Idealna mieszanka rumu bumbu z sekretnymi słodkimi przyprawami oraz z kremową śmietanką, tworzący delikatny likier. Pyszny i lekki, gładki i pikantny likier na bazie rumu wyróżnia się aromatami kokosa, kardamonu, wanilii, czarnej herbaty i cynamonu. Znakomicie komponuje się na lodzie lub w koktajlu.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Każdy, kto wejdzie we wspaniały świat rumu, szybko przekonuje się, że jest to podróż rozległa, ekscytująca i różnorodna. Rum to jeden z najstarszych alkoholi destylowanych. To zadziwiający trunek z bogatą przeszłością. Był w wielu miejscach, widział ważne wydarzenia, a nawet brał w nich udział.
Poznaj jedną z pereł pirackiego trunku - rum Bumbu. Legendarny, rozlewany na Barbadosie, w którego skład wchodzą destylaty z trzciny cukrowej uprawianej w ośmiu różnych krajach, a jego najstarsze komponenty były starzone nawet 15 lat w beczkach po bourbonie.
Można powiedzieć i nie będzie w tym wiele przesady, że rum Bumbu ma swoje początki w XVI i XVII wieku, kiedy żeglarze i kupcy z Indii Zachodnich dodawali do rumu karaibskie owoce i przyprawy, żeby wzmocnić jego smak, nazywając go właśnie “Bumbu”. Współczesna wersja oryginalnego Bumbu wytwarzana jest w niewielkich partiach i poddawana kupażowi. Sącząc rum Bumbu w jego bukiecie odnajdziemy aromaty wanilii, karmelu, dębu, cynamonu i prażonych orzechów.
Rozpoznawalny na całym świecie rum Bumbu już od ponad 120 lat nieprzerwanie wytwarzany jest w destylarni na Barbadosie. Jej początki plasuje się na 1893 rok.
Rum Bumbu jest destylowany w dwóch ciągłych alembikach. Tajemnicą gorzelni i sposobu wykonania są używane podczas fermentacji drożdże.
Po procesie destylacji i długiego starzenia Bumbu jest mieszany z naturalnymi składnikami pochodzenia karaibskiego, znów mieszany, a na koniec butelkowany i zakorkowany.
Rum Bumbu powstaje z melasy pozyskiwanej z najlepszej trzciny cukrowej Zachodnich Indii i wody filtrowanej przez wapień z Barbadosu, dzięki czemu powstały trunek ma wyjątkowo zrównoważoną gładką teksturę.
Na paletę aromatyczno-smakową Bumbu składa się sposób mieszania destylatów z naturalnymi składnikami, wyjątkowo czysta woda użyta do produkcji i minerały zawarte w trzcinie cukrowej.
Dzięki temu rum z Barbadosu charakteryzuje się miękką teksturą i wyczuwalną nutą wanilii oraz bananów.
Po odkorkowaniu butelki rumu Bumbu poczujemy aromat karmelu, cynamonu, przypraw korzennych i prażonego dębu. Pierwszy łyk wyłoni suszone owoce, karmel, banany, orzechy i melasę, natomiast finisz przypomina słodką nutę korzenną połączoną z karmelem.
Doznania degustacyjne, jakie ma do zaoferowania legendarny rum Bumbu, czekają na Ciebie. Zabierz się w przyjemną podróż na Barbados.
Zobacz:
Wszystkie nowości