BROWAR KOŚCIERZYNA
Połączenie ponad stu sześćdziesięcioletniej tradycji z nowoczesną technologią. W Kościerzynie doświadczenie i tradycja w warzeniu piwa, umiejętności i pasja wraz z najlepszym sprzętem owocują najwyższą jakością.
Głównym i najważniejszym od 1856 roku składnikiem piwa w Browarze jest woda pobierana od lat z tego samego ujęcia. Do tego dochodzą najlepsze słody, chmiel i wyselekcjonowane drożdże, tworząc niezapomniane doznania smakowe.
Pils - klasyczne, orzeźwiające piwo 5,0% vol. dolnej fermentacji ze słodowym aromatem i półwytrawnym smakiem.
Lager - piwo „piwniczne” dolnej fermentacji 5,9% vol. o naturalnej mętności, niskim nagazowaniu z aromatem dębiny oraz słodu.
Ciemna 10 - lekkie, ciemne piwo dolnej fermentacji 3,9% vol. o średnim nachmieleniu, z nutami karmelowego i kawowego aromatu. Nieutrwalone i w pełni naturalne i autentycznym, pełnym smaku.
BEERLAB
Butikowy warszawski browar, łączący tradycyjne, historyczne polskie rzemiosło z unikalnymi, nowoczesnymi recepturami. Ich wizją jest tworzenie lokalnego piwa, lecz o szerokim, międzynarodowym zasięgu. Zostały już docenione przez klientów, selekcjonerów i wysokiej klasy restauracje.
Browarnicy BeerLab mówią, że “warzenie piwa to dla nich coś więcej niż rzemiosło, to sztuka”. Do każdego piwa podchodzą jednostkowo. Produkują trzy flagowe piwa, które doceniliśmy również w Thelikatesach.
Estilo belgian blond
Jasne piwo górnej fermentacji 5,2% vol. na słodzie jęczmiennym z wyraźną goryczką. Cenione za urozmaicony bukiet smakowy i prosty charakter.
Idealnie dopełnia smak dań wędzonych lub potraw z grilla. Świetnie pasuje również do pizzy.
Rubio belgian blond
Jasne piwo górnej fermentacji o 6,4% vol. Poza podstawowymi składnikami zawiera dodatkowo skórkę pomarańczy Curcao i nasiona indyjskiej kolendry.
Dzięki dodatkom klasyczny smak przełamany jest pikantną i tropikalną, owocową nutą. Stanowi doskonałe połączenie z deserami - w szczególności pieczonym bananem, ananasem oraz karmelowymi słodkościami. Egzotyczna domieszka ananasa i mango dobrze skomponuje się również z daniami curry, kolendrą i rybami.
Preto coffee stout
Ciemne piwo górnej fermentacji o 6,1% vol., na słodzie jęczmiennym i owsianym. Posiada wyraźny palony smak z nutą brazylijskiej kawy z dodatkiem kakao, orzechów i ciemnej czekolady.
Idealnie komponuje się z deserami kawowymi, czekoladowymi i karmelowymi.
Stworzy świetne połączenie się z pieczonym dzikiem, sarną czy królikiem oraz leśnymi owocami.
PIWO STAROGDAŃSKIE
Piwo na bazie historycznych gdańskich receptur warzone przez Pana Lucjana Iwanowicza - głównego piwowara w dawnym Browarze w Gdańsku - Wrzeszczu.
Pan Lucjan w latach 1985-1999 warzył słynne gdańskie piwo Hevelius. Obecnie dzieli się przepisami i doświadczeniem z przyjacielem i uczniem Sebastianem Wawszczakiem, z którym wspólnie produkuje piwo StaroGdanski Classic.
To niepasteryzowany, niefiltrowany lager o 6,1% vol. i 14% ekstraktu o tradycyjnym smaku. Należy do grupy Pomorskich Browar Tradycyjny.
ALEBROWAR
Michał Saks, Arek Wenta i Bartek Napieraj. Trzej pasjonaci z ogromnym zamiłowaniem do kraftu.
W 2012 roku AleBrowar puścił na rynek swoje pierwsze piwa - “złotą piwną trójkę” - Rowing Jack, LadyBlanche i Black Hope. Od tamtej pory panowie spełniają swoje marzenia o tworzeniu unikalnego, ponadczasowego trunku.
AleBrowar to piwa górnej fermentacji w których wartość i złożoność smaku odgrywają największą rolę.
FUNKY FLUID
Browar z Warszawy założony przez Karola i Michała, którzy z pasją i wieloletnim doświadczeniem warzą rozmaite piwa rzemieślnicze. Dziś przedstawiamy Wam:
Hopfen-Weisse - jasne piwo 4,5% vol, chmielone na sucho nową niemiecką odmianą chmielu - Mandarina Bavaria.
Acid Trip - potrójna IPA 9% vol., chmielona odmianą Enigma z tropikalną nutą mango i limonki
Entuzjastów piwa zapraszamy do naszego sklepu:
aleja Zwycięstwa 235/1, 81-521 Gdynia
Telefon: 601 946 888