logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Whisky japońska

Delikatny smak japońskiej whisky podbija świat.

Największą popularność zyskała na przełomie XX i XXI. Obecnie Kraj Kwitnącej Wiśni to drugi na świecie producent whisky, która w 2014 została uznana za najlepszą whisky na świecie.

3

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

3

Dostępne whisky japońska w sklepie Kultura Smaku

3

Początki japońskiego gorzelnictwa

Choć pierwsze wzmianki na temat japońskiej whisky można spotkać wcześnie, to rok 1923 należy uznać za jej początek. Wtedy powstała pierwsza destylarnia Yamazaki Distiller, założona przez Masataka Taketsuru i Shinjiro.

Te dwie niezwykłe postacie uznawane są w Japonii za ojców przemysłu gorzelniczego. Do dziś stworzone przez nich wielkie koncerny Suntoriim i Nikka dominują na japońskim rynku alkoholi, prężnie się rozwijając i odnosząc sukcesy.

Whisky Japońska vs Whisky Szkocka

Dążenia prekursorów japońskiej whisky ukierunkowane były na stworzeni takiego produktu, który byłby wiernym odwzorowaniem whisky szkockiej. Rozmaite uwarunkowania wpłynęły na fakt, że trunek produkowany przez Japończyków, różni się od swojego szkockiego pierwowzoru.

Pierwszy, to uwarunkowania klimatyczne. Duże amplituda temperatur, jakie występują w Japonii, mają znaczący wpływ na leżakowanie whisky. Dochodzi do reakcji trunku z drewnem, co wpływa na specyficzny smak finalnego produktu. Inaczej jest w Szkocji, gdzie z uwagi na mniejsze wahania temperatury substancje chemiczne reagują w obrębie trunku.

W Japonii do produkcji whisky wykorzystywana jest wyłącznie brzeczka klarowna, pozbawiona lipidów, które odpowiadają za zbożowo-orzechowy aromat, tak charakterystyczne dla szkockiej whisky słodowej.

Japończycy dużą wagę przywiązują do szczepu drożdży używanych w procesie fermentacji. Stosują te bardzo wyszukane, stworzone wyłącznie dla pojedynczych destylarni, aby przebiegała w sposób kontrolowany.

Jaka jest Japońska Whisky

Zacier słodowy, podobnie jak w przypadku whisky szkockiej, destylowany jest dwukrotnie przy użyciu torfu.

Słodkie nuty ciast, migdałów, rodzynek czy owoców, to charakterystycznych cech dla tego trunku. To właśnie one odróżniają japońską whisky od szkockiej, czyniąc tak wyjątkową i jedyną w swoim rodzaju.

Przekonaj się o unikalnym smaku Japońskiej Whisky!

Zapraszamy do zakupów w Kulturze Smaków.

×
×