Laurent Perrier La Cuvee Brut to szampan, który powstaje na bazie gron Chardonnay 50%, Pinot Noir 35% oraz Pinot Meunier 15%. Czas dojrzewania na osadzie to aż 48 miesięcy co korzystnie wpływa na jego złożony bukiet. W zależności od roku dodaje się od 15%-30% win z innych roczników. Poziom cukru dla wersji został określony na poziomie 12 g/litr. W procesie dosage stosuje się cukier trzcinowy. Rekomendowany na aperitif oraz do potraw z ryb i owoców morza. Aromat : średnio intensywny, zielone jabłko, cytrusy, kwiaty. Smak : rześki, świeży, mineralno-cytrusowy z nutą tostów. Finisz : średnio długi, cytrusy z subtelną akcentem orzechów laskowych. Poj. 0,75l Alk. 12%
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Laurent Perrier to dom szampański, który powstał w 1812 roku. Założycielem był Alphonse Pierlot, który zakupił dwie parcele w dolinie rzeki Marny. Produkcję szampana powierzono małżeństwu Eugeniuszowi Laurent oraz Mathilde Emilie Perrier. Po śmierci Eugeniusza żona przejęła kontrolę oraz zmieniła nazwę na Veuve Laurent Perrier. Produkcja uległa zwiększeniu, niestety wybuch wojny popsuł koniunkturę. W 1939 roku firma została sprzedana Mary-Louise Lanson de Nonancourt. Okres II wojny światowej był trudny lecz po jej zakończeniu nastąpił rozkwit marki. Aktualnie współpracuje z 1200 winogrodników i jest trzecią największą marką szampana na świecie.
Zobacz:
Wszystkie nowości