2
2
Na specyficzny smak Jamajskiego Rumu wpływa klimat oraz żyzne gleby, różniące się miedzy sobą w zależności od części wyspy. Rum pochodzący z Jamajki należy do tych cięższych. Charakteryzuje go wyrazisty, wielowarstwowy smak. Często można w nim wyczuć aromat dębu, wanilii, cynamonu czy kokosu. To efekt leżakowania w dębowych beczkach, używanych przy produkcji innych alkoholi.
Jamaica Rum powstaje na drodze powolnej fermentacji w dużych drewnianych kadziach, a jako produkt bazowy używana jest melasa. Drugim typowym dla jamajskiego rum składnikiem procesu fermentacji jest dunder. To biologiczny reaktor do generowania kwasów, z których powstają estry. To one oraz aldehydy decydują o wyjątkowym aromacie tego karaibskiego trunku.
Do powolnej destylacji dochodzi w tradycyjnych alembikach dwuretortowych. Jest to dość kosztowy proces destylacji, gdyż wymaga dużą ilość paliwa. Efekt jest jednak o wiele lepszy niż w przypadku destylacji na skale przemysłową. Finalnie, uzyskany alkohol jest bardzo aromatyczny i gwarantuje niezwykłe doznana smakowe.
Wysokoestrowa destylacja oraz odpowiednio długie leżakowanie sprawia, że jamajski rum ma niepowtarzalny i wyjątkowy smak i aromat. Koneserzy polecają, aby spożywać go w czystej postaci lub z odrobiną lodu. Polecamy znakomiete rumy Worthy Park.
Jamajski rum jest świetną bazą do drinków. Polecanym koktajlem, który wydobędzie wyjątkowy charakter tego znakomitego trunku jest Daiquiri.
Zasmakuj w rumie ze słonecznej wyspy!
Zapraszamy do zakupów rumów i nie tylko.