logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Whisky single malt

Single Malt Whisky. Z tradycyjną szkocką whisky jest jak z prawdziwą damą - posiada pochodzenie i styl.

Jest elegancja, towarzyska, zawsze modna, a jednocześnie tradycyjna i z zasadami. Po prostu klasyka gatunku.

22

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

22

Dostępne whisky single malt w sklepie Kultura Smaku

22

Co wyróżnia Single Malt Whisky

Ten szlachetny trunek powstaje tylko z zacieru słodu jęczmiennego. Nazwą Single Malt Scotch Whisky mają prawo posługiwać się producenci wyłącznie whisky słodowej, wytworzonej na terenie Szkocji.

Jęczmień poddawany jest słodowaniu przy użyciu ognia lub torfu, co przekłada się ostatecznie na zapach i smak. Użycie tego rodzaju zboża w przypadku Single Malt Whisky jest regulowane prawnie. Inną charakterystyczną cechą tej whisky jest to, że alkohol pochodzi z jednej destylarni.

Jak powstaje szkocka whisky Single Malt

Single Malt Whisky to kosztowny w produkcji alkohol. Samo zboże jest dość drogie w uprawie, co generuje już na wstępie spore koszty. Mniej wymagający, ale również doceniajacy walory dobrej whisky, mogą zapoznać się z whisky mieszaną blended.

Single Malt Whisky jest destylowana w miedzianych alembikach, które są mniej wydajne, co dodatkowo zwiększa cenę alkoholu. Single Malt Whisky, będąca końcowym produktem tradycyjnego sposobu destylacji, posiada bardziej złożone i bogatsze właściwości smakowe.

Kolejną istotną kwestią są beczki, w których leżakuje alkohol. Zgodnie ze sztuką powinny być one dwa do trzech razy wypełnione.

Kultura picia Single Malt Whisky

Trunek ten jest na tyle szlachetny i bogaty, że warto kosztować go w czystej postaci. Pijąc powoli, w małych ilościach, aby wyczuć wszystkie nuty smakowe jakie ma do zaoferowania.

Odpowiedni dobór szkła degustacyjnego ma duży wpływ na zapach i smak alkoholu. Najbardziej tradycyjnym, wręcz ortodoksyjnym sposobem picia whisky słodowej, jest picie jej z kieliszków tulipanowych.

Kształt kieliszka pozwala na gromadzenie aromatów, które następnie wydobywają się przez jego zewnętrzną krawędź, co wzmaga doznania smakowe podczas spożycia Single Malt Whisky.

Długa nóżka ogranicza zbliżanie dłoni w kierunku nosa, aby zapobiec fałszowaniu aromatów.  Dzięki takiej praktyce, przyjemność z picia Single Malt Whisky może być jeszcze większa.  Należy pamiętać, że powyższe informacje to jedynie rekomendacja, a o sposobie picia Single Malt Whisky powinny decydować indywidualne preferencje.

Skosztuj Single Malt Whisky i odkryj w sobie konesera.

Zapraszamy do zakupów w Kultura Smaku i konsultacji w doborze whisky.

×
×