Przegląd najlepszych szampanów
Szampan jest często serwowany jako aperitif, czyli napój powitalny, którym częstuje się swoich gości. Jednakże, można go podawać w trakcie posiłków, np. do dań z owocami morza, kawioru czy do delikatnych mięs. Świetnie sprawdzi się również jako napój towarzyszący deserom, takim jak np. tarta z owocami czy ciasta na bazie kremów. Najbardziej klasycznym i popularnym szampanem na świecie jest ceniony Moet & Chandon Champ. Moet&ch. Brutimp. Alkohol cechuje się jasnozłotym kolorem i delikatnymi, finezyjnymi bąbelkami. Aromat przywodzi na myśl świeże cytrusy – jest intensywny i złożony, z nutami białych kwiatów, jabłek i gruszek. W smaku wyczujesz subtelny posmak chleba, migdałów i miodu, który nadaje mu dodatkową głębię i kompleksowość.
Warto wspomnieć o fantastycznym i wyjątkowym szampanie Leclerct Briant Abyss. Cuvée Abyss spędziło miesiące dojrzewając na dnie Atlantyku jako część eksperymentalnej ciekawości Leclerc Briant. To szampan zero dosage i gwarantujemy, że na pewno nie ukrywa charakterystyki swojego środowiska, a aromaty i smaki niosą wyraźną nutę morza.
"Cechą charakterystyczną Leclerc Briant jest innowacyjność... zawsze szukamy nowych sposobów... teraz umieszczamy kilka tysięcy butelek w oceanie na ponad rok, na głębokości 60m" – w taki sposób wypowiada się o nim sam Pierre Bettinger, Dyrektor Handlowy Leclerc Briant. Warto spróbować tego niepowtarzalnego trunku, przynajmniej raz w życiu.
Przybliżmy historię najstarszego Domu Szampańskiego Ruinart. Jego korzenie sięgają 300 lat, kiedy to Nicolas Ruinart stworzył pierwszy w świecie Dom Szampański. Tym samym urzeczywistnił ambicje i marzenia swojego wuja, Benedyktyńskiego mnicha - Dom Thierry Ruinart'a. Dom Ruinart był prawdziwym pionierem, który przewidział komercyjny sukces szampana, ale potrzebował królewskiego dekretu żeby urzeczywistnić swoje sny.
25 maja 1728 roku król zaaprobował transport wina w butelkach, które dotychczas mogło być przewożone wyłącznie w beczkach. Unikatowość win, z których wytwarza się szampana Ruinart, rozpoczyna się od momentu wyselekcjonowania najlepszych winogron, aż po sposób etykietowania i pakowania butelek. Każdy z tych procesów jest starannie nadzorowany. Ruinart był pierwszym Domem Szampańskim, który uzyskał tytuł zabytku historycznego. W sekretnych, kredowych kopalniach butelki tego wyjątkowego szampana poddawane są powolnemu procesowi starzenia, który trwa od 3 do nawet 12 lat. Pijąc Blanc De Blancs Brut Second Skin smakujesz więc historii i receptury, która niesie za sobą dziedzictwo kulturowe.
W 1867 roku, pochodzący z Alzacji winiarz Louis Roederer stworzył swojego pierwszego szampana. Trunek ten był przeznaczony tylko i wyłącznie na dwór samego cara Aleksandra II, i nosił nazwę Cristal. Louis Roederer zlecił wykonanie butelki flamandzkim mistrzom szkła, dlatego butelka była dodatkowo oryginalnym dziełem sztuki. Została wykonana z jasnego, przezroczystego szkła ołowianego, posiadała płaskie dno i wspaniałe złocenia z logo firmy. W tamtych czasach było to zupełnie nowatorskie przedsięwzięcie.
Ciekawostką jest fakt, że ekskluzywne opakowanie szampana spełniało dodatkową rolę. Dokładnie było widać zawartość i nie chodziło tu o walory estetyczne – Car bał się o swoje bezpieczeństwo, lękając się zamachu bombowego. Wcześniejsze próby odebrania życia przywódcy potwierdzały fakt, że materiały wybuchowe mogę być transportowane w ciemnych butelkach alkoholu. Doskonały szampan Cristal, z winnicy Roederera, należy do najsłynniejszych i najdroższych na rynku. Nadal produkowany jest w oryginalnej, choć lekko zmodyfikowanej butelce. W roku 2002 wybrano go najlepszym szampanem na świecie, a najwyższe noty zdobywał również w przewodnikach Roberta Parkera.
W latach siedemdziesiątych XX wieku do sprzedaży trafiła różowa wersja Cristala (Vintage1974), która jest jeszcze bardziej kosztowna. Średnia roczna produkcja jest mała i waha się w granicach 300-400 tys butelek, z czego aż 10% wypijają zamożni Rosjanie. Niewielka ilość limitowanych butelek trafia do prywatnych kolekcjonerów i bogatych kupców, a od połowy lat 90 marka stała się bardziej związana z kulturą Rapu i hip-hopu. Dzisiaj wielu znanych artystów jak 50 Cent, Big Karlage, Biggie Smalls, Puff Daddy, Young Lean i Jay-Z traktuję markę jako część swojego wizerunku.
Dom Szampański Perrier-Jouët jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i prestiżowych producentów szampana na świecie. Powstał w 1811 roku przez Pierre Nicolasa Marie Perrier. Jego nazwa pochodzi od nazwiska panieńskiego żony Pierre’a. Od początku istnienia domu, o jego stylu decydowało zaledwie siedmiu mistrzów piwnicy, tzw. strażników dziedzictwa odpowiedzialnych za tworzenie i zachowanie lekkiego owocowo-kwiatowego charakteru cuvée.
Do dzisiaj udało się zachować najcenniejsze skarby Domu, w postaci szampanów vintage, takich jak Perrier-Jouët z 1825 roku – obecnie najstarszy szampan na świecie. Dom Szampański Perrier-Jouët słynie ze wspierania sztuki i artystów. W swojej historii współpracował z wieloma młodymi uznanymi twórcami takim jak Daniel Arsham, Noé Duchaufour-Lawrance, Miguel Chevalier, Makoto Azuma, Tord Boontje, Studio Glithero i Simon Heijdens a współcześnie z Tord Boontje, Vik Muniz, mischer’traxler czy Ritsue Mishima. Od 1811 roku szampan Perrier-Jouët stał się ulubionym trunkiem arystokracji i szlachty na całym świecie. Do dziś jest podawany na dworach i ekskluzywnych spotkaniach.
Kir Royal (Le Kir Royale) to doskonały francuski koktajl alkoholowy, podawany jako aperitif. Le Kir Royale przygotowany według kanonicznej receptury składa się z szampana i Crème de cassis. Jego historia sięga czasów drugiej wojny światowej i jest ściśle powiązana z ówczesnym burmistrzem miasta Dijon - Felixem Kir.
Kiedy Niemcy najechali Burgundię, zlikwidowali dostawy czerwonego wina do tego regionu, pozostawiając mieszkańcom jedynie likier z czarnej porzeczki i wytrawne białe wino. Kir, tęskniąc za czerwonym winem, zmieszał białe wino razem z creme de cassis (likierem z czarnych porzeczek produkowanym w Burgundii) i otrzymał koktajl przypominający kolorem ukochany czerwony trunek. Burmistrz uznał, że mieszanka kwaśnego wina i likieru smakuje znacznie lepiej niż każdy z tych składników osobno. Okazuje się, że miał rację! Teraz ten aperitif, znany pod nazwą pochodzącą od jego nazwiska, podbija cały świat.
Co to jest Prosecco?
Prosto z Francji przenosimy się do skąpanych w słońcu regionów Włoch, aby poznać tutejsze walory smakowe Prosecco, czyli włoskiej odpowiedzi na francuskiej dobroci. Prosecco to rodzaj wina musującego produkowanego w regionie Veneto we Włoszech. Jest ono wytwarzane z odmiany winogron Glera, chociaż w niektórych przypadkach do produkcji dopuszcza się użycie innych odmian.
Historia Prosecco sięga co najmniej czasów starożytnych Rzymian, którzy już wtedy eksploatowali tamtejsze tereny. Z biegiem czasu Prosecco zyskiwało popularność, by w XVIII wieku stać się bezprecedensowym pionierem na rynku włoskich alkoholi. Jego wybuchowe bąbelki są jak uśmiech słońca w kieliszku, a delikatne aromaty zielonych jabłek, brzoskwiń i białych kwiatów przenoszą nas na malownicze włoskie patio. To wino jest hołdem dla prostego, codziennego szczęścia, którym upajają się tamtejsi mieszkańcy, celebrując każdą chwilę. Prosecco można więc przyrównać do wysublimowanej radości tańczącej na naszych językach.
Jak pić Prosecco?
Obecnie Prosecco cieszy się popularnością ze względu na swoją łatwość picia, przyjazną cenę i owocowy smak. Może być serwowane jako aperitif lub do posiłków, jest również chętnie wykorzystywany do tworzenia drinków, takich jak Aperol Spritz. Masz ochotę skosztować włoskiego specjału? Postaw na Vedova. To eleganckie, wytrawne wino musujące doskonale oddaje charakter i tradycje kraju z którego pochodzi. Jego harmonijny smak jabłek, gruszek i kwiatów fenomenalnie skomponuje się z lekkimi przekąskami kuchni śródziemnomorskiej.
Czy cava to jest wino?
Jak już wiemy, wino często łączy się z zacienionymi miejscami i piwniczkami. Podobnie było w Hiszpanii gdzie tradycyjne, katalońskie wino musujące nosi nazwę cava, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu jaskinię. W kieliszkach wypełnionych po brzegi śródziemnomorską cavą odkrywamy pasję i historię, przepływającą niemal z każdym łykiem. To magia, która pozwala nam zbliżyć się do tajemnic tego kraju, odkrywać piękno kultury i otworzyć nasze serca na chwile pełne niezapomnianych doznań wśród malowniczych krajobrazów hiszpańskiej riwiery.
Cava jest produkowana z różnych odmian winogron, w tym Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay i Pinot Noir. W przeciwieństwie do szampana, jest wytwarzana metodą tradycyjną, zwaną "metodą champenoise". Oznacza to, że druga fermentacja, która powoduje powstanie bąbelków, odbywa się w butelce.
Cava może być produkowana w różnych stylach, od wytrawnego do słodkiego i zwykle charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i aromatem owoców.
Jak smakuje cava?
Najlepsze wina cava są wykonywane w regionie Penedès, a te o najwyższej jakości otrzymują oznaczenie Denominación de Origen (DO). Wina cava są doskonałym towarzyszem dla klasycznych hiszpańskich przekąsek, takich jak tapas, czyli małe dania podawane zazwyczaj jako przystawki. Ten trunek, sprawdzi się również jako dodatek do drinków. Dzięki niemu stworzysz mimosę, bellini czy wspomniany już wcześniej Aperol Spritz.
Prawdziwy smak Hiszpanii oddaje jedynie Cossetania Cava Brut Organic Blanc. Brut Organic charakteryzuje się jasnym, słomkowym kolorem z delikatnymi bąbelkami. W aromacie można wyczuć nuty świeżych owoców, takich jak jabłka, gruszki i cytrusy, uzupełnione o subtelne akcenty kwiatowe. Cava ma przyjemnie długie i orzeźwiające zakończenie, co czyni ją bezkonkurencyjną na lokalnym rynku. Można przyrównać ją do istnej klasyki zamkniętej w butelce, która przypadnie do gustu każdemu ceniącemu sobie bogaty i pełny profil trunków.
Mamy nadzieję, że wyjaśniliśmy Ci różnice pomiędzy poszczególnymi musującymi alkoholami. Każdy z tych specjałów ma swoje unikalne cechy, smaki i aromaty, co czyni je odpowiednimi dla różnych okazji i preferencji konsumentów. Bez względu na to, który z nich wybierzesz, wina musujące, szampany, cavy i Prosecco to idealne dopełnienie ważnych wydarzeń i uroczystości, jak również codziennych spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Pozwól sobie na chwilę luksusu!