logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku
Zarejestruj się i zyskaj produkty warte nawet 150 zł za 1 grosz! Zaloguj się lub załóż konto. Uwaga oferta powiązana z historią zamówień danego klienta
Producent:
Dodaj do ulubionych

Piag Tea Piag Tea Heavenly Drop Gyokuro N°303 japońska herbata zielona 50 g + puszka

Zobacz opinie
Podziel się opinią

„Heavenly Drop Gyokuro” to pełna głębi smaku umami z nutami karmelu oraz subtelnym aromatem melona, i niezwykle rzadko spotykana japońska organiczna zielona herbata Gyokuro jest jedną z najcenniejszych odmian herbaty pochodzących z krzewów Yabukita, uprawianych w ekologicznych ogrodach Japonii. Herbata ta, nazywana niekiedy „szlachetną kroplą rosy”, wyróżnia się wyjątkowym procesem zacieniania krzewów przez okres trzech tygodni przed zbiorami. Dzięki temu zachowuje swoją naturalną słodycz oraz wzbogaca skład o dobroczynną L-teaninę, wspierającą pracę mózgu.

Herbata Piag Tea Piag Tea Heavenly Drop Gyokuro N°303 japońska herbata zielona 50 g + puszka

Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu

Gyokuro jest zacieniane przez okres trzech tygodni przed zbiorami w maju. Liście pochodzą z odmiany Yabukita i mają ciemnooliwkowy kolor z jasnymi żółtozielonymi refleksami. Susz cechuje trawiasty aromat z lekkim akcentem wodorostów. Po zaparzeniu liście nabierają bardziej jednolitego zielonego odcienia oraz delikatnej orzechowej i trawiastej woni.


Herbaty zacienione i niezacienione różnią się techniką uprawy w Japonii. Zacienianie, zwane kabuse, polega na ograniczeniu dostępu światła słonecznego do rośliny aż o 85%, co zmniejsza proces fotosyntezy. W efekcie liście zachowują wyższą zawartość L-teaniny, odpowiedzialnej za delikatny smak umami, oraz obniżają poziom katechin, które odpowiadają za cierpkość czy gorzki posmak herbaty. Proces zacieniania sprawia również, że liście stają się słodsze dzięki większej ilości cukrów i zyskują intensywniejszy zielony odcień, wynikający z podwyższonego poziomu chlorofilu.

Ciekawostki:  Nazwa Gyokuro, tłumaczona jako „nefrytowa rosa” lub „perłowa rosa”, wywodzi się z czasów, gdy kupiec herbaciany udał się do Uji, aby zgłębić techniki produkcji Tencha. Zauważył on, że rośliny były przykrywane dla ochrony przed mrozem. To odkrycie przyczyniło się do stworzenia Gyokuro z wykorzystaniem metody zacieniania stosowanej wcześniej przy Sencha.

Pochodzenie: Japonia  
Rodzaj herbaty: Zielona  
Opakowanie: Puszka (herbata sypana)  
Waga: 50 g netto


Parametry parzenia:  
Czas: 2 minuty  
Proporcje: 8–10 g na 1 litr wody  
Temperatura: 70°C  

Składniki: organiczna zielona herbata.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, bez dostępu wilgoci i intensywnych zapachów.

Nowości

×
×
Ostatnio oglądane