logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Rumy

Kiedy rum zaszumi w głowie, to świat rzeczywiście nabiera kolorów.

Ale historia tego trunku to nie tylko morskie opowieści. Chodź rum kojarzony jest z dobrą zabawą, w rzeczywistości jest alkoholem o mrocznej i burzliwej przeszłości.

40

40

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

40

40

Dostępne rumy w sklepie Kultura Smaku

40

Lekka historia rumu

Zanim ten „piracki” napój trafił na Karaiby, minęło kilka wieków. Przywędrował do Hiszpani prawdopodobnie z Indii za sprawą Arabów. Sadzonki trzciny cukrowej na Karaiby trafiły dzięki Kolumbowi. Tam, trzcina cukrowa świetnie się przyjęła. Masowo zaczęły powstawać plantacje oraz zakłady gorzelnicze.

Produkcja rumu ma też swoją ciemną stronę. Rozwój przemysłu rumowego w znacznym stopniu przyczynił się do rozwoju piractwa oraz niewolnictwa.  

Rum – co to jest za alkohol

Rum to trunek, w którym zawartość alkoholu wynosi między 37,5% a 81%. Wytwarza się go z soku trzciny cukrowej, koncentrat tego soku lub melasy (powstałej podczas produkcji cukru).

Wybierz rum w swoim stylu

Nie istnieją sztywne regulacje, które określałby sposób produkcji rumu. Jest ona raczej uzależniona od miejsca, gdzie powstaje ten specyficzny rodzaj alkoholu.

Ze względu na sposób produkcji rumy możemy podzielić na lekkie i ciężkie. Ze względu na barwę - białe, złote i ciemne. Jednak najtrafniejszy podział rumów, to ten ze względu na styl trunku.  Możemy wyróżnić trzy style: angielski, francuski i hiszpański. Uwzględniają one najistotniejsze elementy: rodzaj składnika bazowego oraz metodę produkcji.

Rum w stylu francuskim (nazywany również agricole lub rzemieślniczy)

Rum w stylu francuskim produkuje się ze świeżego soku trzcinowego lub syropu z trzciny cukrowej. Charakteryzuje się bardzo owocowym i rześkim smakiem, w którym wyczuwalny jest bazowy składnik. Główni producenci rumu w stylu francuskim to: Haiti, Gwadelupa, Marie-Galante, Martynika, ale także Madera.

Produkcja rumu w stylu francuskim jest ściśle kontrolowana. Dlatego ten rodzaj rumu oznaczony jest specjalnym certyfikatem Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) – „kontrolowane oznaczenie pochodzenia”, co gwarantuje wysoką jakość alkoholu.

Rum w stylu hiszpańskim

Rum w stylu hiszpańskim jest wytwarzany z melasy i należy do rumów lekkich. Okres fermentacji jest dość krótki, dlatego nie ma w nim tak wiele estrów aromatycznych. Destyluje się ten rodzaj rumu głównie w aparatach kolumnowych w związku z czym jest mocno oczyszczony i delikatny. Często jest filtrowany przy użyciu węgla drzewnego, co potęguje jego lekkość. Rum w stylu hiszpańskim w smaku jest głęboki, słodki, lekko korzenny.

Głowni producenci rumów w stylu hiszpańskim to Kuba, Panama, Dominikana, Nikaragua, Puerto Rico, Kolumbia, Wenezuela.

Rum w stylu angielskim

Rum w stylu angielskim jest rumem ciężkim i charakteryzuje się intensywnym, bogatym smakiem. Produktem bazowym jest w tym przypadku melasa.  Rum jest poddawany destylacji przez dłuższy okres, przez co zawartość estrów jest dwa lub trzy razy większa niż w innych rodzajach rumu. Rum w stylu angielskim destyluje się w tradycyjnych aparatach destylacyjnych wykonanych z miedzi, podobnie jak tradycyjną szkocką whisky zwaną Single Malt.  

Główni producenci rumów w stylu angielskim: Belize, Bermudy, Saint Kitts, Trynidad i Tobago, regionu Demerara z Gujany i Jamajki.

Wybierz ten styl rumu, który pokochają Twoje kubki smakowe!

Barwa rumu ma znaczenie

Inny proponowany podział rumów to ten ze względu na barwę. 

Jasny rum (Light)

Nazywany również złotym lub białym, starzony jest około roku, choć zdarzają się odmiany starzone nawet trzy lata. Najczęściej filtrowany, aby pozbawić go ciemnej barwy.  Rum jasny w wersji premium starzeje się dłużej, a następnie również poddany jest filtracji. Jego „neutralny” profil powoduje, że jest dobrą bazą do tworzenia koktajl.

Złoty rum (Gold)

Inaczej nazywany miedzianym, bursztynowym lub starzonym. To najbardziej popularny rodzaj rumu. Swój kolor zawdzięcza leżakowaniu w beczkach z dębu amerykańskiego po Burbonie od kilku do kilkunastu lat. Jest bardziej charakterystyczny w smaku niż jasny rum. Używany do koktajli, a ten dłużej starzony również do picia solo.

Rum ciemny (Dark)

Zwany również czarnym rumem. Za jego kolor odpowiada karmel. Ma bardzo intensywny smak, z wyczuwalną nutą melasy i karmelu. Wzbogaca kolor oraz konsystencję drinków, często wykorzystywany także w kuchni.

Może zainteresować Cię również ciemny mieszany rum z cukrowej wyspy Negros z Filipin - Don Papa. Rum dedykowany dla każdego o lekkiej nucie i harmonijnym smaku.

Rum produkuje się różnymi sposobami we wszystkich częściach świata. Można spotkać w sprzedaży także „rumy”, które ze względu na niższą zawartość alkoholu, nie powinny być nazywane „rumem”. Dlatego, jeśli chcemy mieć pewność, że alkohol, który kupujemy jest prawdziwym rumem sprawdźmy skąd pochodzi i jaką ma zawartość alkoholu (minimalna zawartość dla rumów to 37,5%). W wielu regionach świata istnieją obecnie ogromne destylarnie, w których rum produkowany jest na skalę masową.

Wybierz ulubiony rodzaj rumu i delektuj się smakiem!

Zapraszamy do zakupów w Kulturze Smaku.

×
×