logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Szampany

Delikatnie musujące bąbelki, orzeźwiający smak i celebrowanie wyjątkowych okazji.

Wszystkie te określenia idealnie pasują do uniwersalnego trunku — czyli szampana. Subtelny alkohol nazywany również musującym winem oryginalnie pochodzi z Szampanii, a popularność zdobył na całym świecie.

Z oryginalnym szampanem wznoszenie każdego toastu będzie czystą przyjemność dla Ciebie i Twoich gości!

53

53

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

53

53

Dostępne szampany w sklepie Kultura Smaku

53

Czym są tak właściwie szampany?

Na wstępie warto zaznaczyć, że popularne wina musujące znacznie różnią się od oryginalnych szampanów. Luksusowy trunek powinien spełniać kilka wymogów — a pierwszym z nich jest surowiec, jakiego użyto do produkcji. W przypadków szampanów korzysta się wyłącznie z trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot meunier i pinot noir.

Etapy produkcji prawdziwych szampanów

Do uzyskania miana prawdziwego szampana, trunek musi przejść podwójną fermentację. O ile pierwsza zachodzi na etapie produkcji, tak druga powstaje już po tym, gdy szampan zostaje przelany i ma szanse dojrzeć. Aby nieco dokładniej nakreślić, jak wygląda produkcja szampana, zacznijmy jednak od początku.

Cały proces rozpoczyna się od wlania soku winogronowego do specjalnych, dużych kadzi, a następnie dodaje drożdże. Połączenie obu składników rozpoczyna proces fermentacji, w którym drożdże żywiąc się cukrem, wytwarzają alkohol i dwutlenek węgla.

To właśnie dwutlenek węgla w formie gazu sprawia, że na powierzchni napoju powstaje charakterystyczna piana. Za to w niej znajdują się liczne pęcherzyki powietrza, które zostają uwolnione dopiero wtedy, gdy w kadzi ciśnienie zmaleje do wymaganego poziomu.

Po tym etapie trunek zostaje przelany do dębowych beczek. Przez kilka miesięcy lub nawet lat szampan stopniowo dojrzewa, aby w końcu nabrać pożądanych walorów smakowych. Dopiero wtedy zostaje zabutelkowany i przekazany do sprzedaży.

Warto tutaj nadmienić, że szampanem określa się wyłącznie te alkohole, które są produkowane we francuskim regionie zwanym Szampanią.

Jaka historia kryje się za produkcją szampana?

Pochodzący z regionów winiarskich szampan początkowo nie cieszył się zbyt dużą popularnością i szacunkiem. Przed 1700 rokiem francuski mnich Dom Perignon ciężko pracował nad tym, aby wręcz wyeliminować charakterystyczne bąbelki z wina musującego!

Było to niezwykle trudne, ponieważ fermentacja zachodząca w butelkach wiązała się z nagromadzeniem sporej ilości kwasu węglowego, co prowadziło nie tylko do wybuchu korka, ale nawet pęknięcia butelki przy zmianie temperatury.

Jednak po kilkudziesięciu latach degustatorzy z Francji zaczęli się rozsmakowywać w winach musujących, co znacznie podniosło ich popularność. W ciągu kilku lat zaczęto sprzedawać wino musujące w sklepach, stworzono odpowiednie przepisy, określające jak powinny być butelkowane szampany, a także zwrócono uwagę na ich wyjątkowość.

Dlaczego najlepsze szampany są tak popularne?

Nie bez powodu bąbelkujące szampany kojarzymy przede wszystkim z luksusem, wyjątkowymi okazjami, świętowaniem i celebracją. Ich lekko rześki smak pozwala pobudzić kubki smakowe przed rodzinnym obiadem, uroczystą kolacją, czy też zrównoważyć słodki smak urodzinowego tortu. Dla wielu osób kieliszek schłodzonego szampana to kwintesencja elegancji, ale i wyrafinowania.

Oprócz standardowego zastosowania szampany idealnie nadają się jako prezent na wesele lub urodziny. Estetycznie zapakowane, z wieloletnią historią i tradycją będą doskonałym podarunkiem, który może ułatwić komuś rozpoczęcie przygody z degustacją delikatnych trunków.

Jakie są rodzaje szampanów?

Doskonale wiemy, że ile klientów, tyle upodobań. Dlatego też u nas znajdziesz mnóstwo propozycji różnych smaków i gatunków szampana! Wyróżniamy je głównie ze względu na kolor — białe, czerwone, różowe, złote, a także kilka innych odcieni, które jednak można najczęściej podciągnąć pod któryś z wymienionych typów.

Aby zadbać o wygodę Twoich zakupów, dzielimy szampany również ze względu na smak i jego intensywność. Począwszy od cierpkich i wytrawnych propozycji Brut i Extra Brut, przez wino o lekkiej słodyczy Sec i Demi-Sec, aż po słodkie Doux i soczyste trunki. Wierzymy, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, co zaspokoi zmysły i dostarczy ciekawych doświadczeń smakowych!

Od czego zależy cena szampana?

Jeśli chodzi o cenę szampana, to najważniejszym czynnikiem decydującym o jej wysokości jest miejsce pochodzenia, a także jakość alkoholu. Prawdziwe trunki pochodzące z Szampanii kosztują nawet kilka tysięcy! I nic w tym dziwnego, ponieważ do ich produkcji używa się doskonale wyselekcjonowanych szczepów winogron o nienagannym smaku.

Aby kupić dobrego szampana, warto nastawić się na wydatek co najmniej 200-300 zł. Polecamy szampany MoetRuinartPiperVeuve CilicquotDrappierPerrier-Jouet. Produkty poniżej tej kwoty to najczęściej trunki niemające zbyt wiele wspólnego z dobrze dopracowanym alkoholem, a ponadto niektóre z nich mają sztucznie dodany dwutlenek węgla. Takie eksperymenty nie mają dobrego smaku, przez co o wiele lepszym wyborem jest zainwestowanie w droższego, ale sprawdzonego szampana.

Jeszcze wyższa półka cenowa — gdzie produkty przekraczają 1000 zł, to kompozycja doskonałych specjałów stworzonych z myślą o luksusie i elegancji. Z takim alkoholem rozpoczynanie nowego roku w Sylwestra to czysta przyjemność dla Ciebie i Twoich gości!

×
×