Salami Toscano uchodzi za najbardziej rozpoznawalną wędlinę regionu Toskania. Mieszkańcy tego obszaru nazywają ją po prostu Salame, podkreślając w ten sposób, że w ich oczach jest to jedyne prawdziwe salami we Włoszech. Wyróżnia się ono charakterystycznymi dużymi kawałkami tłuszczu, a jej smak łączy w sobie intensywny aromat z delikatną, ale wyczuwalnie pikantną nutą.
W skład tej wyjątkowej kiełbasy wchodzi chude mięso i boczek tłusty w proporcji około 5:1. Chude mięso jest najpierw krojone na kawałki i siekane, a następnie odkładane na trzy dni do pomieszczeń o temperaturze 0°C. Po tym czasie dodaje się pokrojony w grube kostki boczek. Całość zostaje przyprawiona solą, pieprzem oraz specjalnie dobranymi ziołami, po czym farsz umieszczany jest w naturalnym flaku.
Proces dojrzewania trwa od trzech do sześciu miesięcy i odbywa się w specjalnych warunkach, gdzie kontrolowana jest temperatura w zakresie 10–12°C.
Wysokiej jakości salami pokrywa się charakterystycznym białym nalotem z pleśni, który świadczy o autentyczności wyrobu oraz odpowiednio długim procesie dojrzewania.
Składniki: mięso wieprzowe, naturalne aromaty, sól, pieprz, czosnek, naturalne przyprawy, askorbinian sodu, azotyn sodu, azotan potasu.
Wartości odżywcze - średnia wartość na 100 g:
wartość energetyczna: 1360 kJ/ 328 kcal;
tłuszcze: 28 g,
- w tym 12 g tłuszcze nasycone;
węglowodany: 0 g,
- w tym 0 g cukry;
białka 21 g;
sól 3 g
Zobacz:
Wszystkie nowości