logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Szampan Cuvée Abyss dojrzewający głęboko pod wodą

Nowatorska propozycja od francuskiej marki win - szampan Cuvée Abyss.

Cuvée Abyss to owoc współpracy Leclerc Briant - francuskiego producenta szampanów z firmą Amphoris zajmującą się oryginalnymi podwodnymi projektami.


Leclerc Briant od kilkudziesięciu lat prowadzi swoje winnice zgodnie z regułami biodynamiki. Uprawa winorośli odbywa się organicznie, w harmonii z naturą.


Francuski specjalista firmy od biodynamiki twierdzi, że “wino zawsze musi żyć w zgodzie z cyklem natury”. Tak powstała jedna z propozycji - szampan Cuvée Abyss, dojrzewający na dnie oceanu.


Jego wyjątkowy smak rozpoczyna kształtowanie na zboczach Szampanii.


Szampan Cuvée Abyss dojrzewający głęboko pod wodą - Kultura Smaku Thelikatesy


ZRÓWNOWAŻONA MIESZANKA


Do produkcji szampana używa się jedynie trzech szczepów winogron: Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay. O smaku szampana decyduje to, w jakich proporcjach zostaną użyte poszczególne winogrona.


Pinot Meunier wprowadza smak delikatny i owocowy, Pinot Noir nadaje wyrazisty smak z nutą czerwonych owoców, natomiast Chardonnay może nadawać najróżniejsze smaki w zależności od szczepu.


W Cuvée Abyss wszystkie trzy szczepy winogron są reprezentowane w równym stopniu. Nadają mu delikatny owocowy smak z nutą migdałów i kwiatu głogu. Da się w nim wyczuć kumkwat, brzoskwinię, limonkę, porzeczkę i ostry posmak jabłka.


MORSKI CHARAKTER


Szampan zyskuje niepowtarzalny charakter dojrzewając głęboko pod wodą.




Po zabutelkowaniu szampan trafia do specjalnej skrzyni, która umieszczana jest na dnie Oceanu Atlantyckiego, 60 metrów pod taflą wody. Tam, na wysokości bretońskiej wyspy Ouessant, w ciemności i niskiej temperaturze leżakuje 15 miesięcy. Po upływie tego czasu szampan jest wydobywany z oceanu. Cały ten proces nadaje trunkowi niepowtarzalną jakość i intrygujący wapienno-słony aromat.


Połączenie najlepszych francuskich winogron z innowacyjnym sposobem leżakowania sprawia, że Cuvée Abyss osiąga oryginalny, niezwykły smak. Opisywany szampan znajdziecie w naszym sklepie stacjonarnym - Kultura Smaku Thelikatesy w Gdyni.


Abyss Cuvée Champagne Leclerc Briant - Kultura Smaku Thelikatesy


Thelikatesy Kultura Smaku

aleja Zwycięstwa 235/1, 81-521 Gdynia

Telefon: 601 946 888


×
×