logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Wino Hiszpania Rueda

Apelacja Rueda to region winiarski w północno-zachodniej Hiszpanii, położony w prowincji Valladolid, części regionu Kastylii i Leónu.
Rueda jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich w Hiszpanii, znanym głównie z produkcji białego wina szczepu winogron Verdejo.

0

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

Brak produktów spełniających kryteria

Idealne warunki

W regionie Rueda w Hiszpani panuje klimat kontynentalny z wpływem atlantyckim, charakteryzujący się suchym latem i mroźną zimą. Gleby w regionie są głównie piaszczyste i kamieniste, co sprzyja uprawie winorośli i produkcji wina.

Szczepy w regionie Rueda

Wina z apelacji Rueda muszą być w 85% wyprodukowane z winogron Verdejo, ale dopuszcza się także użycie innych białych odmian, takich jak Sauvignon Blanc czy Viura. Wina z Rueda są zwykle wytwarzane w stylu lekkim i orzeźwiającym, o wyższej kwasowości i niższej zawartości alkoholu. Charakteryzują się nutami cytrusowymi, zielonym jabłkiem, kwiatami i ziołami.

W regionie Rueda produkuje się także wina czerwone i różowe z odmian takich jak Tempranillo, Cabernet Sauvignon czy Merlot, ale to białe wina z Verdejo są najbardziej znane i cenione.

Winogrona Verdejo 

Winogrono Verdejo jest odmianą winorośli, która pochodzi z północno-zachodniej Hiszpanii, a dokładniej z regionu Rueda w prowincji Valladolid. Verdejo to jedna z najważniejszych białych odmian winorośli w Hiszpanii i jest odpowiedzialna za produkcję wielu wspaniałych win.

Szczepy są odporne na suszę i dobrze radzi sobie w surowych klimatach, takich jak ten w regionie Rueda. Jest w stanie przetrwać mrozy i silne wiatry, co czyni ją idealną do uprawy w regionie, gdzie występują skrajne warunki pogodowe.

Wina z winogron Verdejo są zwykle białe i charakteryzują się jasnym, słomkowym kolorem. W aromacie można wyczuć nuty cytrusowe, zielonego jabłka, brzoskwini, kwiatów białych i ziół, takich jak mięta czy kolendra. W smaku są lekkie, orzeźwiające i kwaskowe, ale jednocześnie mają ciało i delikatną nutę goryczki.

Wina tego szczepu są bardzo popularne w Hiszpanii i na całym świecie. Są idealne jako aperitif lub do spożywania z sałatkami, owocami morza, kurczakiem i kremowymi sosami.

×
×