Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?
Początkowo raczono się nią na dworze królewskim, a z czasem zwyczaj ten przeniósł się do eleganckich kawiarni, chętnie odwiedzanych przez polityków i ludzi kultury. Dziś każdy, podczas przechadzek ulicami Turynu, może wstąpić na filiżankę gorącej czekolady i skosztować miejscowych, ręcznie wyrabianych pralinek. To właśnie w Piemoncie powstała Gianduja, czekolada o smaku orzecha laskowego, protoplastka znanej wszystkim Nutelli. Nic więc dziwnego, że Silviano Venchi przesiąkł tradycją miejscowych mastri cioccolatai, wybitnych czekoladników, przez co w 1878 roku za pierwsze zarobione pieniądze kupił dwa kociołki z brązu. Zaczął eksperymentować, początkowo w swoim mieszkaniu, a następnie w niewielkim sklepiku przy via degli Artisti. W końcu opracował recepturę na czekoladki Gianduiotto, dzisiejszy klasyk Venchi, niezmiennie zawierający aż 33% orzechów laskowych.
Włoch najwyraźniej miał wszystkie te cechy, ponieważ już w 1905 roku stworzył Nougatine, następną słodką kompozycję, która nawet współcześnie wytwarzana jest zgodnie z oryginalnym przepisem, choć występuje pod różnymi postaciami. Nougatine to gorzka czekolada, skrywająca w sobie posiekane, piemonckie orzechy, połączone za pomocą karmelizowanego cukru.
Venchi stale testuje i wprowadza nowe, przyjazne środowisku rozwiązania, o czym można przeczytać na ich oficjalnym blogu. Co jednak istotne, do produkcji swoich wyrobów marka używa lokalnych produktów, takich jak jedyne w swoim rodzaju sycylijskie pistacje z Bronte i wielokrotnie nagradzane, słynne piemonckie orzechy laskowe. Profesjonalizm Venchi przejawia się więc nie tylko w trosce o środowisko, o której świadczy m.in. tworzenie zrównoważonych łańcuchów dostaw, ale także w działaniu na rzecz promocji rodzimych kulinarnych perełek. W końcu bez wysokiej jakości składników nie da się otrzymać najwyższej jakości wyrobów. Włoskim orzechom towarzyszą więc kakao single origin z Ekwadoru, Wenezueli i Peru, a także naturalna wanilia i karaibski rum. Czekolada nie zawiera oleju palmowego, konserwantów ani sztucznych słodzików – jest w 100% naturalna.
Kto tworzy czekoladę,
ten nigdy się nie nudzi
Aby nikt
nie czuł się pominięty
Należałoby wspomnieć, że na czekolady Venchi mogą skusić się także weganie i osoby, które muszą uważać na indeks glikemiczny czy gluten. Choć czekolada, orzechy laskowe i pistacje naturalnie nie zawierają glutenu, niektóre wyroby rzeczywiście mają w sobie ten alergen, a produkty od nich wolne są dokładnie oznaczone. Podobnie z tymi, które nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, na przykład czekoladki z rumem. Venchi wypuściło także specjalną serię o obniżonej zawartości cukru, nawet o 70% w stosunku do oryginalnej receptury i bez sztucznych słodzików. Nic, tylko próbować!
Ręcznie wyrabiane, czekoladowe cygara w trzech wariantach, klasyczne tabliczki czekolady o różnej wielkości i zawartości kakao, batoniki, praliny, trufle i bombonierki, wyjątkowo estetyczne puszki wypełnione kakao w proszku lub niezbędną zimą mieszanką do gorącej czekolady… Wszystkie te cudowności znajdziesz w Kulturze Smaku, stacjonarnie lub online. W zasięgu ręki czeka na Ciebie dolce vita ucieleśniona w czekoladkach z Turynu, gdzie słodka tradycja trwa nieprzerwanie od ponad 140 lat.
Źródła:
https://eu.venchi.com/
https://www.facebook.com/CioccolatoVenchi/
Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?
Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?
Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?