logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Wino Hiszpania Rueda

Apelacja Rueda to region winiarski w północno-zachodniej Hiszpanii, położony w prowincji Valladolid, części regionu Kastylii i Leónu.
Rueda jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich w Hiszpanii, znanym głównie z produkcji białego wina szczepu winogron Verdejo.

3

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

3

Dostępne wino hiszpania rueda w sklepie Kultura Smaku

3

Idealne warunki

W regionie Rueda w Hiszpani panuje klimat kontynentalny z wpływem atlantyckim, charakteryzujący się suchym latem i mroźną zimą. Gleby w regionie są głównie piaszczyste i kamieniste, co sprzyja uprawie winorośli i produkcji wina.

Szczepy w regionie Rueda

Wina z apelacji Rueda muszą być w 85% wyprodukowane z winogron Verdejo, ale dopuszcza się także użycie innych białych odmian, takich jak Sauvignon Blanc czy Viura. Wina z Rueda są zwykle wytwarzane w stylu lekkim i orzeźwiającym, o wyższej kwasowości i niższej zawartości alkoholu. Charakteryzują się nutami cytrusowymi, zielonym jabłkiem, kwiatami i ziołami.

W regionie Rueda produkuje się także wina czerwone i różowe z odmian takich jak Tempranillo, Cabernet Sauvignon czy Merlot, ale to białe wina z Verdejo są najbardziej znane i cenione.

Winogrona Verdejo 

Winogrono Verdejo jest odmianą winorośli, która pochodzi z północno-zachodniej Hiszpanii, a dokładniej z regionu Rueda w prowincji Valladolid. Verdejo to jedna z najważniejszych białych odmian winorośli w Hiszpanii i jest odpowiedzialna za produkcję wielu wspaniałych win.

Szczepy są odporne na suszę i dobrze radzi sobie w surowych klimatach, takich jak ten w regionie Rueda. Jest w stanie przetrwać mrozy i silne wiatry, co czyni ją idealną do uprawy w regionie, gdzie występują skrajne warunki pogodowe.

Wina z winogron Verdejo są zwykle białe i charakteryzują się jasnym, słomkowym kolorem. W aromacie można wyczuć nuty cytrusowe, zielonego jabłka, brzoskwini, kwiatów białych i ziół, takich jak mięta czy kolendra. W smaku są lekkie, orzeźwiające i kwaskowe, ale jednocześnie mają ciało i delikatną nutę goryczki.

Wina tego szczepu są bardzo popularne w Hiszpanii i na całym świecie. Są idealne jako aperitif lub do spożywania z sałatkami, owocami morza, kurczakiem i kremowymi sosami.

×
×