5
5
Międzynarodowa historia wina argentyńskiego nie jest zbyt długa, bo liczy zaledwie nieco ponad 40 lat. Wcześniej małe winniczki produkowały smaczne, stołowe wino na użytek lokalny. Zmiana nadeszła z nowoprzybyłymi winemakerami, którzy odkryli możliwości wysokich Andów.
Obecnie miejsca, gdzie uprawia się wartościowe szczepy winogron rozciągnięte są wysoko w Andach, czyli ponad 3100 m n.p.m., gdzie uprawom sprzyja odpowiedni chłodniejszy klimat, a nawadnianie pochodzi z krystalicznie czystej wody spływającej z Andów.
Surowe warunki upraw chronią krzewy przed najczęstszymi chorobami, dzięki czemu nie ma konieczności stosować sztucznych środków ochrony, a to znowu sprawia, że wina argentyńskie są jednymi z najbardziej ekologicznych win na świecie. Z terenów Ameryki Południowej warte uwagi są również wina chilijskie.
Argentyńskie wina to wytrawny, aksamitny, skoncentrowany, lekko taninowy posmak z kwaśnym finiszem oraz delikatnie wyczuwalną nutą korzenną. Za niepowtarzalną głębię aromatu odpowiadają tutejsze szczepy winorośli Malbec, Bonarda, Cabernet Sauvignon i Pinto Noir
Z kolei biorąc pod uwagę argentyńskie białe wina, to dominują tutaj półwytrawne trunki, z wyczuwalną wyraźną nutą owoców: moreli, brzoskwini, mango w połączeniu z subtelnym orzechowym aromatem.
Argentyńskie wina wyróżniają się rozbudowanym bukietem smakowym. Zaskakują głębią i mocą aromatu. Ich uniwersalność pozwala podawać je do większości wytrawnych dań na ciepło.
Mimo iż wina argentyńskie wciąż przeżywają renesans, W Kulturze Smaku bardzo skrupulatnie dobieramy asortyment, wspieramy rozwijające się winnice, dzięki czemu z pewnością odszukasz tu swoje przyszłe ulubione wina prosto z Argentyny.