14
14
Ketchup, ten słodko-ostry, aromatyczny sos z pomidorów, towarzyszy nam wiernie przy rodzinnych grillach, wykwintnych obiadach lub nawet śniadaniach. Czy wiesz jednak, że jego historia sięga ponad 300 lat wstecz? Od nieśmiało zaczynającej swoją przygodę jako mieszanka octu, ryb i przypraw do dzisiejszej popularnej wersji, ketchup przeszedł długą drogę ewolucji smakowej i kulturowej. Odkryjemy tajemnice tego pysznego sosu i dowiemy się, co sprawia, że jest tak uwielbiany przez miliony ludzi na całym świecie.
Historia:
- Ketchup powstał
jako sos rybny w starożytnych Chinach, a jego nazwa pochodzi z języka hakka,
gdzie oznacza "sos rybny".
- W XVIII wieku
angielscy kolonialiści spopularyzowali w Ameryce Północnej sos zrobiony z
pomidorów, który stał się bazą dla dzisiejszego ketchupu.
- W 1876 roku Heinz
wprowadził na rynek swoją wersję ketchupu, a dzięki innowacyjnym technikom
produkcji i reklamie stał się on liderem w produkcji ketchupu.
Kategorie:
- Ketchup
pomidorowy: to klasyczna wersja ketchupu, najczęściej produkowana z pomidorów,
octu, cukru, soli i przypraw.
- Ketchup owocowy:
mniej popularna wersja ketchupu, która jest wytwarzana z innych owoców niż
pomidory, takich jak śliwki, brzoskwinie lub maliny.
- Ketchup pikantny:
wersja ketchupu, w której dodaje się pikantne składniki, takie jak chili,
papryka lub chrzan.
Ciekawostki:
- Ketchup jest
jednym z najpopularniejszych sosów na świecie i jest używany jako dodatek do
hamburgerów, hot dogów, frytek, a nawet jajecznicy.
- W 2015 roku w
Ketchikan, małym mieście w Alasce, ustanowiono rekord Guinnessa na największy
ketchup, ważący 560 funtów.
- Ketchup zawiera
likopen, naturalny barwnik, który nadaje mu charakterystyczny czerwony kolor i
jest również przeciwutleniaczem, który może pomóc w ochronie przed chorobami.
Zalety:
- Ketchup jest
niskokalorycznym źródłem likopenu, witaminy C i witaminy A.
- Dzięki swojemu
kwaśnemu smakowi, ketchup może również pomóc w trawieniu pokarmów.
- Ketchup może być
także dobrym źródłem likopenu, który może pomóc w ochronie przed chorobami
serca i nowotworami.