logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Ketchup

Ketchup to nieodłączny dodatek do wielu potraw, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej. Idealnie pasuje do kanapek, frytek, burgerów i hot dogów. Kupując ketchup, masz pewność, że będziesz mieć zawsze pod ręką doskonały sos, który nada smaku każdej potrawie. W naszym sklepie internetowym oferujemy szeroki wybór ketchupów różnych marek, w tym tradycyjnych, pikantnych, słodkich i ziołowych, które na pewno zadowolą każde podniebienie!

14

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

14

Dostępne ketchup w sklepie Kultura Smaku

14

Smaczny i uniwersalny  

Ketchup, ten słodko-ostry, aromatyczny sos z pomidorów, towarzyszy nam wiernie przy rodzinnych grillach, wykwintnych obiadach lub nawet śniadaniach. Czy wiesz jednak, że jego historia sięga ponad 300 lat wstecz? Od nieśmiało zaczynającej swoją przygodę jako mieszanka octu, ryb i przypraw do dzisiejszej popularnej wersji, ketchup przeszedł długą drogę ewolucji smakowej i kulturowej. Odkryjemy tajemnice tego pysznego sosu i dowiemy się, co sprawia, że jest tak uwielbiany przez miliony ludzi na całym świecie.

Historia:

- Ketchup powstał jako sos rybny w starożytnych Chinach, a jego nazwa pochodzi z języka hakka, gdzie oznacza "sos rybny".

- W XVIII wieku angielscy kolonialiści spopularyzowali w Ameryce Północnej sos zrobiony z pomidorów, który stał się bazą dla dzisiejszego ketchupu.

- W 1876 roku Heinz wprowadził na rynek swoją wersję ketchupu, a dzięki innowacyjnym technikom produkcji i reklamie stał się on liderem w produkcji ketchupu.

Kategorie:

- Ketchup pomidorowy: to klasyczna wersja ketchupu, najczęściej produkowana z pomidorów, octu, cukru, soli i przypraw.

- Ketchup owocowy: mniej popularna wersja ketchupu, która jest wytwarzana z innych owoców niż pomidory, takich jak śliwki, brzoskwinie lub maliny.

- Ketchup pikantny: wersja ketchupu, w której dodaje się pikantne składniki, takie jak chili, papryka lub chrzan.

Ciekawostki:

- Ketchup jest jednym z najpopularniejszych sosów na świecie i jest używany jako dodatek do hamburgerów, hot dogów, frytek, a nawet jajecznicy.

- W 2015 roku w Ketchikan, małym mieście w Alasce, ustanowiono rekord Guinnessa na największy ketchup, ważący 560 funtów.

- Ketchup zawiera likopen, naturalny barwnik, który nadaje mu charakterystyczny czerwony kolor i jest również przeciwutleniaczem, który może pomóc w ochronie przed chorobami.

Zalety:

- Ketchup jest niskokalorycznym źródłem likopenu, witaminy C i witaminy A.

- Dzięki swojemu kwaśnemu smakowi, ketchup może również pomóc w trawieniu pokarmów.

- Ketchup może być także dobrym źródłem likopenu, który może pomóc w ochronie przed chorobami serca i nowotworami.

×
×