan, Negro, Nergramoll. 

Hiszpańskie wino z beczki

Na butelkach win hiszpańskich można spotkać oznaczenia, które określają sposób i długość dojrzewania w dębowej beczce. Ta tradycyjna metoda klasyfikacji win w Hiszpanii określa nie tyle jakość wina, ile jego styl i bardziej lub mniej beczkowy charakter. Ma jednak znaczący wpływ na cenę, bo im wino przebywa dłuższą drogę winifikacji tym droższe. 

Podział od najtańszych win wygląda następująco:

  • Joven - to wina, które nie dojrzewały w beczce lub leżakowały w niej bardzo krótko czyli dwa-czterech miesięcy. Takie wino zachowuje owocową nutę aromatyczną. 
  • Crianza - to typ wina hiszpańskiego, które leżakowało w beczce co najmniej pół roku, a resztę czasu u producenta w butelkach. Czerwone wina hiszpańskie typu crianza trafiają na półkę sklepową już jako wina dwuletnie, a białe i różowe jako roczne. Wina crianza, jako zrównoważone w swoim charakterze uświetnią niejeden wieczór z przyjaciółmi. 
  • Reserva - to mocniej beczkowe, ciężkie wina. Jeśli chodzi o czerwone wina reserva sa to przynajmniej trzyletnie egzemplarze, z czego minimum rok spędziły w beczce, resztę w butelce u producenta. W przypadku białej i różowej, choć bardzo rzadko spotykanej, reserva dwuletnie, z czego w beczce minimum pół roku, resztę w butelce. 
  • Gran reserva - najstarsze, minimum pięcioletnie, najcięższe, taninowe wina hiszpańskie, raczej tylko czerwone. Czas leżakowania w beczce to minimum półtora roku, resztę w butelce u producenta. 

Hiszpańskie wino w Twoim kieliszku

Wino hiszpańskie ma swój unikalny charakter. Niekoniecznie tu mowa o wyraźnym, wzmacnianym sherry, ale o mniej popularnych gatunkach. Dzięki trudnemu klimatowi, mocno mineralnej glebie, nowym metodom produkcyjnym powstają w Hiszpanii zupełnie nieprzeciętne trunki, mające swoją, wyczuwalną wraz z pierwszym łykiem historię, a pozostające w bardzo przystępnej cenie. 

To co, czego się dziś napijesz?

×
×