logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Włoskie Przysmaki W Kaszubskim Wykonaniu

Dziś opowiemy o czymś dla smakoszy wyrobów mięsnych, czyli o długodojrzewających szynkach naszego własnego wyrobu. Prosto z polskich Kaszub!



Włoskie Szynki Po Kaszubsku


Nie od dziś wiadomo, że włoska kuchnia smakuje przepysznie... lecz dziś nie o legendarnych makaronach, słynnej pizzy czy włoskich, aromatycznych serach. 


Cierpliwa i aromatyczna


Flagowym produktem Thelikatesów jest wieprzowa noga przygotowana metodą włoską przy użyciu tylko soli morskiej i soli kamiennej. Dojrzewa przynajmniej 16 miesięcy.


Tuż przed zakończeniem tego procesu, jest lekko wędzona zimnym dymem, by nadać jej niepowtarzalnego aromatu. Wieprzowina, z której jest zrobiona pochodzi tylko i wyłącznie z lokalnych, kaszubskich hodowli.


(Coppa) Daje kopa?


Następnym naszym produktem, który sami przygotowujemy, jest Coppa, czyli karkówka wieprzowa przygotowana z mięsa pochodzącego z regionalnych hodowli, tak jak wyżej wspomniana wieprzowa noga.


Różnicą jest to, że podczas procesu dojrzewania Coppa zaszczepiana jest dodatkowo białą pleśnią - pleśnią penicilium.


Czemu służy ten zabieg?


Otóż zabezpiecza naszą wędlinę przed innymi gatunkami pleśni, które są szkodliwe dla człowieka. Każdy z tych wyrobów ma czas minimum 6 miesięcy dojrzewania. Smak jest bardzo wyrazisty i esencjonalny.


Słodkie lecz niedostępne serce


Kolejnym wyjątkowym produktem w naszej ofercie, tym razem 100% włoskim z firmy Pedrazzoli, jest Culatta czyli serce szynki parmeńskiej.


Jest to wyrób, który jest niezwykle rzadko spotykany. Nie możemy obiecać, że w jakimkolwiek innym trójmiejskim punkcie ją Państwo otrzymają.


Produkt ten wyróżnia się swoją delikatnością. Jest dużo słodszy niż klasyczna szynka parmeńska, dzięki czemu może znaleźć odbiorców wśród osób, które nie przepadają za ostrymi smakami długo dojrzewającej szynki. Ta dojrzewa tylko 13 miesięcy, z zachowaniem wszelkich walorów smakowych, wykończona delikatną słodyczą.


Która z tych polsko-włoskich mieszanek przypadły Państwu najbardziej do gustu?




Michał Parczewski zajmuje się doborem wędlin i serów w naszych Thelikatesach.




×
×