Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, świat jest coraz bardziej otwarty na roślinne alternatywy klasycznych dań. Bo jeżeli da się coś zjeść równie smacznie, ale zdrowiej i z myślą o planecie, to dlaczego nie! Zobacz jakie wegańskie knajpy w Madrycie warto odwiedzić i wyrusz w zieloną podróż.
Październik. Ostygł już asfalt Gran Vii, jeszcze niedawno rozgrzany do granic możliwości, a koszmarnie upalne lato stało się już tylko wspomnieniem. Kiedy z nadmorskich kurortów wrócili madrytczycy, do miasta zjechali studenci i cyfrowi nomadzi, a turyści włóczą się wąskimi uliczkami bez konieczności ciągłego wymachiwania wachlarzami ze sklepu z pamiątkami, puls miasta wreszcie wyraźnie przyspieszył i nie zwolni aż do następnego lipca. W tych niezwykle sprzyjających warunkach śmiało można rozpocząć wędrówkę po stolicy Hiszpanii, jednym z najbardziej zielonych miast Europy. Zielonym, to znaczy pełnym drzew i różnorakiej roślinności, a nieco mniej zielonym w znaczeniu kulinarnym.
Podróże Kultury Smaku
W poszukiwaniu
roślinnych przyjemności
W kuchni hiszpańskiej nie brakuje wspaniałych, roślinnych potraw, takich jak pomidorowy chłodnik gazpacho, warzywny gulasz pisto, grillowane szparagi czy marynowane karczochy, a bardzo popularnym składnikiem zup i dań jednogarnkowych są rośliny strączkowe. I choć świadomość hiszpańskiego społeczeństwa na temat nieciekawych skutków produkcji i spożycia produktów odzwierzęcych stale wzrasta, wegankom i weganom wciąż może sprawić trudność napełnienie żołądków w restauracjach innych, niż te w stu procentach plant-based.
Co ciekawe, w Madrycie łatwo o wegański fast food. Liczba lokali oferujących roślinne burgery, nuggetsy i tequeños (paluszki serowe) jest dość imponująca, szczególnie w porównaniu z liczbą restauracji, które dbają nie tylko o dobro zwierząt i przyszłość planety, ale także różnorodność smaków, najwyższą jakość produktów oraz mikro i makroskładniki, dlatego też powstał ten przewodnik. Oto propozycje miejsc, w których można zjeść nie tylko wegańsko, ale także smacznie, zdrowo i organicznie:
Kuchnia fusion w roślinnym wydaniu, produkty od lokalnych dostawców, wina z zaprzyjaźnionych winnic i madryckie piwo kraftowe – twórcy Vegi sami siebie nazywają „aktywistami smaku”. W karcie znajdują się wariacje na temat hiszpańskich klasyków, takie jak melonowe ajoblanco (andaluzyjski chłodnik z migdałów) z lodami z selera czy wyśmienite grzybowe krokieciki z azjatyckim akcentem w postaci majonezu kimchi. Równocześnie w Vedze spróbować można bezrybnego ceviche, wegańskiej burraty czy tajskiego curry z jackfruitem i szparagami, a specjalnie dla niezdecydowanych miłośników słodkości powstała opcja degustacji wszystkich dostępnych deserów. Vega ma dwa lokale – ten znajdujący się na ulicy del Álamo 3 jest otwarty codziennie, a kuchnia działa od 13.30 do 23.30 bez przerwy. Dodatkowo dysponuje pięknym ogródkiem w jednej z klimatycznych uliczek dzielnicy Malasaña, gdzie skupia się życie towarzyskie mieszkańców Madrytu.
Gdzie:
Calle Luna 9, Malasaña, Metro Callao
Calle del Álamo 3, Malasaña, Metro Noviciado
Więcej:
instagram.com/vegarestaurantes
facebook.com/vegarestaurantes
luna.govega.es
Wegańska trattoria, specjalizująca się w pizzy neapolitańskiej i daniach kuchni włoskiej (choć nie tylko). Warto wcześniej zarezerwować stolik, ponieważ lokal jest niewielki i bardzo szybko się zapełnia. Szefem kuchni jest Nacho Sánchez, autor książki „Slow Vegan”. W trattorii można skosztować wegańskich antipasti, risotto z kasztanami i madryckim wermutem oraz pizzy z kremem z pistacji, a do wyboru są trzy rodzaje ciasta: zwykłe, z węglem aktywnym i bezglutenowe. Pizzi & Dixie pracuje wyłącznie na produktach od zaufanych dostawców i może się pochwalić całkiem imponującą winoteką.
Gdzie:
Calle San Vicente Ferrer 16, Malasaña, Metro Tribunal
Więcej info:
instagram.com/pizzidixie
facebook.com/PizziDixie
Kawiarnia, w której można się stołować od śniadania (spory wybór zarówno słodkich, jak i wytrwanych pozycji) aż do podwieczorku. Warto zajrzeć tam choćby na chwilę i wypić naprawdę dobrą kawę lub jedną z wielu równie jakościowych herbat. Chillin znajduje się 10 minut spacerem od serca Madrytu, placu Sol. Lokal jest niewielki, a jego wnętrze przywodzi na myśl surowy, nowoczesny styl Berlina. Chillin Cafe to pomieszanie kilku kultur, z wyraźnym wpływem kuchni północnoamerykańskiej i japońskiej (a japanese sandwich z wegańskim stekiem tonkatsu to ich absolutny flagowiec). Dostępne jest także pieczywo bez glutenu, a wszystko to przy zachowaniu uczciwej ceny w stosunku do jakości.
Gdzie:
Calle de la Estrella 5, Malasana, Metro Callao/Santo Domingo
Więcej info:
facebook.com/chillingcafe
instagram.com/chillingcafe
chillingcafe-vegano.negocio.site
Niewielka knajpka z wielkim potencjałem, prowadzona przez dwie przyjaciółki, którym udało się stworzyć prawdziwy, wegański slow food „de qualité”. Gotują sezonowo i z pasją. Romero Verde znajduje się w odnodze ulicy handlowej Fuencarral, łączącej centrum miasta ze spokojniejszą dzielnicą Chamberí, w pobliżu placu Olavide. Dysponuje niewielkim ogródkiem i przytulnym wnętrzem. Menu jest zróżnicowane i przeważają w nim pełnowartościowe posiłki, pełne świeżych warzyw, białka i węglowodanów złożonych. Oprócz tego, w lokalu spróbować można takich ciekawostek kulinarnych, jak Faux Gras czy lody od Pink Albatross oraz poprosić o bezglutenową wersję dań. W karcie napojów – kombucha, organiczne soki z egzotycznymi przyprawami firmy Linda, ekologiczne wina, piwa i wermut.
Gdzie:
Calle Gonzalo de Córdoba, 5, Madrid, Metro Quevedo
Więcej info:
facebook.com/RomeroVerdeVegan
instagram.com/ohromeroverde
romeroverde.es
Roślinna kuchnia peruwiańska. Połączenie tysiącletniej tradycji, kreatywności, miłości do jedzenia i wegańskiego stylu życia. W stałym menu znajdują się takie dania, jak tamales, słynny gulasz carapulcra, ceviche, empanady, a w karcie napojów takie klasyki, jak kompot z fioletowej kukurydzy chicha morada i short drink pisco sour. Warto śledzić ich w social mediach, ponieważ od czasu do czasu można załapać się na ich sezonowe menu degustacyjne. W Los Andenes królują maniok, przeróżne rodzaje kukurydzy, peruwiańska czarna mięta i papryczki rocoto. Autentycznej kuchni peruwiańskiej spróbować można w dwóch lokalach: mniejszym w dzielnicy Chamberí oraz w nowo otwartym, dysponującym ogródkiem, w dzielnicy Arganzuela.
Gdzie:
Calle Fernández de los Ríos 43, Chamberí, Metro Quevedo
Calle de Toledo, 134A, Arganzuela, Metro Puerta de Toledo
Więcej info:
instagram.com/losandenes_vegan
facebook.com/profile.php?id=100028835365578
losandenesvegan.com
Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, świat jest coraz bardziej otwarty na roślinne alternatywy klasycznych dań. Bo jeżeli da się coś zjeść równie smacznie, ale zdrowiej i z myślą o planecie, to dlaczego nie! Zobacz jakie wegańskie knajpy w Madrycie warto odwiedzić i wyrusz w zieloną podróż.
Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, świat jest coraz bardziej otwarty na roślinne alternatywy klasycznych dań. Bo jeżeli da się coś zjeść równie smacznie, ale zdrowiej i z myślą o planecie, to dlaczego nie! Zobacz jakie wegańskie knajpy w Madrycie warto odwiedzić i wyrusz w zieloną podróż.
Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, świat jest coraz bardziej otwarty na roślinne alternatywy klasycznych dań. Bo jeżeli da się coś zjeść równie smacznie, ale zdrowiej i z myślą o planecie, to dlaczego nie! Zobacz jakie wegańskie knajpy w Madrycie warto odwiedzić i wyrusz w zieloną podróż.