logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Przetwory mleczne i jaja

Nabiał to jeden z najistotniejszych komponentów diety każdego z nas, dlatego warto zadbać o to, aby składniki odżywcze dostarczane naszemu organizmowi były jak najwyższej jakości. W kategorii "przetwory mleczne i jaja" oferujemy naszym klientom szeroki wybór różnorodnych produktów, pochodzących od renomowanych producentów. W ofercie znajdą Państwo świeże mleko, jogurty naturalne i owocowe, aromatyczne sery, jaja ekologiczne, a także masło oraz wegańskie alternatywy.

166

166

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

166

166

Dostępne przetwory mleczne i jaja w sklepie Kultura Smaku

166

Istota nabiału w codziennej diecie – pij mleko, będziesz wielki!

Nabiał i jaja są powszechnie znane jako składniki pochodzenia zwierzęcego, które już od setek lat służą nam jako podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Produkty mleczne nie tylko odpowiadają za nasze zdrowie, ale i dobre samopoczucie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dlatego należy pamiętać o odpowiednim suplementowaniu białka. Wysokiej klasy przetwory mleczne takie jak sery, masła czy jogurty, powinny stanowić stały element naszej diety.

Nabiał – krótka historia i fakty

Historia nabiału sięga starożytnych czasów, kiedy to ludzie zaczęli hodować zwierzęta i wykorzystywać ich mleko, najpierw były to kozy i owce, a następnie także krowy. W starożytnym Egipcie i Rzymie mleko było bardzo cenione i używane jako lekarstwo, a także jako składnik kosmetyków. Mleko i produkty mleczne były spożywane głównie przez bogatych obywateli, a ubogim często brakowało dostępu do tego rodzaju pożywienia, uważanego w tamtych czasach za ekskluzywne.

W Polsce jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych jest ser, a jego produkcja w naszym kraju sięga już ponad 1000 lat wstecz. Polskie sery zyskały popularność na całym świecie, a w szczególności oscypek, który jest produktem charakterystycznym dla Podhala.

Nabiał to zdrowie

Produkty mleczne są bogatym źródłem białka i wapnia, które są niezbędnym budulcem kości i mięśni. Są również źródłem witaminy D, pomagającej organizmowi wchłaniać wcześniej wspomniany wapń, a także witaminy B12, odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niektóre produkty mleczne, takie jak jogurt, są bogatym źródłem probiotyków, czyli korzystnych bakterii wspomagających trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Istnieją również alternatywy dla produktów mlecznych, takie jak mleko grochowe czy owsiane, które są odpowiednie dla wegan oraz osób, które nie spożywają nabiału z innych powodów.

Wiele osób może mieć problemy z trawieniem laktozy, czyli cukru występującego w mleku i produktach mlecznych, dlatego też w naszym sklepie oferujemy szereg różnych produktów bez laktozy, aby osoby z nietolerancją również mogły cieszyć się wybornym smakiem serów, mlek czy śmietan!

Jajko, czyli źródło witalności

Jajka już od wieków były przedmiotem wielu mitów i wierzeń, zwłaszcza w średniowieczu. Wierzono, że jajka mają magiczną moc i mogą wpływać na zdrowie, płodność i szczęście. W niektórych krajach jajka są nadal symbolem życia i płodności, a w kulturze chrześcijańskiej są one znakiem odrodzenia i nadziei.

W dzisiejszych czasach jajka to nie tylko symbol, a przede wszystkim podstawowy składnik odżywczy naszej diety. Są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, a także zawierają  mikroskładniki odżywcze, takie jak cholina, która jest ważna dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. Warto więc dbać o odpowiedni wybór jajek, zawsze sprawdzać źródło pochodzenia, warunki hodowlane drobiu czy warunki przechowywania. Zweryfikowaliśmy rynek za Ciebie, i wyselekcjonowaliśmy jaja najwyższej jakości, tak abyś mógł cieszyć się ich pysznym smakiem!

×
×