Whisky Akashi są jedynymi na świecie, które wytwarza Toji (wielki mistrz w sztuce wyrobnictwa sake). Metody znane z produkcji japońskiej wódki wdraża się podczas tworzenia whisky - używa się na przykład mniejszych naczyń do destylacji, co pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu alkoholu fuzlowego (zwanego także niedogonem). Dzięki tej metodzie whisky może leżakować krócej, a i tak osiągnie pożądaną przez rzemieślników gładkość i delikatność.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Akashi Blue Label jest whisky typu blended, która dojrzewa w japońskiej beczce Shochu przez okres około 2 lat. Następnie trafia do dębu po bourbonie, a finiszowana jest w beczkach po sherry przez dodatkowe 12 miesięcy.
Charakteryzuje się owocowym, lekko słodkim aromatem z dużą zawartością łagodnej wanilii. Na podniebieniu świeża, z bogatym tłem wypełnionym kompozycją przemyślanych przypraw, nutami dębowymi oraz torfem. Średniej długości finisz prowadzi do ostro-pikantnych wrażeń, które na długo pozostają w pamięci.
White Oak to japońska gorzelnia, mniej znana od Suntory czy Nikka, ale jakość produkowanych tam whisky w niczym nie ustępuje sławniejszym trunkom. White Oak była zresztą prekursorem - to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację w 1919 roku. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shochu. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę.
Zobacz:
Wszystkie nowości