Fromage Frais to swieży serek homogenizowany o kremowej, gładkiej konsystencji, przygotowany z mleka normandzkiego, krowiego pasteryzowanego z dodatkiem owoców - truskawek. Dzięki dodatkowi truskawek ma różowy kolor, naturalny zapach i delikatnie kwaskowaty, owocowy smak. Plasujący się gdzieś pomiędzy jogurtem a serkiem homogenizowanym. W polskich warunkach rynkowych najbardziej przypomina serek homogenizowany waniliowy. Przepyszny i zdrowy!
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Pierwsza produkcja Fromage Frais miała miejsce w 1939 roku, jednak w tamtych czasach była wyłącznie ograniczona. Dopiero w 1973 roku produkty Isigny Sainte-Mère Fromage Frais zaczęły być szeroko dostępne w mleczarniach i sklepach z serami.
Smaki różnych odmian Fromage Frais wywodzą się z bogatej tradycji terroir Isigny znajdującej się w sercu Normandii, pomiędzy Cotentin i Bessin. Lokalny ekosystem pozwala krowom paść się na bujnych, żyznych pastwiskach, co przekłada się na wyjątkową jakość mleka. Receptura pozostaje wierna prostym składnikom i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie od 1932 roku – oparta jest wyłącznie na mleku oraz czasie potrzebnym na dojrzewanie produktu.
Charakterystyka produktów:
- Produkowany w całości z normandzkiego mleka, pochodzącego od 380 lokalnych gospodarstw
- Dostępny w dużych opakowaniach o wadze 500 g
- Wielokrotnie nagradzany podczas wystawy rolniczej Concours Général Agricole
- Receptura „czystej etykiety”, gwarantująca brak konserwantów, sztucznych dodatków i barwników
Zapach: truskawkowy
Tekstura: gładka
Smak: truskawki, słodki
Przechowywanie: w temperaturze: +2°C do +6°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 7 dni.
Masa netto: 500 g
Składniki: Fromage frais 75% [mleko krowie pasteryzowane (pochodzenie: Francja), kultury bakterii mleczarskich]. Preparat truskawkowy 25% [truskawki 50% (pochodzenie: UE), sacharoza, woda, skrobia natywna z tapioki, aromat naturalny, substancja zagęszczająca: pektyna E440i, koncentrat marchwi czarnej, konserwant: sorbinian potasu E202]
Alergeny: mleko i produkty pochodne.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Energia: 555 kJ / 133 kcal
Tłuszcz: 6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4 g
Kwasy tłuszczowe trans: 0 g
Węglowodany: 14 g
- w tym cukry: 13 g
Błonnik: 0,2 g
Białko: 5,8 g
Sól: 0,07 g
Sód: 0,03 g
Zobacz:
Wszystkie nowości