Wódka czysta produkowana jest najczęściej z rektyfikowanych spirytusów zbożowych lub ziemniaczanych.
Produkcja wódki w jej najwcześniejszej postaci sięga XIV wieku, głównie w Polsce i Rosji, ojczyźnie współczesnej wódki. Początkowo stosowana jako lekarstwo, wódka jako napój powoli zyskiwała na popularności, a dzięki postępowi w destylacji i dystrybucji ostatecznie trafiła na rynek masowy, stając się narodowym napojem z wyboru w obu krajach.
Pod koniec XX wieku wódka stała się jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Jego naturalna czystość nadała mu nieodłączny urok dla północnoeuropejskich tradycjonalistów, którzy piją go schłodzonym i schludnym (niezmieszanym z wodą, lodem ani żadnym innym płynem). To także idealna neutralna baza do koktajli i mikserów.
Szczególnie polecamy:
Belvedere - luksusowa polska wódka, produkowana w Polsce przez firmę LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Wódka Belvedere jest destylowana z wyselekcjonowanego, najlepszej jakości, polskiego złotego zboża i czystej wody źródlanej.
Wódka Belvedere charakteryzuje się miękkim, czystym smakiem i gładką konsystencją. Ma delikatny aromat zbóż i subtelne nuty migdałowe oraz waniliowe. Wódka Belvedere jest destylowana czterokrotnie, co zapewnia jej wysoką jakość i czystość.
Belgua - luksusowa wódka wytwarzana z wyselekcjonowanego, najlepszej jakości zboża oraz wody z czystych, naturalnych źródeł Syberii.
Beluga charakteryzuje się miękkim, delikatnym smakiem i aromatem, który zawiera nuty miodu, wanilii i świeżych ziół. Wódka ta jest destylowana trzykrotnie, co nadaje jej wysoką jakość i czystość.