Smakowite pasty warzywne i hummus to jedne z najbardziej wszechstronnych i zdrowych produktów, w jakie możesz wzbogacić swoją dietę. Ich pochodzenie sięga starożytnych cywilizacji Bliskiego Wschodu, a dziś są popularnymi dodatkami do tysięcy dań. Pasty warzywne to idealne rozwiązanie dla wegan, wegetarian, a także dla osób, które chcą ograniczyć mięso i skupić się na swoim zdrowiu. Przygotowane na bazie ciecierzycy, buraków, papryki czy bakłażana, pasty warzywne i hummusy to idealna przekąska do jedzenia na ciepło lub na zimno. Ich konsystencja sprawia, że można je używać jako dip do warzyw, pieczywa, a także jako dodatek do sałatek. Poznaj się z nimi bliżej!
Historia:
- Hummus to popularna potrawa kuchni bliskowschodniej,
która wywodzi się z Egiptu i Syrii.
- Pasty warzywne mają korzenie w Europie Środkowej i
Wschodniej, gdzie były popularne już w XIX wieku.
- Pierwsza wzmianka o hummusie pochodzi z XIII wieku, a
pasty warzywne zaczęto produkować masowo dopiero w XX wieku.
Rodzaje:
- Hummus - pasta z ciecierzycy, sezamu, czosnku, oliwy z
oliwek i cytryny. Wyróżnia się różne odmiany hummusu, takie jak hummus z
suszonymi pomidorami, koperkiem, papryką, czy też pikantny.
- Baba ganoush - pasta z bakłażanów, sezamu, czosnku,
oliwy z oliwek i cytryny. Jest popularna w kuchni arabskiej.
- Muhammara - pasta z czerwonej papryki, orzechów,
bulguru, cytryny i przypraw. Występuje głównie w kuchni syryjskiej.
- Pasty warzywne - to różnego rodzaju pasty
przygotowywane z warzyw takich jak cukinia, marchew, brokuł czy papryka. Mogą
być dodawane do kanapek, sałatek lub jako dip do warzyw.
Zalety:
- Hummus i pasty warzywne są bogate w białko, błonnik,
witaminy i minerały.
- Są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, dzięki czemu są
idealnym dodatkiem do zdrowej diety.
- Mają wiele smaków i odmian, więc można je stosować na
wiele różnych sposobów.
- Są łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu.
Ciekawostki:
- Największy słoik hummusu na świecie został stworzony w
2010 roku w Libanie i ważył ponad 10 ton.
- Pasty warzywne są idealnym rozwiązaniem dla wegan i
wegetarian, ponieważ zamiast mięsa, zawierają warzywa.
- Hummus stał się na tyle popularny, że zaczęto tworzyć
nawet kosmetyki na bazie ciecierzycy, takie jak kremy do twarzy i szampony.
- W Polsce najpopularniejszą pastą warzywną jest
klasyczna pasta z czerwonej papryki, zwana też ajvarem.