Wegański Madryt
Podróżujemy

Wegański Madryt

Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, świat jest coraz bardziej otwarty na roślinne alternatywy klasycznych dań. Bo jeżeli da się coś zjeść równie smacznie, ale zdrowiej i z myślą o planecie, to dlaczego nie! Zobacz jakie wegańskie knajpy w Madrycie warto odwiedzić i wyrusz w zieloną podróż.

Hiszpańska
kuchnia nieco inaczej

Październik. Ostygł już asfalt Gran Vii, jeszcze niedawno rozgrzany do granic możliwości, a koszmarnie upalne lato stało się już tylko wspomnieniem. Kiedy z nadmorskich kurortów wrócili madrytczycy, do miasta zjechali studenci i cyfrowi nomadzi, a turyści włóczą się wąskimi uliczkami bez konieczności ciągłego wymachiwania wachlarzami ze sklepu z pamiątkami, puls miasta wreszcie wyraźnie przyspieszył i nie zwolni aż do następnego lipca. W tych niezwykle sprzyjających warunkach śmiało można rozpocząć wędrówkę po stolicy Hiszpanii, jednym z najbardziej zielonych miast Europy. Zielonym, to znaczy pełnym drzew i różnorakiej roślinności, a nieco mniej zielonym w znaczeniu kulinarnym.

Podróże Kultury Smaku

W poszukiwaniu
roślinnych przyjemności

W kuchni hiszpańskiej nie brakuje wspaniałych, roślinnych potraw, takich jak pomidorowy chłodnik gazpacho, warzywny gulasz pisto, grillowane szparagi czy marynowane karczochy, a bardzo popularnym składnikiem zup i dań jednogarnkowych są rośliny strączkowe. I choć świadomość hiszpańskiego społeczeństwa na temat nieciekawych skutków produkcji i spożycia produktów odzwierzęcych stale wzrasta, wegankom i weganom wciąż może sprawić trudność napełnienie żołądków w restauracjach innych, niż te w stu procentach plant-based.

Co ciekawe, w Madrycie łatwo o wegański fast food. Liczba lokali oferujących roślinne burgery, nuggetsy i tequeños (paluszki serowe) jest dość imponująca, szczególnie w porównaniu z liczbą restauracji, które dbają nie tylko o dobro zwierząt i przyszłość planety, ale także różnorodność smaków, najwyższą jakość produktów oraz mikro i makroskładniki, dlatego też powstał ten przewodnik. Oto propozycje miejsc, w których można zjeść nie tylko wegańsko, ale także smacznie, zdrowo i organicznie:

Restauracja Vega

Kuchnia fusion w roślinnym wydaniu, produkty od lokalnych dostawców, wina z zaprzyjaźnionych winnic i madryckie piwo kraftowe – twórcy Vegi sami siebie nazywają „aktywistami smaku”. W karcie znajdują się wariacje na temat hiszpańskich klasyków, takie jak melonowe ajoblanco (andaluzyjski chłodnik z migdałów) z lodami z selera czy wyśmienite grzybowe krokieciki z azjatyckim akcentem w postaci majonezu kimchi. Równocześnie w Vedze spróbować można bezrybnego ceviche, wegańskiej burraty czy tajskiego curry z jackfruitem i szparagami, a specjalnie dla niezdecydowanych miłośników słodkości powstała opcja degustacji wszystkich dostępnych deserów. Vega ma dwa lokale – ten znajdujący się na ulicy del Álamo 3 jest otwarty codziennie, a kuchnia działa od 13.30 do 23.30 bez przerwy. Dodatkowo dysponuje pięknym ogródkiem w jednej z klimatycznych uliczek dzielnicy Malasaña, gdzie skupia się życie towarzyskie mieszkańców Madrytu.

Gdzie:
Calle Luna 9, Malasaña, Metro Callao
Calle del Álamo 3, Malasaña, Metro Noviciado

Więcej:
instagram.com/vegarestaurantes
facebook.com/vegarestaurantes
luna.govega.es

Trattoria Pizzi & Dixie

Wegańska trattoria, specjalizująca się w pizzy neapolitańskiej i daniach kuchni włoskiej (choć nie tylko). Warto wcześniej zarezerwować stolik, ponieważ lokal jest niewielki i bardzo szybko się zapełnia. Szefem kuchni jest Nacho Sánchez, autor książki „Slow Vegan”. W trattorii można skosztować wegańskich antipasti, risotto z kasztanami i madryckim wermutem oraz pizzy z kremem z pistacji, a do wyboru są trzy rodzaje ciasta: zwykłe, z węglem aktywnym i bezglutenowe. Pizzi & Dixie pracuje wyłącznie na produktach od zaufanych dostawców i może się pochwalić całkiem imponującą winoteką.

Gdzie:
Calle San Vicente Ferrer 16, Malasaña, Metro Tribunal

Więcej info:
instagram.com/pizzidixie
facebook.com/PizziDixie

Kawiarnia Chillin’ Café

Kawiarnia, w której można się stołować od śniadania (spory wybór zarówno słodkich, jak i wytrwanych pozycji) aż do podwieczorku. Warto zajrzeć tam choćby na chwilę i wypić naprawdę dobrą kawę lub jedną z wielu równie jakościowych herbat. Chillin znajduje się 10 minut spacerem od serca Madrytu, placu Sol. Lokal jest niewielki, a jego wnętrze przywodzi na myśl surowy, nowoczesny styl Berlina. Chillin Cafe to pomieszanie kilku kultur, z wyraźnym wpływem kuchni północnoamerykańskiej i japońskiej (a japanese sandwich z wegańskim stekiem tonkatsu to ich absolutny flagowiec). Dostępne jest także pieczywo bez glutenu, a wszystko to przy zachowaniu uczciwej ceny w stosunku do jakości.

Gdzie:
Calle de la Estrella 5, Malasana, Metro Callao/Santo Domingo

Więcej info:
facebook.com/chillingcafe
instagram.com/chillingcafe
chillingcafe-vegano.negocio.site

Knajpka Romero Verde

Niewielka knajpka z wielkim potencjałem, prowadzona przez dwie przyjaciółki, którym udało się stworzyć prawdziwy, wegański slow food „de qualité”. Gotują sezonowo i z pasją. Romero Verde znajduje się w odnodze ulicy handlowej Fuencarral, łączącej centrum miasta ze spokojniejszą dzielnicą Chamberí, w pobliżu placu Olavide. Dysponuje niewielkim ogródkiem i przytulnym wnętrzem. Menu jest zróżnicowane i przeważają w nim pełnowartościowe posiłki, pełne świeżych warzyw, białka i węglowodanów złożonych. Oprócz tego, w lokalu spróbować można takich ciekawostek kulinarnych, jak Faux Gras czy lody od Pink Albatross oraz poprosić o bezglutenową wersję dań. W karcie napojów – kombucha, organiczne soki z egzotycznymi przyprawami firmy Linda, ekologiczne wina, piwa i wermut.

Gdzie:
Calle Gonzalo de Córdoba, 5, Madrid, Metro Quevedo

Więcej info:
facebook.com/RomeroVerdeVegan
instagram.com/ohromeroverde
romeroverde.es

Peruwiańska kuchnia Los Andenes

Roślinna kuchnia peruwiańska. Połączenie tysiącletniej tradycji, kreatywności, miłości do jedzenia i wegańskiego stylu życia. W stałym menu znajdują się takie dania, jak tamales, słynny gulasz carapulcra, ceviche, empanady, a w karcie napojów takie klasyki, jak kompot z fioletowej kukurydzy chicha morada i short drink pisco sour. Warto śledzić ich w social mediach, ponieważ od czasu do czasu można załapać się na ich sezonowe menu degustacyjne. W Los Andenes królują maniok, przeróżne rodzaje kukurydzy, peruwiańska czarna mięta i papryczki rocoto. Autentycznej kuchni peruwiańskiej spróbować można w dwóch lokalach: mniejszym w dzielnicy Chamberí oraz w nowo otwartym, dysponującym ogródkiem, w dzielnicy Arganzuela.

Gdzie:
Calle Fernández de los Ríos 43, Chamberí, Metro Quevedo
Calle de Toledo, 134A, Arganzuela, Metro Puerta de Toledo

Więcej info:
instagram.com/losandenes_vegan
facebook.com/profile.php?id=100028835365578
losandenesvegan.com

Poznaj wegańskie produkty z Hiszpanii, dostępne w Kulturze Smaku

Zobacz inne artykuły:

Smakujemy
Cynamonki z solonym karmelem

Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, świat jest coraz bardziej otwarty na roślinne alternatywy klasycznych dań. Bo jeżeli da się coś zjeść równie smacznie, ale zdrowiej i z myślą o planecie, to dlaczego nie! Zobacz jakie wegańskie knajpy w Madrycie warto odwiedzić i wyrusz w zieloną podróż.

Smakujemy
Czym gelato różni się od klasycznych lodów

Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, świat jest coraz bardziej otwarty na roślinne alternatywy klasycznych dań. Bo jeżeli da się coś zjeść równie smacznie, ale zdrowiej i z myślą o planecie, to dlaczego nie! Zobacz jakie wegańskie knajpy w Madrycie warto odwiedzić i wyrusz w zieloną podróż.

Podróżujemy
Sardynia – prostota, jakość i tradycja

Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, świat jest coraz bardziej otwarty na roślinne alternatywy klasycznych dań. Bo jeżeli da się coś zjeść równie smacznie, ale zdrowiej i z myślą o planecie, to dlaczego nie! Zobacz jakie wegańskie knajpy w Madrycie warto odwiedzić i wyrusz w zieloną podróż.