logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku
Zarejestruj się i zyskaj produkty warte nawet 150 zł za 1 grosz! Zaloguj się lub załóż konto. Uwaga oferta powiązana z historią zamówień danego klienta
Dodaj do ulubionych

Santoro Salumificio Capocollo di Martina Franca włoska szynka wieprzowa | od 100 g

Zobacz opinie
Podziel się opinią
Produkt rzemieślniczy

Capocollo di Martina Franca to prawdziwy skarb włoskiej tradycji gastronomicznej, będący jednym z najbardziej cenionych produktów lokalnych Apulii. Podstawą powstania Capocollo są najlepsze fragmenty mięsa wieprzowego – dokładnie wyselekcjonowane kawałki karkówki pochodzące ze świń hodowanych w regionie Murgii. Aromat uwodzi zapachem marynowanego mięsa, szlachetnych przypraw i delikatnej woni dojrzewającego moszczu. Dojrzewanie: 120 dni.

Cena:
17,91 PLN / 100g
179,10 PLN / kg

Santoro Salumificio Capocollo di Martina Franca włoska szynka wieprzowa | od 100 g

Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu

Capocollo, jeden ze sztandarowych produktów Salumificio Santoro, wytwarzane jest z włoskiego mięsa wieprzowego. W środku cechuje się intensywnym, ceglanym odcieniem z idealnym balansem chudych i tłustych części, co nadaje mu wyważony smak i wyjątkową strukturę.


Proces przygotowywania rozpoczyna się od ręcznego solenia mięsa gruboziarnistą solą morską i pieprzem, po czym zostaje ono odłożone na 15 dni, aby odpowiednio nasiąknąć przyprawami.


Kolejnym krokiem jest kąpiel mięsa w gotowanym moszczu z winogron Verdeca, co wzbogaca jego aromat. W procesie produkcji mięso nadziewane jest w naturalne osłonki i delikatnie wędzone - wędzi się je delikatnym dymem z kory dębowej fragno oraz łupin migdałów przez 2 dni. Finalnie dojrzewa przez co najmniej 120 dni w piwnicach z naturalną wentylacją.


Capocollo di Martina Franca najlepiej smakuje w prostych, klasycznych zestawieniach – podane w plasterkach z apulijskim chlebem, suszonymi figami. Może również stanowić gwiazdę każdej deski włoskich wędlin.


Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tego wyjątkowego produktu, czas dać się porwać aromatom, które oddają esencję Apulii. Smakując Capocollo di Martina Franca, przeniesiesz się do regionu pełnego słońca, pasji i stuletnich tradycji kulinarnych.


Dojrzewanie: co najmniej 120 dni.


Kraj pochodzenia: Włochy 


Skład: wieprzowina, sól, pieprz, wino gotowane, wędzone drewnem dębowym.


Wartości odżywcze na 100 g: Energia 431.3 kcal, Tłuszcz 37,6 g, W tym nasycone 4,45 g, Węglowodany 0 g, W tym cukry 0 g, Białko 21.7 g, Sól 1.9 g.


Nowości

×
×
Ostatnio oglądane