Trufle stanowią dziś jeden z najdroższych i najbardziej pożądanych przysmaków świata. Ze względu na rzadkie występowanie, a także niezwykle trudny proces ich wzrostu i wydobycia, ich ceny sięgają nawet kilku tysięcy euro za kilogram. A ze względu na swój wyjątkowy, niepowtarzalny aromat, każdy chce je mieć na swoim talerzu.
Włoska tradycja mówi, by trufle dodawać do prostych potraw bez intensywnych smaków, które mogłyby kłócić się ze smakiem trufli. Klasykami wśród takich dań są:
- risotto
- tagliolini
- bruschetta
- pizza margherita
- jajecznica
- stek wołowy
Ciężko jest zidentyfikować smak trufli. Zależy on od odmiany, stopnia dojrzałości, okresu zbioru. Najczęściej mówi się, że trufla czarna ma smak ziemisty i orzechowy, natomiast biała - serowo-czosnkowy.
Koneserzy twierdzą jednak, że każdy powinien osobiście skosztować tych wyjątkowych grzybów, zdefiniować ich smak i “dać się w niego wciągnąć”.
W Thelikatesach mamy dla Was szeroki wybór truflowych przetworów.
PRODUKTY TRUFLOWE OD TARTUFI JIMMY
Cała trufla Bianchetto w soku truflowym
Bezglutenowa, bez konserwantów i bardzo łatwa w przygotowaniu. Doskonała jako dodatek m.in. do potraw z makaronem, risotto, zapiekanek lub pizzy.
Połączenie najwyższej jakości włoskiej oliwy z aromatem z trufli. Doda wyjątkowego aromatu do każdego sosu. Już parę kropel oliwy wzbogaca smak makaronu, sałatki czy bruschetty.
Keczup z najwyższej jakości pomidorów z aromatem trufli letniej. Świetny do hot dogów, hamburgerów czy smażonych/pieczonych ziemniaków.
SOSY TRUFLOWE OD BERNARDINI
Ragu mięsne z truflami Dolce Vita
Ragu z wieprzowiną oraz czarnymi truflami letnimi i zimowymi. Doskonały dodatek do makaronów, ravioli, jajek; a nawet samo, jako smarowidło do chleba.
Salsa z białymi truflami, śmietanką i Parmigiano Reggiano. Perfekcyjny składnik makaronów, risotto, pizzy i mięs.
aleja Zwycięstwa 235/1, 81-521 Gdynia
Telefon: 601 946 888